Gangstabridge

Geplaatst op oktober 14, 2005 | Gearchiveerd onder Geen categorie | Reageer

gangstabridge.gif

In April van dit jaar vroeg de Nederlandse Bridge Bond aandacht voor een dringend probleem: de vergrijzing van de bridgesport.

Als onbezoldigd marketingadviseur deed ik een paar suggesties om deze rampzalige ontwikkeling een halt toe te roepen. Ook het pokerspel kampte enkele decennia geleden met dit probleem. Daar wist met het tij te keren met de introductie van het strip-poker, een spelvariant die enorm aansloeg bij jongeren en daarmee, volgens het welbekende principe van jong geleerd = oud gedaan, het voortbestaan van de sport veilig stelde. Jongeren leren het spel kennen via het strippoker, naarmate zij ouder worden verdwijnt het strip-element naar de achtergrond en wat overblijft is het aloude pokerspel zelf. Vandaar dat men in deze groep ook wel spreekt van ‘gekleed poker’.

Aangezien de strip-variant al door de pokersport was geclaimd adviseerde ik de Bridgebond aan te haken bij een andere vorm van erotisch entertainment, het zogenaamde paaldansen, dat bovendien bijzonder trendy is. Achteraf kan ik alleen maar constateren dat ikde plank lelijk missloeg. Het was, vermoed ik, een klassiek geval van binnen de box denken, terwijl dit typisch zo’n probleem is waarvan de oplossing bú­iten de box moet worden gezocht.

Ten eerste bleek het paaldansen voor veel oudere bridgespelers atletisch gezien een brug te ver, en een incident waarbij een 75-jaar oude bridgester zodanig met haar ledematen verstrikt raakte dat zij door de brandweer met paal en al het clubhuis uit getakeld moest worden, zorgde voor de nodige negatieve publiciteit. Ook was er direct sprake van het zogenaamde me-too-effect, iets waar de moderne consument reuze gevoelig voor is.

Kennelijk zag de Bridgebond deze bezwaren ook en heeft men gekozen voor een oplossing die, inderdaad, een eind buiten de box ligt, zo ver zelfs dat hij bijna in een andere box beland was! Maar het moet gezegd; effectief is de strategie zeker. Bridgeverenigingen in heel het land melden sinds enkele weken een sterke aanwas in hun ledental en dan vooral, precies zoals beoogd, bij jongeren. Lange Frans en Baas B. nemen dezer dagen een videoclip op in een bridgeclub en de rapgroep De Jeugd Van Tegenwoordig werkt aan een speciale versie van hun bekende hit, getiteld Watskebridge. TMF begint binnenkort een bridgeprogramma, gepresenteerd door Mental Theo.

En dit alles dus door de geënsceneerde ontvoering van Claudia Melchers. Een excentrieke tycoon met een kasteel in Zuthpen, een wilde ontvoering in het sjieke Amsterdam Zuid, drie geheimzinnige Antilliaanse gangsters, een geweldige berg cocaïne als losgeld, een bizarre vrijlating (in een Adidas trainingspak!) -geen attribuut is onbenut gebleven om de aandacht van de moderne jeugd te grijpen. En in het middelpunt van deze ultrahotte, supercoole entourage: de bridgesport. Of je nu een tycoon, een rijke babe of een gangsta wil worden, om één ding kom je niet heen: bridgen. Bridge is in hoog tempo bezig gewoon de game te worden.

Het kost me moeite om het toe te geven, dat zal ik niet ontkennen, en achteraf geneer ik me zelfs een beetje, met dat ideetje over paaldansen, want ja, vergeleken hiermee was dat natuurlijk marginaal gepruts.
Gangstabridge!
Het is, het is, het is …geniaal.

Reacties

Laat een bericht achter