Ieuuuuuuuuh-ha!

Geplaatst op juni 22, 2005 | Gearchiveerd onder Geen categorie | Reageer

tenniskreun.gif

– Goed. Volgende punt. Het kreunen. George?
– Tja, de Commissie Kreunen heeft een nota geschreven, die hebben jullie gelezen, en de vraag is nu dus: wat gaan we doen.
– Sorry, ik kom net terug van het Kirgizië Open, dus daar ben ik nog niet aan toegekomen.
– Ik zal het even samenvatten. Een jaar of tien, vijftien geleden zijn proftennissers gaan kreunen bij het slaan. Een van de eerste was Monica Seles. De laatste jaren is het enorm toegenomen, vrijwel iedereen kreunt nu, niet alleen de dames, ook heren zijn het gaan doen. Het begint een probleem te worden.
– In welke zin?
– Als je twee kreuners hebt, die een lange match spelen, ieuuuuh-ha!… ijaaaaa-hoe!…ieuuuuh-ha!…ijaaaaa-hoe! Dat is om gek van te worden. Monica Seles is op een bepaald moment aangevallen door een man met een mes, weetje nog? Die man werd horendol van dat gekreun.
– Goh. Waar komt het vandaan?
– Dat weten we niet. Eerst dachten we: ze leren ‘t van hun coach, maar dat is niet zo. Coaches worden er óók gek van. Maar ze krijgen het er niet uit. Rick Chuchuchiero heeft geëxperimenteerd met tape over de mond, maar dan krijgen ze geen lucht meer.
– Gaatjes d’rin?
– Gaan ze door de gaatjes kreunen. Is nog erger.
– We hebben een socioloog gesproken en die wijst erop dat het begon in de tijd van Madonna’s Express Yourself. Dus dat het iets te maken heeft met het ideaal van de totale, ongeremde persoonlijke expressie. In het moderne onderwijs wordt dat ook enorm gestimuleerd. Vergeet de grammatica, zeggen taaldocenten, zég het gewoon! Gooi het eruit! Nou, dat doen ze dus.
– En dat de heren nu ook beginnen?
– Een soort mannenemancipatie, zegt die socioloog. De metroman, weetjewel, die ook zijn vrouwelijke kanten mag laten zien? Dus die gaat ook kreunen.
– Maria Sharapova, daar hebben ze laatst van gemeten dat haar return-kreun even hard is als het geluid van een klein straalvliegtuig. Nee echt waar.
– The Queen of Scream, noemt de Engelse pers haar.
– Dat Engelse meisje Katie O’Brien, die in de eerste ronde van Wimbledon werd uitgeschakeld door Kim Clijsters, hoorde je die? Hoiwi-huwahoi! roept die of zoiets. En soort inwikkelde Chinese vechtkreet.
– Dat schijnt een samentrekking van holyjesusmotherofgod! te zijn. Las ik ergens.
– Het hoort er gewoon bí­j, tegenwoordig. Zonder kreun tel je gewoon niet mee. Het is net als met die fladdergebaartjes van Mariah Carey, dat doen alle zangeressen tegenwoordig, want dan ben je pas een echte pro, denken ze.
– Martina Hingis, weet je nog? Geniaal talent, breekt door als een komeet, wordt nummer één en stort dan mentaal ineens helemaal in. Weet je waarom?
– Nou?
– Kan niet kreunen. Van alles geprobeerd, stemcoach, noem maar op, lukt niet. Gigantische crisis.
– Je hebt van die tennisspelletjes nu, voor op de computer? Kun je je eigen kreun kiezen. Nee serieus!
– Zijn er technische oplossingen? Valt het niet op een of andere manier te dempen?
– Op Queens hebben ze ooit een proef gedaan met Contra Frequentie Resonantie, heet het geloof ik, in samenwerking met het Pentagon. Dan stuur je gericht bepaalde antigolven op het geluid af, zodat het zich niet verspreidt.
– En dat werkt?
– Op zich wel, maar sommige spelers reageren er niet goed op. Weet je nog, Jennifer Capriati, die toen ineens aan de drugs ging en dik werd en zo? Dat kwam daardoor.
– Agassi is er kaal van geworden.
– Juist. Maar wat stelt de commissie voor?
– Een combinatie van maatregelen. Wimbledon houdt volgend jaar een proef met gratis oordempers. Op zich wel effectief, maar ja, of het publiek eraan wil is nog de vraag. Als je een keer in beeld komt op de tribune zit je natuurlijk wel een beetje voor joker.
– Nou, ik heb ze gezien, ze zijn donkergroen, met het officiële Wimbledon-logo en alles. Ziet er wel heel sjiek uit. Ze proberen de Duchess of Kent zover te krijgen dat ze er een opzet.
– O ja, dan wil meteen iedereen ze!
– Ze behelpt zich nu nog met gewone oordopjes, maar die laten nog te veel door, zegt ze.
– Oké. Verder?
– En Roland Garros gaat nu dus geluiddichte skyboxen bouwen.
– Goed, daar wordt dus aan gewerkt. Mooi. Iemand nog iets voor de rondvraag?
– Ja, de volgende trend.
– O, welke?
– Het spugen.
– Het spugen?
– Er wordt steeds meer gespuugd door de spelers. Vooral heren, maar er zijn ook al spugende dames gesignaleerd. Mensen op de voorste rijen klagen.
– Hmmm. Zullen we de Commissie Kreunen dan maar omdopen in de Commissie Spugen?

Reacties

Laat een bericht achter