Grunten en screamen

Geplaatst op juli 4, 2007 | Gearchiveerd onder Geen categorie | 5 Reacties

Het was stil in de wachtkamer van de KNO-arts. De enige andere wachtende was een jongen van een jaar of achttien. Hij had zwart haar tot ver over z’n schouders, een t-shirt van de metalband Gorefest, gehavende skinny jeans met veel metalen toevoegingen en witte Allstars. Hij zat voorovergebogen, met z’n gevouwen handen tussen z’n knieën geklemd.
‘Ook oorontsteking?’ zei ik, om het ijs te breken. De jongen keek op, schudde van nee. ‘Neus?’ Opnieuw schudde hij het hoofd.
‘Juist. De keel dus.’
Hij knikte.
‘Keelontsteking?’
De jongen bracht z’n hand naar z’n keel en opende zijn mond. Het klonk alsof iemand in de verte een brommer probeerde te starten.
‘Gruntblessure,’ wist hij uit te brengen na een paar keer slikken. Eigenlijk kon hij aleen nog fluisteren. Hij heette Arno. Afgelopen weekend had hij meegedaan aan het NK Grunten in Den Haag. Grunten is dat dierlijke brulgeluid dat je in heavymetalmuziek hoort. Er wordt niet echt gezongen, het is meer alsof iemand zijn maaginhoud langs zijn stembanden perst. Of alsof een heel boos aardmannetje tot ons spreekt, via een rioolbuis. Je hebt ook nog screamen, dat snijdende krijsen dat ook bij heavy metal hoort. Over de hele wereld leggen metalfans zich toe op grunten en screamen. Met alle medische problemen van dien. KNO-artsen spreken van een epidemie.

Zelf had Arno last van tijdelijke blindheid bij het screamen, een bekend bijverschijnsel, en overmatige slijmvorming bij het grunten, ook geen onbekend probleem. Veel beginnende grunters drinken Chocomel, maar een oudere, meer ervaren grunter had hem ervoor gewaarschuwd. ‘Want hoe meer keelslijm, hoe meer je gaat schrapen, en dan wordt je schor.’ Jus d’orange was beter, had hij gezegd, of tomatensap. En rust, veel rust. ‘Het klinkt misschien vreemd,’ fluisterde Arno, ‘maar het is toch topsport. Een van de bekendste grunters, George Corpsegrinder Fisher van Monstrosity, volgt masterclasses bij de Metropolitan Opera in New York. Ze hebben hem gevraagd voor de opera Frankenstein. Voor de rol van het monster.’

Ook Nederland kent sinds vorig jaar dus een Nationaal Kampioenschap Grunten, dat afgelopen weekend weer werd gehouden in Club Bazart in Den Haag. Arno had voor het eerst meegedaan, en was geëindigd als vierde. De winnaar van vorig jaar, Gijs Hermans, won opnieuw. ‘Die is zó goed. Die klinkt alsof je een wc vol bloed en ingewanden doortrekt. Je begint gewoon te shaken als je hem hoort. Zó cool.’ Bij het onderdeel screamen had Gijs Hermans voor een kleine overstroming gezorgd, toen de drankflessen achter de bar uit elkaar spatten. ‘Die gast is ónverslaanbaar. Onverstaanbaar trouwens ook. Die heeft zoveel getraind, die kan niet meer normaal praten. Alleen nog maar grunten. Ja of screamen. Wat soms wel eens lastig is. Als je in de tram om een enkeltje Centraal vraagt of zo, en ze schrikken zich lam. Zo ver hoop ik ook ooit te komen.’
‘Dat lijkt me vrij onhandig eigenlijk,’ zei ik voorzichtig, maar dat nam Arno graag voor lief. ‘Je moet iets over hebben voor je passie, weetje?’

Hij werd binnengeroepen door de KNO-arts. Hij maakte het high-five gebaar. De medicus beantwoorde het, ietwat onhandig.
‘Wat hoor ik? Vierde plaats? En nu weer je stem kwijt natuurlijk. Goed, laten we maar eens kijken.’ De deur naar de spreekkamer ging dicht. Ik sloop erheen en drukte mijn oor er tegenaan.
Zeg ‘ns Aa,’ zei de KNO-arts. Er klonk een huiveringwekkend raspend geluid.

Reacties

5 Reacties to “Grunten en screamen”

 1. Jelle Stegers on juli 1st, 2008 18:15

  Ja, er zittten risico’s aan vast,

  maar bekijk het is zo, de kracht die een proffesioneel voetballer er achter zet als hij een bal schopt, als je verkeerd geraakt word dan kan een terminale verwonding,botbreuk of iets dergelijks oplopen, afine er zitten risico’s aan
  maar dat is zo bij een hele top sporten

 2. Milan on april 12th, 2009 14:12

  Jelle , ik ben het er helemaal mee eens!
  Ik grunt en scream , maar ik doe het op een goede manier. Zonder schor te worden of pijn te krijgen !

 3. Joeri Damian on december 7th, 2009 18:56

  Ja en elke vorm van zang zitten risco’s.

  Dat ze bij grunt en scream groter zijn zal ik zelf als screamo niet ontkennen.
  Maar goed hoeveel groter zijn die zing is drie dagen vanuit je kil mee en zeker weten dat het mis gaat.

  Zowel grunten als screamen moet net als zingen vanuit je buik.
  Een groot verschil bij grunten is dat het op 1 toon moet. per noot

  Screamen mag je de toon wel verwisselen zeker ook aan te rijden maar niet in een keer maar opbouwend.

  Waarbij het echt wel degelijk mis kan gaan is piqskeul.
  Maar dat komt niet vaak voor.

  Daarbij wil ik dat screamen bij heavy metal word graag even ontkrachten.
  Het hoort bij Screamo en is heel wat anders wat je bij heavy metal hoort geen idee maar als je 3 inches of blood op zoekt weet je hoe het klinkt.

  http://www.youtube.com/watch?v=mxHDpAz-JYc dit is screamo en dat is screamen.

  Aanrader is leer eerst zingen voordat je gaat forceren in je keel.

 4. pannekoek on mei 2nd, 2010 13:27

  ik grunt ook en heb nog nooit ergens last van gehad ik doe het nu al ongeveer 2 jaar ik hoor van vele vrienden dat ik wel aardig goed ben. ik wil wel even graag weten hoe ik het goed kan doen en dat ik niet de mist in ga .

 5. pannekoek on mei 2nd, 2010 13:28

  owja zoek op killcrow voor video’s XD anders schiet het niet veel op ><

Laat een bericht achter