Deel 2: Het woord allochtoon

Geplaatst op maart 17, 2004 | Gearchiveerd onder Geen categorie | Reageer

Introductie onderwerp: Haagse wethouder stelt voor om woord ‘allochtoon’ te schrappen.

Martine: Jan, is dit een goed idee?

JanK: Nee, lijkt me niet.

Martine: Waarom niet?

JanK: Het is een groep, die moet je kunnen aanduiden. Wat die wethouder écht wil is heel mooi, hij zou willen dat het geen aparte groep meer was, maar daar is meer voor nodig dan een taalkundig toverstokje. Dat is hard en zwaar werk, dat veel politieke toewijding en geduld vergt en dan kun je op een dag misschien zeggen: hoera, wij hebben dit woord niet meer nodig, het kan in de prullenbak, maar dat zou dan de feestelijke afsluiting van een lang proces zijn, niet het begin. Kijk, de taal laat zich heel wat makkelijker manipuleren dan de werkelijkheid, dus mensen die de wereld willen verbeteren zijn altijd in de verleiding om zich op de taal te richten, dan ben je sneller klaar, maar de werkelijkheid volgt de taal niet, de taal volgt de werkelijkheid.

Martine: Gek woord eigenlijk, allochtoon.

JanK: Ja, het is een gek woord, en het is het zoveelste in een lange reeks van termen die Nederland gebruikt heeft om immigranten in vredesnaam maar niet te noemen wat ze zijn, namelijk immigranten.

Martine: O, waarom is dat?

JanK: Omdat Nederland na de oorlog een e-migratieland was. Men vond het hier te vol, dat kon je toen gewoon zeggen, daar werd niets verkeerds achter gezocht, en dus werden mensen gestimuleerd om te e-migreren. Zo is de emigratie naar Canada, Nieuw Zeeland en Australië op gang gekomen. Dus de mensen die ondertussen het land inkwamen mochten vooral geen immigranten heten, en zo zijn termen ontstaan als ‘repatrianten’, voor de Indische Nederlanders, ‘rijksgenoten’ voor de Surinamers en Antillianen, ‘gastarbeiders’ voor de werkkrachten uit de middellandse zee-landen. Er was toen zelfs iemand die propageerde de gastarbeiders ‘internationale forensen’ te noemen, alsof ze s’avonds gewoon weer terug naar Turkije gingen met de bus. Later werd het ‘etnische minderheden’, zelfs ‘migranten’ hebben we een tijdje gezegd, en toen deed iemand de gouden vondst ‘allochtonen’, dat we dus tot op heden gebruiken.

Martine: Ja, maar je associeert het inderdaad wel met problemen en zo.

JanK: Maar dat komt door die problemen, niet door dat woord. Eerst is zoiets dan een onschuldige, neutrale term, tot iemand er een keer vuile rot!- voor zet, en dan is het besmet. Janmaat en Glimmerveen zeiden óók ‘allochtoon’. Maar je kunt overal vuile rot!- voor zetten, ook voor Medelander, of Nieuwe Nederlander, of Nieuwkomer, dus dat maakt niet uit., dan moet je dáár weer iets nieuws voor gaan verzinnen. Laten we immigranten maar gewoon noemen wat ze zijn, immigranten, en vervolgens hun problemen oplossen.

Martine: Jan Kuitenbrouwer, dankjewel. Heet u vragen voor Jan Kuitenbrouwer op het gebied van het moderne Nederlands, surf dan naar onze website,… etc…

Reacties

Laat een bericht achter