Ornaat

Geplaatst op september 22, 2004 | Gearchiveerd onder Geen categorie | Reageer

beavangogh.jpg

‘En daar is mevrouw Peijs, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. ‘
‘Ja. Zij is gekleed in een deux-pieces van geplisseerd zeemleer, afgezet met fluorescerend klittenband. Een… wat zal ik zeggen, originéle combinatie. Ook haar hoofddeksel mag apart genoemd worden, het is een soort tiara van glaswol, pur-schuim en glasscherven, een materiaalkeuze die lijkt te verwijzen naar haar portefeuille, de volkshuisvesting.’
‘Ja. Ook door de manier waarop het ruimtelijk geordend is.’

‘De hoed heeft overigens een spanwijdte van maar liefst achtenegentig centimeter en…’
‘Oei.’
‘…inderdaad, het is dus even omzichtig manoeuvreren, maar gelukkig, de bewindsvrouwe blijft overeind.’

‘Daar is minister Zalm, van Financiën, tevens plaatsvervanger voor de afwezige premier.’
‘Grappig, dat met eurobiljetten bedrukte vest.’
‘Ja, het is leuk om te zien dat ook de mannelijke ministers steeds vaker moeite doen om een beetje feestelijk voor de dag te komen. Ook minister Aart-Jan de Geus springt er uit, met die oranje klomp op zijn hoofd.’
‘Lodewijk de Waal, die u hier ziet, heeft voor de gelegenheid een Unox-muts opgezet.’
‘Zo’n hete herfst verwacht hij dus blijkbaar ook weer niet.’

‘Juist, en daar is mevrouw Verdonk. Haar ensemble is duidelijk geïnspireerd op een KLM-stewardessenuniform, wellicht als verwijzing naar haar belangrijkste wapenfeit tot nu toe: het uitzettingsbeleid.’
‘Ja. Leuk ook, dat tasje in de vorm van een rol gaffertape.’

‘En daar is mevrouw Van der Hoeven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.’
‘U denkt nu misschien: wat een eigenaardige hoed, maar het betreft hier dus een schaalmodel van de nieuwe vleugel van het Stedelijk Museum in Amsterdam. U ziet het, daar links de oude ingang aan de Paulus Potterstraat en rechts de nieuwe ingang aan het Museumplein.’
‘Tot nu toen was het overigens alleen Koningin Beatrix die schaalmodellen van belangrijke nieuwe Nederlandse gebouwen droeg. U herinnert zich wellicht prinsjesdag 1997, toen zij de maquette van het nieuwe paviljoen van het Van Gogh Museum op had.’

‘Inmiddels ziet u Paleis Noordeinde. De Gouden Koets staat voor, en het wachten is op Hare Majesteit. Er is dit jaar niets bekendgemaakt over de kleding die de Koningin vandaag zal dragen, wellicht om te voorkomen dat ook deze informatie voortijdig zou uitlekken, net als de miljoenennota, dus het zal een verrassing worden.’

‘Juist. De deuren gaan open, en daar is ze.’
‘…’
‘…’
‘Opmerkelijk!’
‘Dat lijkt me zwak uitgedrukt.’
‘De Koningin draagt een, ja, wat is het, een schort?’
‘Ja. Hoewel, ik denk dat we hier van een duster moeten spreken.’
‘Ja ja, wat een huisvrouw ‘sochtends draagt, voor zij zich aankleedt?’
‘Inderdaad. Héél opmerkelijk.’
‘Ik denk dat dit een teken is.’
‘Denk je?’
‘Ja. Dat de Koningin hiermee wil zeggen: u denkt toch niet dat ik me helemaal ga opdoffen voor een verhaal dat al dagen op straat ligt?’
‘Tja, zou kunnen. Die hoed, ook merkwaardig.’
‘Dat is geen hoed, dat zijn krulspelden.’

beagugenheim.jpg

Reacties

Laat een bericht achter