Oscar Hammerstein

Geplaatst op november 28, 2002 | Gearchiveerd onder Geen categorie | 4 Reacties

Bij de waterleiding zien ze de verbruiksmeters omhoog schieten. Kijk, zeggen ze, Oscar Hammerstein is in beeld.

Waarom trekt het strafrecht ijdele advocaten aan? Omdat bij strafzaken de cliënt vaak achter de tralies zit. Of andere goede redenen heeft om niet in het openbaar te verschijnen. Dat moet zijn advocaat dus doen. Wie als jurist op televisie wil komen moet dus vooral niet op de afdeling mergers and aqusitions gaan werken.

De associatie met criminelen heeft voor een advocaat ook nadelen. Je kunt je moeilijk dagelijks met schurken bezighouden zonder dat er iets van hun schurkachtigheid op je afstraalt. Zo prijst de high profile strafpleiter zich op den duur uit de markt voor andersoortige zaken. Dat je als publiciteitsminnend advocaat niet zomaar elke zaak kunt aannemen die veel publiciteit genereert, bleek in de strafklacht van de kleine beleggers tegen World Online. De verwikkelingen rond dit jonge beursfonds trokken enorm veel media-aandacht, dus de advocaten Gerard Spong en Oscar Hammerstein wilden die klacht graag behandelen, maar zij misten de speciale expertise die zo’n procedure vereist. Ze losten dit op door onder valse voorwendsels de doortimmerde dagvaarding van de Vereniging van Effectenbezitters op te vragen, hem onder de kopieermachine te leggen en als hun eigen werk in te dienen. Zoiets heet plagiaat en het OM wees hun strafklacht dan ook van de hand.

Oscar Hammerstein had de inspiratie kunnen zijn voor Tj. (Tjolk) Hekking, de camerageile wethouder van Juinen. Net als Hekking heeft Hammerstein de kunst geperfectioneerd om zonder iets te zeggen toch in beeld te zijn. Bij Hekkings superieur, burgemeester Van der Vaart, was het geen onwil om op televisie te komen, hij was er gewoon niet zo handig in, zodat zijn wethouder telkens kans zag de show te stelen. Hekking deed het door zich tijdens een opname letterlijk tussen zijn baas en de camera te manoeuvreren, terwijl dat gemanoeuvreer bij Hammerstein dus al eerder heeft plaatsgevonden, buiten beeld, als Hammerstein zijn cliënt adviseert de publiciteit te mijden. Hekking kleedde zich bij C&A, Hammerstein gaat naar Oger. Hekking droeg ‘s nachts een haarnetje waarvan je overdag nog zag waar het elastiek had gezeten, Hammerstein masseert die groef ‘s ochtends weg met dure dagcrème. De blik waarmee Tjolk en Oscar ons aankijken, een ongemakkelijk borend staren, is daarentegen weer precies dezelfde.
Behalve zijn ijdelheid zijn er aan Oscar Hammerstein moeilijk andere karaktereigenschappen te ontdekken. Of hij ze kundig verbergt of gewoon niet heeft, is moeilijk te zeggen. Misschien zegt hij privé wel eens iets interessants, maar in het openbaar nooit. Er komen eigenlijk alleen kleurloze algemeenheden uit zijn mond.

Laatst was hij op een ochtend te gast bij Radio 1, de nationale nieuwszender. Een uur lang werd hij ondervraagd, door een interviewer en door luisteraars, en gedurende dat hele uur wist hij niets, maar dan ook helemaal niets te vertellen waarvan je dacht: goh. Niet één keer. De presentator gaf overigens niet de indruk dat dit hem opviel, laat staan stoorde. Het was alsof hij dacht: we hebben Oscar Hammerstein, de rest doet er niet toe. Alsof hij geen presentator was, maar iemand die zelf naar de radio luisterde, een radio die stond afgestemd op Oscar Hammerstein. En ja, daar komt dan geluid uit. Je luistert er naar of je zet het uit.

Je vraagt je af hoe het kan, dat iemand voortdurend door allerlei radio- en televisieprogramma’s wordt uitgenodigd om te komen praten, terwijl hij nooit iets van belang zegt. Misschien kijken de redacteuren van die programma’s alleen televisie met het geluid uit. Ze zien telkens dat hoofd, met die naam eronder, en op een dag bellen ze hem ook maar.
Zelfs bij het kritische mediaprogramma De Leugen Regeert gaat het blijkbaar zo. Een halve uitzending hadden ze onlangs voor hem ingeruimd, en er gebeurde… niets. Radio Hammerstein stond aan. Een soort waterstanden zond hij uit, als ik me goed herinner, maar het kunnen ook de berichten voor land- en tuinbouw geweest zijn.

Ik begin te vermoeden dat dit juist het succes van Oscar Hammerstein is. Er is te veel televisie, te veel mensen, teveel meningen, te veel informatie. Hammerstein zorgt af en toe voor een adempauze. Je kunt even het geluid uitzetten. Naar de wc gaan.
In de controlekamers van de waterleiding zien ze de verbruiksmeters omhoog schieten. Kijk, zeggen ze tegen elkaar, Oscar Hammerstein is in beeld.
Of je laat even de hond uit.
Je loopt langs de huizen, en je kijkt naar binnen, naar al die lege woonkamers, waar de televisie aanstaat. Met op het scherm het hoofd van Oscar Hammerstein.
Je ziet hem, maar je hoort niets.

Reacties

4 Reacties to “Oscar Hammerstein”

 1. Anton Korf on april 16th, 2008 14:27

  Wij zijn letterlijk Nederland uitgevlucht aangezien Oscar Hammerstein zich voor elk BETALEND karretje laat spannen. De moraal van dit verhaal is dat diezelfde Oscar mij altijd waarschuwde en zei”Anton als Mara ooit wat gebeurd door wie dan ook weet iedereen jou te vinden”nu heeft diezelfde mara Oscar in d’r armen genomen om mij en mijn gezin kapot te maken. Ben nu ook nog eens doodziek moet div. operaties ondergaan maar aangezien ook maar even voor de lol onze Nederlandse VGZ verzekering is opgezegd word ik hier in Spanje niet geholpen. Leuk hoor Nederland

 2. Rob Rademaker on september 10th, 2008 21:07

  Ik ben een volle neef van Oscar Hammerstein. Ik ken hem als een knappe, integere, joviale en karaktervolle man, die een hechte familieband heeft. Ik vind het schandalig hoe hij hier door de modder wordt gehaald. Hij verdiendt het niet om hier als een onmondige debiel te worden afgeschilderd. Hij komt graag in de publiciteit, so what? Wie niet, ten slotte? Hij is succesvol, dus… een makkelijke prooi voor iedereen die kritiek heeft.
  Hij is een knappe, integere, joviale en karaktervolle man, met heel veel gevoel.

 3. Kees van Berkel on september 16th, 2009 09:53

  Ik zou het zo heerlijk vinden als alle door Oscar Hammerstein financieel pootje gelichte mensen zich eens konden verenigen. Eindelijk een mogelijkheid om 22 jaar frustratie en ergernis te kunnen verwerken. Ik ben door deze figuur zo verschrikkelijk vernederd geworden zo verschrikkelijk van mijn financiëen beroofd zo verschrikkelijk belogen zo verschrikkelijk bedrogen zo verschrikkelijk bedreigd dat de consequenties daarvan mij tot mijn crematie zullen achtervolgen.

 4. Anton on september 13th, 2010 15:20

  Beste Kees van Berkel,
  Ik zou niets liever willen Oscar Hammerstein is de zogenaamde nagel aan mijn doodskist. Hij is door en door doortrapt maar met geld wordt je ook wel doortrapt helaas zijn daar velen net als jij en ik de dupe van. Zelfs in Spanje worden we nog achtervolgd en heeft hij zelf het lef om beslag op een hele kleine erfenis te laten leggen en dat terwijl hij ook al mijn gehele uwv uitkering heeft. Maar weet je ik ben helaas ziek en vecht voor mijzelf maar diegene die hij er echt mee heeft zijn mijn lieve vrouw en 3 dochters.

Laat een bericht achter