Oogje hartje U

Geplaatst op maart 31, 2001 | Gearchiveerd onder Geen categorie | Comments Off on Oogje hartje U

yo.
sup.
sup?
i Xed U first!
yeah but what does it mean.
mf dont know what sup is!
is that bad?
U aint bad, ur a sorryassed motherfucker is what U is.
* daniellefoucher (Cable) [sharing 113 files] has joined.
sorry.
hi there. anybody from canada?
shut the fukup, U frech cunt
never mind billyandjanet danielle, he’s upset. hedenlands dude here dont know what sup is.
sup?
is this the geekroom or what? I’m outahere.
*billyandjanet123 (Unknown) [sharing 6 files] has left.

Welkom in de rap-chatroom van Napster.
Even uitleggen: chatten is schriftelijk babbelen op het internet, een chatroom is een kamer waar over een bepaald onderwerp gebabbeld wordt, in de rap-room gaat het over rap-muziek, en Napster is een internetsysteem waarmee je via het internet muziekbestanden kunt uitwisselen, aan dat systeem zijn babbelkamers verbonden waar je een praatje kunt maken, bijvoorbeeld terwijl je op je download wacht. Dowloaden is het via internet inladen van een computerbestand, in dit geval dus muziek. Muziek is, nou ja, dat zoekt u maar op in de Winkler Prins. De Winkler Prins is…
‘ HOU OP!’
Pardon. Er bestaan op dit moment 54 chatrooms bij Napster, rooms op nationaliteit (Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Nederlands), op genre (van alternative tot trance) en op periode (jaren 70, jaren 80, etc.).
Terwijl Hedenlands dit schrijft telt de Dutch room twee gebruikers, Hedenlands en .
yo!
Mevrouw Maas zit bij Wehkamp een set hoeslakens te bestellen, en ineens verschijnt er midden op haar scherm een dialogbox:
yo! sup?
Mevrouw Maas roept haar zoontje erbij. ‘Michael! Wat is dit nou?’
‘Oh, da’s een Napster-chatter.’
‘Wat wil -ie?’
‘Gewoon, ouwehoeren.’
‘Wat is dat, sup?’
‘What’s up betekent dat, hoe gaat-ie, zeg maar.’
‘Doe weg!’
Michael klikt op ignore user, het chat-equivalent van de hoorn erop gooien.

Leuk die chatrooms, dacht Hedenlands, een beetje van gedachten wisselen over popmuziek. Dat valt tegen. De termen chat en room roepen een iets geciviliseerder beeld op dan hoe het in werkelijkheid in dit soort chatrooms toegaat. In plaats van een aan babbelkamer moet je toch meer aan een brulhok denken. Een molestbestendige opvangruimte met plastic kuipstoeltjes met brandgaten, de wanden vol graffiti. Jongens die het op hun ruggengraat zitten tot kunst hebben verheven, hand in de broekband, en wier conversatie nog het best te vergelijken is met een vorm van verbaal zweten. Een soort hoorbare acne.

Wassup?
Yo mothafucka.
Chill man, he’s cool.
Wassup?
U cool?
I’m cool.
Any girls? Got me a boner.
Shut the fuck up or i’m coming over. blow ur head off.
Eh eh eh…
U and what army?
Eh eh eh…
Asl? (age, sex, location)
24, female, England.
DAMNN! Ur old! Ur old enuf to B my mother! U shouldnt even B on Napster!
So whats ur age.
I’m 13!
MayB U shouldnt B on Napster. Done ur homework yet?
Eh eh eh eh eh eh eh eh eh eh!

‘Eh’ is niet uh, de aarzeling, maar èh, het verveelde lachje.
Prince was voorzover Hedenlands weet degene die begin jaren tachtig het alfanumerieke steno introduceerde dat inmiddels zo’n beetje de lingua franca van de chatbox is geworden. Klanken worden zoveel mogelijk gereduceerd tot de cijfers en letters waar ze phonetisch mee overeenkomen. For you: 4U. To be or not to be: 2 b or not 2 b. Why you: YU. See you: CU. CU l8er, see you later.
Prince op de Napster-pagina waar popmuzikanten hun adhesie met de digitale ruilbeurs betuigen: ‘Y should the record company have such control over how he, the music lover, wants 2 xperience the music? (…) 4tunately 4 the music lover, there does not seem 2 b anything the old record companies can do about it.’
Prince gaat verder en gebruikt voor I een symbool van een oog, zoals houden van ook wel wordt weergeven met een hartje. Oogje hartje U: I love you.
In het Nederlands kan het ook.
‘Wat gaan jullie doen?’
‘Wij gaan wat drinken met Ram6, Gke, Ma en 10eke.’
‘Oh waarom?’
‘Om het suc6 te 4en.’
‘Waar?’
‘In de 2e Kmer.’
Is er iemand die weet hoe dit ‘taaltje’ eigenlijk heet?

Reacties

Reacties zijn gesloten.