De Opstelling

Geplaatst op juni 23, 2004 | Gearchiveerd onder Geen categorie | Reageer

dickiedirigeert.jpg

‘Goedenavond, welkom bij het tweede deel van EK 2004 Studio Portugal Laat Sport Live, mijn naam is Umberto Schelvis en naast mij zit Dick Advocaat, bondscoach. Dick, de opstelling.’

‘Tja. Laa’k zo zeggen: ik had ‘t anders gedaan.’

‘Vertel.’

‘Als we beginnen met de voorhoede, Villa BvD. Dat lí­jkt natuurlijk wel leuk, aanvallen, spektakel, lekker met de punt naar voren spelen, maar voor je gaat aanvallen moet je natuurlijk wel eerst de bal hebben. Zo’n Jan Mulder, die wordt natuurlijk heel makkelijk gelanceerd, je zou haast zeggen soms iet té makkelijk, zeker nu ze Koeman d’rbij hebben, die van links die assist kan maken. Dan kun je misschien scoren, maar als je buitenspel staat schiet je d’r niet veel mee op natuurlijk.’

‘Juist. Het middenveld?’

‘Tja, zo’n Johan Cruijff… op die centrale positie…ik weet het niet…

Nee serieus. Hij is natuurlijk een enorme naam, daar wil ik niets aan af doen, maar je kunt je toch afvragen wat je d’r uiteindelijk mee bereikt, behalve dan dat je veel publiek trekt. Ze leveren allemaal de bal bij hem in, hij gaat lopen, maar ja, niemand kan hem volgen, dus het netto rendement is uiteindelijk toch beperkt. Allemaal leuk en aardig, de Legende Cruijff en zo, maar met reputaties win je nog geen wedstrijden.’

‘Liever Youri Mulder op die plek?’

‘Youri is een prima jongen, stelt zich over het algemeen goed op, dat is belangrijk, maar het is natuurlijk niet iemand van de individuele actie, wat je op die plek natuurlijk toch ook graag ziet. Ik denk wel dat hij nog kan groeien, dus op zich is het goed dat hij erbij zit.’

‘Jack van Gelder op lokatie?’

‘Tja. Tikkie breed, tikkie terug, geen vuurwerk, maar hij kan z’n nut hebben, ook sociaal binnen de groep, zal ik maar zeggen.’

‘Dan de achterhoede. Johan Derksen van RTL5?’

‘O nee. Nooit opstellen. ‘

‘Wel selecteren?’

‘Ook niet! Die man, dat is een soort omgekeerde Pierre van Hooijdonk: waar hij verschijnt ontstaat ruzie. Weet Ál-les beter. Hoe lang zit hij daar nou bij VI op de bank? Dertig jaar? Nou, ik weet het niet, maar dan ben je natuurlijk geen hoogvlieger. Plus, je krijgt niemand met hem op een kamer.’

‘O?’

‘Beetje pijnlijk misschien, maar omdat die man nooit speelt, doucht-ie ook nooit, dus hij heeft een lijflucht, dat is verschrikkelijk. Nee, die laten we lekker thuis.’

‘Van Gaal, bij SBS 6?’

‘Ja, weet je, het probleem met Van Gaal is dat hij ontevreden is met zijn positie, dat merk je aan alles, en hij wil persé bewijzen dat hij gelijk heeft. Dan maak je het spel ondergeschikt aan je eigen frustraties, en dat is natuurlijk niet in het belang van de ploeg. Je denkt toch: ja, oké Louis, if you’re so smart, why are’nt you rich?, zoals ze dat in Schotland zeggen. Is het nu ineens allemaal de schuld van de Nandrolon-affaire, dat het niks werd in 2002? Tja, zo hebben we allemaal onze excuses.’

‘Edward Van Cuilenborg?’

‘Degelijke mandekker, harde werker en hij heeft natuurlijk een goeie ingooi. Wat Van Gaal te veel heeft aan kapsones, heeft hij eigenlijk weer te weinig.’

‘Al met al ben jij niet zo blij met deze opstelling, als ik je goed beluister.’

‘Nee, ik had het anders gedaan. Weet je wat het is met die jongens? Ze denken te veel aan zichzelf en te weinig aan het collectief. Ze zijn te veel bezig met dat nieuwe contract, die transfer naar een grotere club, met zichzelf in de kijker spelen, en te weinig met het teambelang. Hou me ten goede, ik heb er wel begrip voor, maar als je doet alsof het om Ons Prachtige Voetbal gaat, terwijl het eigenlijk om Mijn Prachtige Contract gaat, dan ben je natuurlijk een beetje schijnheilig bezig.’

‘Tot slot, de vaste verslaggever van de NOS bij het Nederlands elftal, Bert Maalderink?’

‘Eh, die is geblesseerd. Binnenkort.’

‘Jack van Gelder op lokatie?’

‘Tja. Tikkie breed, tikkie terug, en dat is het dan zo’n beetje. Je hebt er weinig last van, maar uiteindelijk schiet je d’r ook weinig mee op. Nee, die had ik thuisgelaten.’

‘De achterhoede. Van Gaal, bij SBS 6?’

‘Het probleem met Van Gaal is een beetje wat we in het verleden ook met Clarence Seedorf hadden. Hij is ontevreden met zijn huidige positie en hij wil persé bewijzen dat hij gelijk heeft, en ja, dan maak je het spel ondergeschikt aan je eigen frustraties, en dat is natuurlijk niet in het belang van de ploeg. Je denkt toch: ja, oké Louis, als jij zo goed bent, waarom schiet je dan zo weinig tussen de palen? Is het nu ineens allemaal de schuld van de Nandrolon-affaire, dat het niks werd in 2002? Tja, zo hebben we allemaal onze excuses. Dus…nee. Misschien wel meeenemen voor een invalbeurtje ofzo, maar niet in je basis.’

‘Edward Van Cuilenborg?’

‘Degelijke mandekker, harde werker en hij heeft natuurlijk een goeie ingooi. Wat Van Gaal te veel heeft aan kapsones, heeft hij eigenlijk weer te weinig.’

‘Al met al ben jij niet zo blij met deze opstelling, als ik je goed beluister.’

‘Nee, dat lijkt me wel een juiste conclusie. Weet je wat het is met die jongens? Ze zijn te veel met zichzelf bezig en te weinig met het grotere geheel. Met dat nieuwe contract, die transfer naar een grotere club, met zichzelf in de kijker spelen, en te weinig met het teambelang. Hou me ten goede, ik heb er wel begrip voor, maar als je doet alsof het om Ons Prachtige Voetbal gaat, terwijl het eigenlijk om Mijn TV-Reputatie gaat, dan ben je natuurlijk een beetje schijnheilig bezig.’

‘Tot slot, de vaste verslaggever van de NOS bij het Nederlands elftal, Bert Maalderink?’

‘Eh, die is geblesseerd. Binnenkort.’

Reacties

Laat een bericht achter