De Sendknop

Geplaatst op november 23, 2004 | Gearchiveerd onder Geen categorie | 1 Reactie

sendknop.gif
‘Zeg. Heb je die open brief gelezen?’
‘Wacht even, welke bedoel je? Die van Mohammed B. aan Hirsi Ali, die van Hirsi Ali aan Nederland, die van De Vrienden van Theo aan Mohammed B., die van de Bisschoppen aan alle Nederlandse gelovigen, die van

Max Pam en Nelleke Noordvervliet aan de Koningin, die het Algemeen Dagblad aan de Koningin, die van de kerkleiders van Capelle aan de Ijssel aan de plaatselijke bevolking, die van al die schrijvers en artiesten aan Minister Donner, of die van van Leon de Winter en Afshin Ellian aan minister Donner?’
‘Eh…’
‘Dan was er nog de open brief van een stel CDA-prominenten tegen het a-sociaal geachte kabinetsbeleid, de open brief van diverse Europese maatschappelijke organisaties aan de commissie Barosso om de invloed van multinationals in Brussel te beteugelen, de open brief Gary Kasparow aan de Fide over zijn match tegen Kasimdhzanov, en niet te vergeten de open brief van Ko van den Bosch van Alex d’Electrique aan de minister wegens het stopzetten van de subsidie, en als we nog wat verder teruggaan was er nog de open brief van Jan Peter Balkenende aan …’
‘Hou op! Ik bedoel die open brief van de Koningin.’
‘Doet die nu ook al mee? De PTT gaat nog failliet met al die open brieven. Wie koopt er nog postzegels? Vertel, aan wie heeft Hare Majestiet open geschreven?’
‘Aan Theodor Holman. Ze doet een klemmend beroep op hem om, in het belang van het land, voorlopig niet meer op televisie te verschijnen.’
‘O, en heeft Holman al gereageerd?’
‘Ja, zojuist, in het drie-uur Journaal. Hij noemt haar vanavond in het Parool een gereformeerde, bokpijpende christenteef of zoiets.’
‘Schandalig, de Oranjes zijn hervormd.’
‘En hij eist persoonsbeveiliging.’
‘Dat zat er wel in. Lijfwachten, let op, dat wordt het nieuwe statussymbool. Een kamerlid, columnist of cabaretier zonder bodyguards, dat kan nooit veel zijn. Waarschijnlijk had Holman al eerder om bescherming gevraagd, maar er waren geen serieuze bedreigingen, dus hij pakt nog maar eens goed uit.’
‘Toch heeft ze gelijk.’
‘Wie?’
‘De Koningin! Verzinsels over een afgezet been, paranoïde insinuaties aan het adres van Remco Campert, de ene open brief vol taalfouten na de andere… de ‘vrienden van Theo en Ayaan’ tikken heel wat af, maar veel zinnigs komt er niet uit.’
‘Nou, ik weet het niet, die oproep aan de koningin, van Nelleke Noordervliet en Max Pam, om Hirsi Ali te bezoeken, dat vond ik wel goed eigenlijk.’
‘Die twee zijn lid van het Republikeins Genootschap! Dat is net zoiets als iemand die heel z’n leven met een wijde boog om de kerk is heengelopen en op z’n sterfbed om een priester vraagt.’
‘Tja, als je t zo bekijkt.’
‘Men is danig in de war. Schijnbaar verstandige mensen roepen de meest idiote dingen. Donner zegt iets over ergerlijke godlastering en van pure razernij dient D66 een motie in om dat artikel juist te schrappen. Wat natuurlijk niet zal gebeuren, dus dat is dan het zoveelste geplofte proefballonnetje van Boris & Co, maar los daarvan: je bent verdomme een landsbestuurder, toon een beetje zelfbeheersing, een beetje waardigheid.’
‘Dat dacht ik ook toen ik die open brief van Leon de Winter en Afshin Ellian aan minister Donner las, in Trouw, afgelopen zaterdag. Een aanklacht tegen ”de heer God”, wegens medeplichtigheid aan de moord op Van Gogh. Gut wat zijn we geestig.’
‘Oei. Klinkt als verkeerde gymnasiastenhumor.’
‘Precies. Ga je moeder pesten, denk ik dan.’
‘Of heb je dat stuk van Joost Zwagerman gelezen , ook in Trouw zaterdag?’
‘Eh nee.’
‘Vooraanstaand Nederlands auteur spreekt zich uit over de aanslag. Wat denk je? Een poging om klaarheid te brengen in deze boze warboel? Nee, een ordinaire aanval op Jan Blokker en Anil Ramdas! Bij wie je volgens Joost vast niet kan onderduiken als het oorlog wordt.’
‘O ja, de ultieme morele lakmoesproef: onderduiken bij. Is die Zwagerman helderziend ofzo? Had hij nog een tip waar we wel veilig zouden zijn?’
‘Bij Van Gogh, als-ie nog geleefd had.’
‘O ja! De meest loslippige en onberekenbare man van Nederland. Ik weet het niet, ik zou een deurtje verder gaan geloof ik.’
‘Maar wat doet Zwagerman? Hij verwijt Blokker een onwaardige, kortzichtige reactie op de moord op Van Gogh. Oké, Blokker is een virtuoos vakman, maar als het werkelijk belangrijke dingen gaat is hij nooit thuis, dat is waar. Blokker is een timmerman die altijd maar krukjes maakt, ook als er behoefte is aan een tafel of een kast, oké, dat is zo. Al een jaar of dertig. Maar ondertussen doet Zwagerman precies hetzelfde als wat hij Blokker verwijt: mensen in de zaal afzeiken in plaats van te schrijven over wat er op het toneel gebeurt. Ik bedoel, wat is de taak van een intellectueel?’
‘Hoofd- en bijzaken scheiden? Helder en logisch nadenken? Verbanden leggen?
Hoe was het ook alweer? Neemt afstand, raakt de kern?’
‘Precies. De Nederlandse intellectuelen eisen nu op hoge toon waarborgen en garanties om te kunnen denken en zeggen wat zíj willen, maar als je die stukken leest denk je: kunnen jullie dan misschien een beetje moeite doen om te bewijzen dat je dat ook wáárd bent? Door misschien éven na te denken over wat daar eigenlijk staat, voor je de send-knop indrukt? Ik kan me voorstellen dat ze in Den Haag denken: moeten we dáár nou duizend extra AIVD-ers voor aannemen, om de productie van dit soort geraaskal veilig te stellen?’
‘Je hebt gelijk. Misschien moet je een open brief schrijven.’
‘Hou op!’

Reacties

Eén reacties to “De Sendknop”

  1. André on november 25th, 2004 13:13

    In ieder geval ging jij ze – op M.B. na – allemaal voor met je brief aan L. in Trouw. Uiterst interessant – voor mij althans – wat de ‘human intrest’ van het columnistenwereldje betreft…
    Groet,
    André

Laat een bericht achter