VRIJDAG 3 DECEMBER 2004

Geplaatst op december 3, 2004 | Gearchiveerd onder The Semidaily Kuitenbrouwser | 1 Reactie

Sprak vandaag mijn dubbele collega Beatrijs Ritsema (HP De Tijd & Trouw). Volgens haar is het onjuist om de generatie die vorige week zaterdag in ‘Het Nationale Kabinet’ aantrad, Pieter Winsemius, Jan Terlouw, Max van der Stoel, tot de babyboomers te rekenen, zoals ik in mijn hpdt-column van deze week doe.

Winsemius, Van der Stoel, Terlouw, mannen van om en nabij de zeventig, dat kunnen geen babyboomers zijn, stelt zij, dat sommetje klopt niet.
Er zaten ook echte babyboomers aan tafel, Roelfde Boer en Jeltje van Nieuwenhoven bijvoorbeeld, maar strikt genomen heeft Beatrijs natuurlijk gelijk.
Misschien kunnen we deze generatie het best ‘vooroorlogse babyboomers’ noemen. Toen de jaren zestig begonnen liepen zij tegen de dertig en hadden zij de keuze: of platgewalst worden door de de horden aanstormende post-oorlog-borelingen, of zich aansluiten in de rol van verstandige oudere broer en meedoen. Dat laatste hebben ze gedaan.

De jaren zestig en de babyboomers worden vaak met elkaar vereenzelvigd, maar dan vergeten we die oudere broers, die al meer maatschappelijke ervaring en status hadden, en zich door de na-oorlogse boomers naar voren lieten schuiven als respectabel ambassadeur, bijvoorbeeld wanneer er iets bestuurd moet worden. Jan Blokker destijds bij de VPRO. Van Dam bij de VARA. Hofland, van Mierlo, allemaal senior-ereleden van de babyboomgenaratie.

Reacties

Eén reacties to “VRIJDAG 3 DECEMBER 2004”

  1. john jansen van galen on december 10th, 2004 08:23

    dat vind ik een behoorlijk krampachtige redenering. op die manier is femke halsema nog een na-1968-se babyboomer! straks zijn we allemaal babyboomer. maar ja, misschien is dat ook wel zo. count me out.

Laat een bericht achter