Herfstwijn

Geplaatst op september 14, 2004 | Gearchiveerd onder Geen categorie | Reageer

OPBERGVOORDEELWEKEN.jpg

De supermarkt had van de zomer een witte sauvignon die wij lekker vonden. Laatst ging ik nog een doosje halen, maar hij was er niet meer. Toevallig kwam net de manager langs. ‘Ah, u bedoelt de zomerwijn,’ zei hij, ‘ja nee, die is er niet meer. Het is ook alweer september hè?’
Hij wees op een andere wijn-aanbieding. Net als van de zomer in Griekenland zei het bord. Er was ook nog een bord Net als in Toscane.
Juist.
‘s Zomers drinken we zomerwijn, daarna drinken we nostalgische zomerwijn, die alleen in de herfst verkocht wordt.
‘Maar ik wil Net als van de zomer in dit filiaal, sputterde ik, maar de manager liep alweer door.

Vroeger had je de pruimentijd en het appelseizoen. Kon je pas mosselen krijgen als er een r in de maand zat. Dat is niet meer zo. Maar er is iets anders voor in de plaats gekomen, lijkt het.
De Libelle van vorige week. Cover: 42 maal Winterjas.

42XWINTERJAS.jpg

De zomer is amper voorbij, geen haar op je hoofd die aan een winterjas denkt, maar ja, blijkbaar moet het. Het is winterjassenweek.

Laatst hadden de kranten en tijdschriften najaarsmodeweek, of hoe ze het noemen. In één week, vijfentwintig modebijlagen.
Het heeft iets verontrustends. Wie regisseert dit?
Je staat in de rij bij de Aldi: tien mensen met een elektrische heggenschaar. Via de krant hebben ze die ochtend het signaal gekregen. Tijd om de heg te knippen. Ze rijden naar de Aldi, ze kopen zo’n ding, en komend weekend staan ze allemaal de heg te knippen. Op het hoofdkantoor van Aldi kijkt iemand naar de monitor en knikt tevreden.

Het zou mooi weer worden in het weekend, dus we zeiden: laten we gaan barbecuen. Ik naar het tuincentrum voor houtskool en aanmaakblokjes. Groot bord: ‘Barbecue Opruim Week.’ Barbecue gebrúiken? Barbecue schoonmaken en opruimen zult u bedoelen. Hier, speciaal barbecue-reinigingsmiddel, stevige beschermhoes en aan de slag!
Overal in het tuincentrum staan kisten met bollen. Waar je maar kijkt: kisten met bollen. Ja, want – overal grote borden – ‘September is Bollenmaand.’
Och hemel, wij zijn echt lelijk de weg kwijt, met die barbecueplannen van ons.

‘Bloembollen?’ zei mijn vrouw toen ik terugkwam. ‘Je zou toch aanmaakblokjes halen?’
‘Sorry, barbecue gaat niet door. Bollenmaand is begonnen.’
‘Nee hè?’
‘Ja, shit, geen moment aan gedacht. Als jij nou even kijkt waar ze moeten komen pak ik de schop.’

Wekenlang staan de folders vol met voordelige harken en plantenpotten en schuttingpanelen, maar reageer snel, want voor je het weet zijn de Voorjaarstuinweken voorbij en is het louter gipsplaten, verwarmingsbuizen en laminaat wat de klok slaat.

‘Wat ga je doen?’
‘Ik ga een kamertje op zolder bouwen.’
‘Hoe kom je daar nou bij? Je zou die schutting toch doen?’
‘Ja hallo, dit zijn de Bí­nnenklusmaanden, ja? Heb je nog dingen op te bergen?’
‘Hoezo?’
‘Het is Opbergvoordeelweek bij de Gamma.’

gammakastenweb.jpg

Reacties

Laat een bericht achter