Buiten de Box

Geplaatst op maart 3, 2004 | Gearchiveerd onder Geen categorie | Reageer

‘Ja goedemiddag en welkom terug bij Capuchon, ons wekelijks magazine over kunst, cultuur, media en wat een modern mens verder zoal aan zijn hoofd heeft. Naast mij is inmiddels aangeschoven Kick van der Knals, die onlangs als directeur programmaontwikkeling in dienst trad bij Endemol, om daar de creatieve impasse te doorbreken.’
‘Nou ja, impasse, ze zaten vást, dat was het eigenlijk meer.’
‘Oke. Kick, we hebben net gekeken naar de mode voor het nieuwe seizoen – veel S&M en bondage-thema’s maar dan wel in hele lieve, zachte pastelkleurige stoffen, beetje laaf, beetje trol, maar dan strak afkledend en glossy, een soort Tolkien meets The Great Gatsby, zeg maar, maar ook veel romantische fantsasy-motieven, en dat dan weer in zwart leer en latex met veel haken en ogen… androgyn en toch dangerous, zoet maar ook edgy, naïef maar op een darke manier… eh… ribcord, chenille, kopergaas, toendravilt, gnoevacht, maar ook doodgewone roodbonten zakdoeken, couponnetjes van de markt, borduurwerk, microfiber, ecofleece, molton, geklopte boswol, hout, ik zag stukken hout op een gegeven moment, echt gewoon een plank … en dan natuurlijk die piepschuim blokken die in de collectie van Beer van Meulenbonk een grote rol spelen… eh, Kick, dit spreekt jou aan?’
‘Toch wel. Kijk het is mode, weet je wel.’
‘Dus je bedoelt?’
‘Ja precies.’
‘Héb je daar nou iets aan? Vanuit jouw vak gezien?’
‘Je bent toch altijd bezig met kijken en luisteren, om te kijken of te luisteren of je er iets mee kunt doen. Waar je dan weer iets mee kunt doen.’
‘Zo van: tik-tak!’
‘Oké!’
‘Goed. Nou ja… we kennen je als de man achter de real-life soap rond de familie Kazan, dé grote tv-hit van het vorige seizoen, met als legendarisch hoogtepunt het moment toen de kinderen vader Hans écht doorzaagden… ‘
‘Ja. ‘S misschien goed nog even te zeggen: dat was dus níet gepland. Zo’n truc kán fout gaan, dat is gewoon zo.’
‘Maar ‘t was natuurlijk wel een geweldige aflevering!’
‘Dat wel ja. Die beelden zijn de hele wereld overgegaan.’
‘En een paar weken geleden is bij Yorin een ander project van jou begonnen, de musical horrorsoap Kill Bill van Dijk, dat ook al zulke geweldige kijkcijfers scoort!’
‘Ja dat gaat wel lekker, ja.’
‘Dus het is niet zo verwonderlijk dat Endemol bij jou aanklopt voor een nieuwe creatieve impuls.’
‘Weet je, het is een kwestie van buiten de box durven denken, zeg ik altijd maar. Kijk, the box, dat is de televisie, zo noemen ze het ook hè, in Engeland, the box. Dus ik zeg altijd: wie í­n de box wil scoren moet van búiten de box schieten. Begrijp je wel? Niet kijken naar wat er nu í­s, nee, kijken naar wat er zóu kunnen zijn! Niet me-too, maar I-first, daar zit het succes.’
‘Kun je iets noemen waar jij de eerste mee was en dat door de andere is nagevolgd?’
‘Eh, het warm eten op de set, hè, dat is wel iets waarvan ik kan zeggen: dat heb ik bedacht.’
‘Die middagprogramma’s met een kok, bedoel je.’
‘Ja. Dat was in, effe denken, in 1995 geloof ik, toen ik voor RTL een zondagmiddagprogramma moest maken. Dus ik laat wat banden komen van wat er op zondag zoal wordt uitgezonden, ter oriëntatie, en daar zit ook een band bij van zo’n kerkmis, van de RKK, op zondagochtend, weet je wel? En ik denk: dat is eigenlijk een héél goed idee, dat je tijdens het programma iets te eten bereidt, en aan het einde peuzel je het met z’n allen gezellig op! Daar gaat iets, iets bí­ndends van uit. Door samen te eten wordt je een beetje familie van elkaar, en dat is mooi, daar hebben de mensen behoefte aan. Dus toen heb ik Cas Spijkers opgebeld en ik zei: jij bent op zondags toch dicht, kom hier maar koken. Onder die hete tv-lampen? zei-ie. Wordt het in elk geval niet koud, zei ik, hahahaha!’
‘En even later deed iedereen het. ‘
‘Ja. Maar, en dat is dan weer dat geboxte denken, alleen in van die gezellige middag-babbel-programma’s met een tafel vol geurkaarsen en pompoenen! Terwijl ik denk: zoek die grens op.’
‘Juist. Vandaar dat er bij Opsporing Verzocht nu ook een kok in de studio staat.’
‘Precies.’
‘En Nova is er ook mee bezig, las ik. ‘
‘Klopt. Maar dan dus met een chef die al kokend inspeelt op de actualiteit. Stel het gaat over het UWV, dat hij dan iets maakt van een appel en een ei, ik noem maar iets. Dus wel weer met die twist naar het format.’
‘Nog met andere dingen bezig?’
‘Nou, dat vind ik wel erg leuk, we zijn met iets bezig voor Ikon, RVU en het Humanistisch Verbond.’
‘Kijk eens aan, niet direct een typische Endemol-afnemer. Wat dan?’
‘Zij willen ook een soort Idols, maar dan niet commerciéél. Meer het alternatieve circuit, folk en zo, luisterliedjes. En dan dus niet zo’n Henk-Jan Smits die zegt: ga jij maar achter de kassa zitten bij de Vomar, maar vriendelijker, meer invoelend. Iemand die zegt: wat vínd je d’r zelf eigenlijk van? Zat je lekker in je vel?’
‘Aan wie denk je dan?’
‘We zijn in gesprek met Elly en Rikkert en Dimtri van Toren.’
‘Hoe gaat dat heten?’
‘Idols Soft, heet het. Als het door gaat hoor, als het doorgaat.’
‘Kick van der Knals, dankjewel voor dit gesprek.’
‘Is goed joh.’

Reacties

Laat een bericht achter