Regentips

Geplaatst op juli 14, 2004 | Gearchiveerd onder Geen categorie | Reageer

Nu de zomer hoofdzakelijk regenachtig weer lijkt te gaan brengen, is het misschien nuttig wat suggesties op een rij te zetten over hoe u en de kinderen zich bij een dergelijk weertype toch kunnen vermaken. Laten wij niet vergeten dat het verheerlijken van de zon en het verfoeien van regen een typisch Noord-Europees aanwensel is. We hoeven maar naar Afrika te kijken om te zien hoe regen ook heel anders beleefd kan worden. Ook het milieu zal er bij gebaat zijn wanneer wij deze culturele reflex leren doorbreken. Onze massale trek richting zon kost elk jaar immers weer een enorme hoeveelheid fossiele brandstoffen, met alle gevolgen vandien voor de ozonlaag en zo.

illregentips2.jpg

Voor de buis kruipen met een dvd-tje kan altijd nog, eerst enkele iets minder afgezaagde ideeen.
Bij harde, gestage regen zijn de mogelijkheden legio. U kunt de kinderen bijvoorbeeld flink inzepen en op straat zetten tot ze afgespoeld zijn. Altijd leuk, en ze hoeven die avond meteen niet meer in bad. Een andere optie is het bouwen van een dam. Doe je dit bijvoorbeeld bij de in- en uitgang van een woonerf, dan ontstaat vanzelf een groot, gemeenschappelijk pierebad, met tal van speelmogelijkheden. Wel eerst alle putten en dergelijke afsluiten, zodat het water goed doorstijgt. Voor bewoners die dit niet appreciëren, ouden van dagen bijvoorbeeld, kunt u van oude pallets een vlonder aanleggen, zodat zij toch met droge voeten hun huis kunnen bereiken.
Ook leuk is het leeggieten van een flinke fles afwasmiddel in de dakgoot, zodat zich bij de regenputten in de straat grote witte schuimbergen vormen. Voor een grappig kleureffect: voeg een flesje Ecoline toe. Een tinnetje Dylon kan ook.

Met incidentele buien of motregen wordt het lastiger, maar ook onder die omstandigheden hoeft niemand zich te vervelen. Smeer bijvoorbeeld een deel van het wegdek in met groene zeep en kijk toe hoe fietsers, brommers en motorrijders de grappigste capriolen maken. Zet een oude televisie in de tuin, sluit hem aan met een verlengsnoer, ga binnen zitten en wacht tot hij ontploft. Een ventilatorkachel kan ook. Om het nog spannender te maken kun je weddenschappen afsluiten. Ook kun je iets in brand steken, een oude kinderwagen, een afgedankt dressoir, een tuinhuisje, ik noem maar iets, en kijken of de regen het vuurt blust. Ook hier kun je wedenschappen bij afsluiten.

Eveneens leuk is het vergelijken van de weersverwachting met het eigenlijke weer. Vooral het opbellen van weermannen en -vrouwen kan vermakelijk zijn. Achterhaal zijn of haar privé-telefoonnummer (bijvoorbeeld via www.beleenBNer.nl) en breng telefonisch verslag uit van het weer ter plaatse. Zeg bijvoorbeeld: ‘Hallo, ik bel vanuit Appelscha, u zei dat we zon zouden krijgen, maar het regent hier, hoor.’ In het omgekeerde geval kan het ook goed zijn om te bellen, om duidelijk te maken dat u er niet alleen op uit bent om te klagen.
Zijn Erwin, Marjon, Reinier, Helga, Peter of Piet niet bereikbaar, bel dan hun partner (zie www.BNpartners.nl) met het verzoek de boodschap door te geven.
‘Zonder feedback uit de regio zijn wij niets,’ zei Erwin Krol onlangs nog, dus u doet ze er een plezier mee.
U ziet wel: het is misverstand om te denken dat je bij regenachtig weer geen plezier kunt hebben. Dus zolang het nog druppelt op die weerkaarten: profiteer ervan!

Reacties

Laat een bericht achter