‘Kwetsbaar’

Geplaatst op december 8, 2004 | Gearchiveerd onder Geen categorie | 1 Reactie

iktionaire.gif
Ik ken iemand die doet het met ‘ingewikkeld’.
Ze heeft het over iets dat in haar ogen niet deugt en zegt: ‘Dat vind ik een beetje… ingewikkeld.’

‘Moeizaam’ zeggen mensen ook wel eens in dat soort situaties.
‘Ik vind dat toch (twijfel, worstel, zucht)… moeizaam.’
Het oordeel wordt verdrongen door de worsteling die eraan voorafging. Morele kwalificaties, we worden er steeds voorzichtiger mee. Zelfs evil is in the eye of the beholder.
Sinds kort in dezelfde categorie: kwetsbaar.
‘Als er dan contacten zijn tussen die verschillende bedrijven, en vervolgens gaan ze aan een en dezelfde bieding meedoen, ja dan vind ik dat toch eh, kwetsbaar‘, zegt Adri Duyvestein van de parlementaire onderzoekscommissie Bouwfraude.
Dan zit daar een luchtje aan, bedoelt hij. Of misschien is hij wel heel streng in die dingen en bedoelt hij: dat stinkt. Maar hij zegt: dan vind ik dat kwetsbaar.
Alsof hij de verzachtende omstandigheid al bij voorbaat wil meebakken in het oordeel. De rol van de vrije wil wordt ingeperkt. A is niet stout, A is kwetsbaar voor stoutigheid.

‘Profsector gevoelig voor misdaad’ kopt het Algemeen Dagblad van 30 september 2004.
Eerste zin: ‘De bedrijfstak betaald voetbal is kwetsbaar voor inmenging van de georganiseerde misdaad.’
De handlanger wordt voorgesteld als slachtoffer.
Dit doet denken aan het gebruik van het woord ‘criminogeen’ door Job Cohen. Veel ‘belwinkels’ in Amsterdam zijn een dekmantel voor criminele activiteiten, ontdekte de gemeente een tijdje geleden. Maar, zei Cohen tegen het NOS Journaal, het zou onjuist zijn om van een criminele branche te spreken. Nee, de branche was criminogeen. Niet misdadig dus, maar misdaadopwekkend.
Je wí­l helemaal geen geld witwassen, maar ja, je zit in een criminogene branche. Dat heb jij weer. Je bent een eerbare burger, je opent een bordeel en voor je het weet zit je tot over je oren in illegale toestanden.
‘U bedoelt de belwinkels? O ja, héél kwetsbaar.’

Reacties

Eén reacties to “‘Kwetsbaar’”

  1. Leo Huisman on december 10th, 2004 16:08

    Heb je weblog nét ontdekt; vandaar de verlate reaktie.
    Ik herken dat woordgebruik wel..als je vrouw een nieuw kapsel heeft en je mening vraagt, zeg je niet: staat voor geen meter!, en om niet té slijmerig over te komen zeg je óók niet: Eéénig!. Wat zeg je dan wél?
    Je zegt: Nou, uh, ik vind het ….anders!
    Ik denk dat het veel te maken heeft met de spanning in een man-vrouw relatie (ook al hoeft dat niet per sé getrouwde man-vrouw relatie te zijn), omdat vrouwen reakties uitlokken van mannen, die daar heel verdedigend op reageren.

Laat een bericht achter