JPB’s SUV

Geplaatst op juni 5, 2004 | Gearchiveerd onder Geen categorie | Reageer

pchooft2005.jpg

Is het een goed idee het gebruik van de PC Hooft-tractor, ook wel sportutiliteitsvehikel (SUV) in de binnenstad aan banden te leggen? Ik denk het niet. De ervaring heeft geleerd dat …..

het verbieden van schadelijke of ongewenste vormen van vrijetijdsbesteding weinig zin heeft. Als mensen zoiets willen doen ze het toch wel, desnoods illegaal. Een verbod zou het perfecte excuus zijn voor de SUV-scene om ondergronds te gaan. Krijgen we straks berichten dat ze ‘s nachts races houden in het hoofdriool van Amsterdam, of in de bouwput achter het Centraal Station. Een ander risico is dat de liefhebbers gaan overschakelen op voertuigen die niet onder zo’n verbodsbepaling vallen maar wel tegemoet komen aan de behoefte waar SUV’s in voorzien. Échte tractoren bijvoorbeeld.

‘Is Joop al terug?’
‘Ja, ik zag hem van de week rijden in z’n nieuwe Massey Ferguson.’
‘O, heeft-ie die John Deere ingeruild?’
‘Ja. Hij was niet te spreken over de ingebouwde gierpomp.’
‘Oké, maar die hooiraper is top hoor.’
‘Trouwens, heb je gehoord van Bob?’
‘Nee?’
‘Heeft een bulldozer gekocht. Automaat, airco, leren bekleding, navigatie, geweldig ding. Rijden er maar vier van rond in Nederland.’

Als er dan op dat niveau een statuswedloop losbarst zijn de fietsers en voetgangers in onze binnensteden helemáál de pineut. Kunnen we Estelle Gullit binnenkort de PC Hooftstraat zien inrijden met een shovel. Lijkt me op zich trouwens wel een geschikt voertuig voor haar. Kun je de Louis Vuitton-winkel in één keer mee leegscheppen, gewoon, vanaf de stoep. Daar gaat Estelle weer, de laadschuif van de shovel hoog boven de cabine geheven, tot over de rand gevuld met krokodillenleren accessoires.

pchooft2005.jpg

Dat is het punt: het gedrag van de stijlelite is onvoorspelbaar. Voor hetzelfde geld laten ze het off-road-gegeven plots voor wat het is en schakelen over op een heel ander thema. Dubbeldekkers, ik noem maar iets. Gaat het er ineens om dat je de meest authentieke, rode Londense dubbeldekker hebt. Of zo’n gele Amerikaanse schoolbus. Enfin, op een dag heeft iedereen z’n bus (ook gewone, ordinaire mensen), komt er iemand voorrijden met passagiers. Figuranten, die rustig blijven zitten terwijl je boodschappen doet. Zo gaat dat een tijdje door – wel een conducteur, geen conducteur, haltebordjes met je naam erop – tot een stoutmoedige stijlpionier een oud metrostel op luchtbanden zet en zijn opwachting maakt bij Barretje Hilton. Of in een Fokker Friendship zonder vleugels. Of rechtopstaand, in een soort pausmobiel, wuivend naar het publiek.

Je weet het niet met dit soort trends, het kan alle kanten opgaan.

Nee, er is een betere manier om die safaritrekkers uit de binnenstad te krijgen. Niet met boetes, maar door duidelijk te maken dat het SUV gewoon echt passé is. Minister van Verkeer en Waterstaat Karla Peijs moet gewoon tegen Jan Peter Balkenende zeggen: ‘JP, ze zeggen toch dat jij iets aan je imago moet doen? Zo’n stoere Grand Cherokee, is dat niets iets voor jou?’
Let op, een paar keer in Den Haag Vandaag ermee en het is gebeurd.

Reacties

Laat een bericht achter