ZOJUIST VERSCHENEN: ‘DATADICTATUUR’

Geplaatst op oktober 18, 2018 | Gearchiveerd onder The Semidaily Kuitenbrouwser | 1 Reactie

In ‘Datadictatuur’ onderzoek ik in hoeverre het internet zijn belofte heeft waargemaakt van ‘machtsvrije publieke ruimte’, een begrip gemunt door de Duitse filosoof Jurgen Habermas, als een wezenlijke voorwaarde voor een gezonde democratie. Als beginnend journalist met belangstelling voor technologie was ik begin jaren tachtig getuige van de uitvinding en opmars van het internet. In ‘Datadictatuur’ reconstrueer ik hoe het zich sindsdien ontwikkelde, van een funky tegencultuur van nerds en geeks tot het centrale zenuwstelsel van de wereld en het grootste economische machtsblok aller tijden. En tot een allesbehalve ‘machtsvrije’ publieke ruimte, die zich in hoge mate onttrekt aan de beschavingsnormen van de ‘normale’ wereld. Een systeem dat onze privacy niet respecteert, ons niet beschermt tegen verbale terreur en pesterij, heimelijk onze gedachten manipuleert en economische sectoren ontwricht. Hoe heeft het zover kunnen komen? En: wat kunnen wij eraan doen? Dat zijn de de vragen waarop ‘Datadictatuur’ het antwoord geeft.

‘Datadictatuur’ is het boek over het internet dat u wél uitleest. Waarna u nooit meer met dezelfde ogen naar dat beeldscherm kijkt.

Koop het in een brick-and-mortar boekenwinkel

https://www.scheltema.nl

https://www.athenaeum.nl

https://www.libris.nl/voorhoeve

https://www.libris.nl/broese/

Of anders hier:

https://nrcwebwinkel.nl/catalogsearch/result/?q=kuitenbrouwer

https://www.bol.com/nl/p/nieuw-licht-datadictatuur/9200000099879669/

Voor interviews: Uitgeverij Prometheus, Jan van Helden, afdeling promotie 0651875682 

https://uitgeverijprometheus.nl

Voor optredens, lezingen, voordracht, workshops, etcetera:

De SchrijversCentrale:

https://www.deschrijverscentrale.nl/auteurs/13547

Kuitenbrouwer Woorden Die Werken: hetty@woordendiewerken.com 0612984261

 

 

Reacties

Eén reacties to “ZOJUIST VERSCHENEN: ‘DATADICTATUUR’”

  1. Joop Ringelberg on november 20th, 2018 08:41

    Beste Jan Kuitenbrouwer,
    Bedankt voor een intrigerend essay. Ik beluisterde zojuist uw gesprek met Lex Bohlmeijer. Een korte reactie daarop:
    Tim Berners-Lee pakt met Solid het gevolg aan, niet de oorzaak. Het probleem is niet dat we individueel geen plek hebben om data op te slaan. Het probleem is hoe je software maakt die met zodanig gedistribueerde data werkt. In peer-to-peer filesharing (Kazaa, Napster) hadden we een succesvol model. De IT industrie heeft dat echter alleen bestreden en er nooit van geleerd: het client-server model was tè lucratief. Perspectives is een methode voor software ontwerp voor zulke netwerken. Dat begint bij analyse van interactie tussen mensen in plaats van een model van informatie. IT heeft informatie verdinglijkt. Perspectives introduceert ‘context’ en bindt gedachtenuitwisseling aan context. Hier (https://perspect.it/2018/10/30/it-needs-an-anti-copernicus/) een korte aantekening daarover.
    Met vriendelijke groet,
    Joop Ringelberg

Laat een bericht achter