Vrantwoordekeit

Geplaatst op januari 17, 2003 | Gearchiveerd onder Geen categorie | Comments Off on Vrantwoordekeit

‘Schien leuk zelf even voor te stellen…?’
‘Inderdaad, dat lijkt me een goed idee.’
‘Naam is Jan-Peter Balkenende, pootiek leider van ‘t CDA, kistendemokaat in hartennieren, en in m’n schaarse vrijtijd fantiek boefenaar van damsport.’
‘Goh, dat laatste wisten wij nog niet van u. Meneer Balkenende, zou u in vijftien seconden kunnen zeggen waar het CDA, úw CDA, precies voor staat?’

‘Zouk tuuk langer tijd voor willen neme, mals u zegt vattin één zin samen, zouk willen zeggen: respect en vrantwoordekeit. Respect vrelkaar, en voorkaars normenenwaarden. Vrantwoordekeit némen, mrook vrantwoordekeit géven. Voorkaar, mrook vojzelf.’
‘Nou ja, en nog twaalf seconden over!’
‘Mak misschien iets aan toevoege: tis tuuk zo dat de kistendeemkatie tijdlang moeik gat heeft, waarnenbeetje uit de gratie, tans zo leek het, maaiziet, dat wneer je met een duík verhaal komt, mensen breid zijn drin meetgaan. Tglijk legt dat tuuk een gote vrantwoordekeit ponze schouders, die we koomde jaren tuuk moeten gawámaken. Zijnwons vanbwust, gaanwookdoen.’
‘Nog even een paar hete hangijzers uit de verkiezingsstrijd. Gezondheidszorg.’
‘La weerlijk zijn: met de Neelands zondheidszorg is tuuk niebest gesteld. En tis langzamhand ook wel duik dat de wachlijsten niet sluitend een fnanciéél pobleem zijn.’
‘Maar…’
‘Wijben gezegd: je moeteen doen, zonder tander te laten. Tandere woorden: meer handen aan ‘t bed, stuuk volstek helder, maar dan wel door taantal handen te vrágen, en dus niet door taantal bedden te vlágen. Das puinruimen met de kraan open, zijnwij geenvoorstandervan. Wij zeggen: neemekaar seerjeus, voer een hóulijke discussie, en bestel daarna desnoods een pizza, een loempia, een kipmuknuggets ofsnoods een portie spareribs. Da’s een psoonke keuze, wik iedereen vrij in laten.’
‘Maar…’
‘Al moej tuuk wel zorgen dat genoeg Spa is, ans krijgen mensen dorst, raken ze giriteerd, en snie bevorlijk voor de inhouleke sprekingen.’
‘En de asielzoekers?’
‘Stuuk een bladen kwestie, grijp ik heel goed. Waart bij de zielpomatiek volgens CDA om gaat, is om een dúilek ondescheid te maken tussen glúkzoekers en echte zielzoekers. Échte zielzoekers hebben tons betreft niets te vrezen.’
‘Misdaad en veiligheid, wat wilt u daaraan gaan doen?’
‘Crimaliteit ‘s een goot pobeem, door Paas volstek vewaaloosd, maar m’n zus en ik hebben thuis tijd veel Cluedo gespeeld, dus kep goedehoop dawdaaruitkomen.’
‘Dammen, Cluedo, u bent een liefhebber van bordspellen’
´Zizzeker. Fnuishuisuit altijd veel aan bordsport gedaan, ent valt mop dat veel polici drn liefhebber van zijn. Zook logisch, zijn tuuk ovreenkomsten. Jaap Doop Scheffer is erg goed in Risk, voobeeld te noemen, en dat zie je ook duik trug in ons kiezingsprogram. Name tuuk de buitlanse pargraaf.’
‘Interessant. Tot slot, het generaal pardon?’
‘Stuuk fnalles overzegd laastedagen. Wijben ons in doppositie altijd verzet tegen de sorrydeemkatie. Nou, zeg ik dan, dan ook geen pardonkabinet. En trouwens, die generaal snu eenmaal onslagen, dus tonsbetreft hoeft-ie dan ook geen pardon meer te zeggen. Tuuk wel reelijk blijven.’
‘Jan-Peter Balkenende, dankuwel voor dit gesprek.’
‘Ga gedaan.’

Reacties

Reacties zijn gesloten.