Droge Cel

Geplaatst op oktober 5, 2004 | Gearchiveerd onder Geen categorie | Reageer

De Politie van Amsterdam gaat burgers die in aanraking zijn geweest met de politie er periodiek aan herinneren dat ze in de gaten gehouden worden. De eerste werd onlangs verzonden.

kaartjepolitieklein.jpg

Je hoeft geen crimineel te zijn om zo’n kaart in de bus te krijgen, een Amsterdamse jongen die verdacht wordt van diefstal maar nog niet berecht is, ontving er ook eentje.
Is dit een goed idee?
Ja, dit is een goed idee.

De nieuwste politietheorie heet ‘tegenhouden’. De politie moet zich richten op het verijdelen van strabare feiten, in plaats van er maar voortdurend achteraan te rennen als ze eenmaal gepleegd zijn. Dat de politie zich daarbij in de privé-sfeer begeeft is logisch: hoe eerder je erbij bent hoe beter. Een minpunt blijft dat het tegenhouden pas begint bij mensen die al iets gedaan hebben, terwijl je dat nu juist probeert te voorkomen. De doelgroep van het tgenhoudbeleid zou verruimd moeten worden tot iedereen die iets zou kunnen gaan doen.

Ook zouden meer verschillende technieken moeten worden ingezet. Een kaartje op de deurmat is aardig, maar het kan natuurlijk indringender. Per telefoon bijvoorbeeld.
‘Hallo, met Herbert.’
‘Ha die Herbert! Met de politie! We gaan toch geen gekke dingen doen hè?’
Als van de honderd Herberts die op het punt stonden een oud vrouwtje te beroven er één van afziet, is dat toch weer meegenomen.

Of denk aan het plotsklaps onderbreken van tv-uitzendingen. Je zit rustig naar Baantjer te kijken en ineens verschijnt er een politieagent in beeld. (Liefst een beetje grimmig type natuurlijk, denk aan Joop van Riessen.)
‘Hallo daar! Ja, jí­j kijkt nu naar Baantjer, maar wij kijken naar jou!’

Nog een suggestie voor het tegenhoud-team van de Amsterdamse politie: de doe-het-zelf-bekeuring. Stuur iedereen een bonnenboekje zodat je zodra iemand in je omgeving strafbare neigingen vertoont, een bekeuring kunt uitschrijven. Opsturen naar de politie, klaar.

de-thuisknuppel.jpg
Of de thuisknuppel. Een handzaam, gebruiksvriendelijk gummiknuppeltje in een trendy kleur, gratis in de bus, waarmee crimineel gedrag in huiselijke kring vroegtijdig kan worden ontmoedigd. Mocht de aspirant-dader volharden dan kan hij aan de radiator geketend worden met de Easy Cuff, een lichte, makkelijk te gebruiken handboei, eveneens gratis te verspreiden.

Bij uitbraakgevaar kan de woning ook worden voorzien van tralies, kosteloos af te halen bij het politiebureau. Op de langere termijn zouden nieuwbouwwoningen voorzien kunnen worden van een ‘droge cel’, een kleine, geluiddichte ruimte voor preventieve thuisdetentie.
U huivert misschien, maar we hebben er zelf om gevraagd. Het is de uiterste consequentie van de moderne mentaliteit. Niemand wil nog opvoeden in dit land. Ouders schuiven het door naar school, scholen schuiven het door naar de regering, en ook de regering doet niets, behalve loze praatjes verkopen over waarden en normen. Wat blijft er dan over?
Precies, de politie.
De achtervanger is voorstopper geworden.

En zo wordt Nederland alsnog een politiestaat, zij het in een geheel nieuwe betekenis.

Reacties

Laat een bericht achter