DINSDAG 30 NOVEMBER 2004

Geplaatst op november 30, 2004 | Gearchiveerd onder The Semidaily Kuitenbrouwser | Reageer

aha-2e-kamer.gif
Zetelplan van de Tweede Kamer. Gemarkeerd: de stoel van A. Hirsi Ali.

Gisteravond had NRC het eerste interview met Hirsi Ali sinds de moord op van Gogh. Ze zegt onder andere dit:
‘Het gaat om, zeg maar, de politiek correcte constellatie van waarden en handelwijzen die na de Tweede Wereldoorlog is ontstaan. Die draait om de vraag: hoe verhouden wij ons tot vreemdelingen binnen de eigen grenzen en daarbuiten. In de jaren dertig waren dat de joden. En het schuldgevoel over wat hen is aangedaan in de oorlog heeft dat paradigma daarna beheerst. Door de globalisering in de afgelopen decennia kwamen mensen uit alle windstreken naar Europa. De babyboomers, de mensen die het voor het zeggen hadden, zeiden: pas op, we moeten niet de fout van de jaren dertig herhalen. We moeten vooruitkijken. We moeten andere culturen accepteren zoals zij zijn. Daarmee maakten zij een denkfout.’

Zelf schreef ik gisterochtend (voor HPDT van deze week):
‘… dat het om meer gaat dan de vrijheid van meningsuiting of de radicalisering van de islam. Om de beschamende zelfoverschatting der babyboomers, bijvoorbeeld, die in de jaren zeventig hun mars naar de instituties voltooiden (het heette ‘door’, maar het werd ‘naar’), hun plaats op het pluche innamen en de ogen sloten voor alles wat er daarna misging in de samenleving, inclusief de immigratie.’

Met Hirsi Ali’s analyse kan ik dus wel instemmen, het is meer haar houding waar ik moeite mee heb.
Zij verklaart nu dat zij in plaats van haar werk in de Tweede Kamer te hervatten liever een soort sabattical neemt om een filmscript en een boek te schrijven.
Ik wil niet pietluttig doen, maar daar wordt zij niet voor betaald. Zij is volksvertegenwoordiger, zij moet wetten maken en de regering achter z’n broek zitten. Een boek en een filmscript, hoe lang denkt zij uit de running te zijn? Hebben die duizenden kiezers daarvoor op haar gestemd?
Ayaan Hirsi Ali zou moeten terugtreden als Kamerlid, en als ze dat niet uit egen beweging doet zou de VVD erop moeten aandringen.
Destijds is wel gesuggereerd dat zij vooral Kamerlid wilde zijn omdat ze dan bewaking kon krijgen, welnu, dat hoeft niet meer, ook als privé persoon kan zij nu aanspraak maken op beveiliging, dus dat (oneigenlijke) motief om lid van de VVD-fractie te blijven vervalt. Ik zou zeggen: schrijf dat boek, maak die film, en lever zo je bijdrage, maar sta je Kamerzetel af aan iemand die er iets nuttigs mee kan doen.

De VVD had haar om te beginnen natuurlijk helemaal niet moeten inlijven. Als er geen reeele bedenkingen waren geweest tegen Hirsi Ali als Kamerlid had de PvdA haar wel een plaats gegeven, maar de VVD schoof ze opportunistisch opzij terwille van wat goedkope stemmenwinst.

VRIJDAG 26 NOVEMBER 2004
1700 uur

Mailtje van Jacco Vijn, artdirector van Skipintro, de ontwerpers van deze site.
‘Ik heb geen weblog,’ schrijft hij, ‘maar moet het toch even kwijt:

In mijn jeugd moest ik soms mee naar een oom en tante in Friesland, die waren streng christelijk – de televisie mocht alleen aan als de EO uitzond. Want dat was gecontroleerd christelijk en dus ordelijke televisie. Zou dat nog zo zijn vraag ik me nu af? De zender waar gisteravond Knevel als een soort Ton van Royen de sensatie uit een quasi-imam trekt? Of zitten ze nu ook gewoon SBS6 te kijken daar in Friesland en Staphorst?
M.a.w. is er werkelijk niemand met enig verstand over daar in het Mediapark?’

Goede vraag.
Knevel ‘zag iets in zijn (vdVens) ogen’ waardoor hij wist dat hij beet had, verklaarde hij. Laat ik nou precies hetzelfde in de ogen van Knevel gezien hebben!

Die jongen is een legitiem journalistiek onderwerp, dat wel, maar dan moet je de vraag beantwoorden waaer het werkelijk om gaat: wat preekt en schrijft hij, en welk effect bereikt hij daarmee. Dat er dit soort lui rondlopen is op zich niet zo interessant, de vraag is of er een maatschappelijk efect van ze uitgaat dat relevant is. Henk van Dorp vanavond ook, toen het erover ging: ‘Ja maar stél nou dat die man serieus genomen wordt…’
Ja precies, dat zeggen alle journalisten’. Ik zou zeggen: zoek het uit! Dát is je werk als jounalist. Maar ja, dats een hoop werk, met de kans dat er niks uit komt, en de meeste journalisten bakken evven lieer snel een itempie voor vanavond of morgenvroeg.
‘Een mooi verhaal nooit kapot checken’ zeiden ze vroeger bij de Telegraaf. En tegenwoordig bij alle media, lijkt het wel.
Zeer onverantwoordelijk van die Knevel, en van de rest van de meute die er direct weer bovenop sprong.

Net als dat incident met Verdonk.
Alsof daar iets nieuws gebeurde! Er zitten tientallen, misschien wel honderden van dat soort gasten in dit land. En wie er in het verleden iets van zei werd monddood gemaakt met een beschuldiging van racisme oid.
voor fascist uuitgemaakt. Die imam van die geweigerde hand, ik vergeet even zijn naam, die hebben wij zelf gemaakt. Door vreemdelingen op geen enkele manier te socialiseren, een woord dat we misschien beter kunnen gebruiken dan integreren. Meedoen is het beste, maar voor wie dat persé niet wil: oké, maar de omgangsvormen gelden ook voor jou.

Vroeger gingen jongens als die Van de Ven naar Rolduc, maar ja, dat was een fascistisch instituut, waar we zo snel mogelijk van af moesten.

Je hebt gelijk, Yacco.
Het Moet Anders!

VRIJDAG 26 NOVEMBER 2004
1300 uur

enkelbrace.gif

Zo’n brace is een prachtige uitvinding. In het begin was het pijnlijk, maar nu harnas en gewricht zich naar elkaar gevoegd hebben werkt het goed. Je kunt lopen, zij het als iemand met een houten been, maar een links-rechts draaiing is ten ene male onmogelijk.
En het ding is ook nog eens zo ontworpen dat je ermee in een (niet te nauwe) schoen kan.
Waar zouden we zijn zonder klittenband?

Morgenavond naar een diner, kijken of dat een beetje gaat.

1600 uur
Naar het ziekenhuis geweest voor controle. Verband kan eraf, en in plaats daarvan komt een ‘brace’, een soort harnas dat de links-rechts beweging van m’n enkel blokkeert en minstens drie weken moet blijven zitten, terwijl de gescheurde of afgescheurde banden weer aangroeien.
Maar ik mag weer lopen!

DONDERDAG 25 NOVEMBER 2004
1400 UUR
Trouwens, afgelopen wekend heb ik voor het weblog van Jan Marijnissen een column geschreven. Hij staat hier. In een paar uur tijd stonden er enige tientallen reacties onder. Die site van Jan wordt goed bezocht!
Daarnet mijn eigen bezoekstatistieken eens bekeken. 2573 hits per dag, 207 visits.
(Geen idee of dat veel of weinig is.)

Reacties

Laat een bericht achter