Fuzzy Dude

Geplaatst op januari 31, 2001 | Gearchiveerd onder Geen categorie | Comments Off on Fuzzy Dude

Wie was er nu eigenlijk fuzzy, George Bush of Al Gore? De Republikeinen gebruiken fuzzy math beweerde Al Gore tijdens de campagne. (Iets met het budget). Math is mathematics, rekenkunde, rekenwerk; fuzzy math, wollig rekenwerk. Maar wollig rekenwerk, bestaat dat eigenlijk wel? Taal kan wollig zijn, maar rekenwerk? Dat kan toch alleen maar kloppen of niet kloppen? Oftewel: wollig rekenwerk is wollig taalgebruik. Ha!
Als de Republikeinse campagnedokters Dubya dat argument nou hadden ingefluisterd, dan was die hele Florida Recount niet nodig geweest. Of hebben ze het geprobeerd en kon hij het niet onthouden?

Fuzzy math was één van de toppers op de 26th Annual Banished Word List, opgesteld door de Lake Superior State University in de Verenigde Staten. Onbetwiste koploper was ‘chad’. Een inzender hoorde het twaalf keer per uur. ‘Chad has got to go’, schreef hij beslist.

Al sinds 1988 strijden de lijst en zijn opstellers tegen uitdrukkingen als ‘free gift’ en ‘live audience’, vergelijkbaar met het de afgelopen dagen weer veelvuldig gebezigde ‘dodelijke slachtoffers’, vooral natuurlijk door het Nederlands Instituut voor Taalhaat, ook bekend als het NOS-Journaal.

Een ander woord dat in de VS kennelijk te veel in de mode is: ‘dude’ (gast, vogel). Dude is slacker-taal, en slacker is Amerikaans voor types die niets doen, een beetje rondhangen en van het leven genieten, denk aan The Dude in The Big Lebowski, een film die er vast iets mee te maken heeft.
Met de hartverwarmende sociologische bravoure waar Anglo-journo’s het patent op hebben verklaart de Amerika-correspondent van The Guardian de verwerping van ‘dude’ als kenmerkend bijverschijnsel van een stagnerende economie en de bijbehorende afkeer van klaplopers en profiteurs. But of course!

Ook ‘e-‘ scoorde weer hoog op de Annual Banished Word List. Dit lukraak geclaimde waarmerk van e-igentijdsheid heeft zich in korte tijd behoorlijk gehaat gemaakt, in de Verenigde Staten is al een ‘Genootschap tot Behoud van de Andere 25 Letters van het Alfabet’ opgericht.
Dat laatste las Hedenlands bij Ewoud Sanders, die in NRC Handelsblad traditiegetrouw weer de nieuwe woorden van het afgelopen jaar inventariseerde. De labrahuahua, een kruising tussen een labrador en een chihuahua, toppie-joppie, het gevleugelde woord van Gevleugelde Inge, de vondelingenschuif, een klep in de deur van het kindertehuis om te voorkomen dat ongewenste kinderen sterven op de stoep.
In het Maandblad Onze Taal wijst Kees van Kooten ‘toppie’ aan als zijn eergste woord van het jaar, en taaljournalist Pieter Burger kiest voor Inge de Bruijns combi met joppie. Bart Chabot: synchroon pressie spelen. Jeltje van Nieuwenhoven (moet je dat wel aan politici vragen?): bereikbaarheidsoffensief. Ludo Permentier, redacteur van De Standaard: kijkfile.
Hedenlands’ favoriet: de varkensflat. Uitschuifurinoir, onderwaterhelikopter en al die andere nieuwe samenstellingen zijn natuurlijk best wel gek, maar wat zij ontberen is de haast pijnlijke poëtische raakheid van varkensflat. Bij een woord als uitschuifurinoir moet je het beeld eigenhandig vanaf de grond opbouwen – een urinoir, ja, dat kennen we, en dat schuift dan dus uit, juist ja, zoiets dus bijvoorbeeld. Ja of zo natuurlijk. Dat is knippen en plakken met de glutonkwast, terwijl bij varkensflat stáát het er. In één klap. Het woord is je oor nog niet binnen of je ziet het. De Varkensflat. En dan begin het nog eens een potje te flonkeren en te spiegelen, zodat je er nóg weer allerhande bijbetekenissen in ontdekt. Nederland: varkens en flats.

Onderaan Hedenlands trouwe prikpen nog een uitspraak van Wim Kok, ergens in mei. Kok zei tegen de Tweede Kamer dat hij de rapporten over Pepers dubieuze declaraties niet had willen inzien, daarmee suggererend dat hij de inhoud niet kende, terwijl later bleek dat hij die wel kende. Hij had de rapporten namelijk laten inzien. (Nemen wij één minuut stilte in acht voor ons parlement, dat bewindslieden laat wegkomen met taalfoefjes van Atheneum-3 niveau) Maar goed, nu komt het: de man die Kok dat rapport had laten inzien kende de inhoud toch eigenlijk ook niet, want Kok had hem gevraagd het marginaal te lezen.
Marginaal lezen, ‘t is nog fuzzy, maar het lijkt me iets voor slackers.
Slacken is ongeveer wat Hedenlands nu een paar weken gaat doen. Gelukkig Nieuwjaar nog & tot later.

Reacties

Reacties zijn gesloten.