VRIJDAG 10 DECEMBER

Geplaatst op december 11, 2004 | Gearchiveerd onder The Semidaily Kuitenbrouwser | Reageer

HAAGSEKAASSTOLP-klein.gif
Boris Dittrich, leider (of aanvoerder?) van D66, is van mening dat je wel cartoons over Ayaan Hirsi Ali mag maken, maar dat het element vakantie daar niet in mag voorkomen.

Het lijkt wel alsof de politicus van tegenwoordig het vooral tot zijn taak rekent om zijn mening te geven over wat er in de krant stond of op televisie was. Een opmerking van Jan Mulder, een spotprent van Jos Collignon, een stelling van Rutger van Zanten, een interview van Andries Knevel, een koptekst in NRC Handelsblad, een typetje in Kopspijkers, een open brief van ‘vrienden van …’ (vul hier elf een naam in). Al is de mediakritiek nog zo snel, het Kamerlid achterhaalt hem wel.

Zijn er nog politici die zich druk maken om iets dat zich in de echte werkelijkheid afspeelt? Die nog weten dat het woord medium ‘middel’ betekent, en niet ‘doel?’ Men spreekt over de Haagse kaasstolp, die politici isoleert van het echte Nederland, maar voor de kabel hebben ze blijkbaar een gaatje in het glas gemaakt. Of zien we hier gewoon het volgende sadium van de mediacratie, waarbij ook de Algemene Vergadering der Staten Generaal zelf een soort doorlopende talkshow is geworden?
Wetten? Saai!
Amendementen? Hoe spel je dat?
Initiatief wetsvoorstel? Geen tijd, ik moet naar B&W.

In HP-De Tijd schreef ik onlangs over de polio-epidemie van 1978. Onderzoekers stelden later tot hun verbazing vast dat de Tweede Kamer destijds niet één keer over het onderwerp vergaderd heeft. 110 Nederlanders stierven aan een vermijdbare ziekte omdat ze weigerden zich ertegen in te enten, en in de Tweede Kamer werd er geen woord over gezegd. ‘Schande’, zou een Kamerlid van nu waarschijnlijk zeggen, ‘over zo’n belangrijk maatschappelijk gegeven moet in het parlement gesproken worden.’
Kennelijk was de parlementaire gedragslijn toen: als je niets kunt doen (er wa geen meerderheid voor ingrijpen) heeft het weinig zin erover te debatteren.

Zo’n calculatie valt tegenwoordig blijkbaar anders uit, gezien de wijze waarop Lousewiese van der Laan haar anti-anti-godslasteringsmotie toch in stemming bracht toen al zonneklaar was dat hij het niet zou halen.
Dit vanwege ‘de signaalwerking.’

De politiek als Deugconcours, met de D66 in de gele trui.

‘Meneer de Voorzitter, D66 vindt de cartoon op de voorpagina van het Algemeen Dagblad van hedenochtend bepaald smakeloos. Het hutspotrecept op pagina 14 daarentegen heeft onze hartelijke instemming.’

Reacties

Laat een bericht achter