Het nieuwe betuttelen

Geplaatst op juli 19, 2007 | Gearchiveerd onder Geen categorie | Reageer

Het is mooi dat er eens iemand uit de boezem van HP De Tijd toetreedt tot het columnisten-team van Buitenhof, daar niet van, en ik wens collega Pam dan ook succes, maar dat neemt niet weg dat ík Joshua Livestro wél goed vond. In één opzicht vond ik hem zelfs briljant. Brevity is the soul of wit, zei Shakespeare (and tediousness the limbs and outward flourishes. Hamlet) maar in Nederland wordt die wijsheid helaas niet zo serieus genomen. Vrijwel alles op de Nederlandse televisie dat witty bedoeld is duurt te lang. Koefnoen: meer dan de helft van de sketches te lang. Jiskefet: idem dito.

Ook de Buitenhof-column duurt te lang. En de oplossing wordt in de verkeerde hoek gezocht, de voordracht. Het moet ‘levendig’. En de columnist doet zijn best, onwennig gesticulerend en overdreven intonerend om in vredesnaam maar ‘levendig’ over te komen. Maar zo wordt het alleen maar erger. Een schrijver die in een camera praat is haast per definitie slechte televisie, tenzij hij een uitzonderlijk theatraal talent heeft. Vanaf zijn eerste woord begint de zandloper van ongeduld te lopen, en het enige dat erop zit is stoppen voor het bovenste glas leeg is. Joshua Livestro was de eerste Buitenhof-columnist die hier vrijwel altijd in slaagde. Net als je naar de stand van zijn handen ging kijken, of naar de plooi in zijn stropdas, was hij klaar. (Het scheelt ongeveer 100 woorden). Weten wanneer je moet stoppen, het is een deugd waarmee je in Nederland geen indruk maakt, maar Joshua Livestro beheerste hem. En zo iemand wordt ontslagen vanwege zijn ‘voordracht’.
Ook de inhoud van zijn columns vond ik vaak goed.

Een week of drie voor zijn vertrek pakte hij uit tegen de tuttelzucht van dit nieuwe kabinet: ‘In plaats van de oude Tien Geboden in een nieuw jasje te steken, komt Balkenende IV met tien hele nieuwe geboden. Of liever gezegd: tien Ver-boden. Gij moogt niet roken. Gij moogt niet drinken. Gij moogt niet snoepen. Gij moogt geen al te mooie auto rijden. En, mijn favoriet, Gij moogt geen gloeilampjes gebruiken. Wat dit allemaal nog te maken heeft met een moraal die u en mij moet aanzetten tot het nemen van persoonlijke verantwoordelijkheid, is mij een raadsel. Het lijkt me eerder platte bemoeizucht.’

Dat was twee maanden geleden. Inmiddels kan de lijst van betuttelplannetjes verder worden uitgebreid. Nog meer maatregelen tegen roken, tegen videogames, tegen echtscheiden, het houdt niet op, in de media is al sprake van Het Nieuwe Betuttelen. Zo boos als links-libertair Nederland maak ik mij er niet om. Zodra in Nederland iets mag moet het ook meteen, en wie twijfels uit wordt verketterd. Je ziet het aan die twee meisjes van het BNN-programma De Klimaatpolitie. Het ene moment tuffen ze nog in zalige onwetendheid van stroomverslindende shoot naar shoot, vliegtripje hier, airconditioned hotelkamertje daar, en het volgende belegeren ze een huurbaas die niet opschiet met z’n HR-ketels alsof het Radovan Karadzic zelf is.wagons rond in hun leuke auto’s, presenteren. Wie zich nu kwaad maakt om de fanatieke rechtzinnigheid waarmee de Nawijns en de Verdonks het multiculturalisme dood verklaren, vergeet het lichtvaardige dogmatisme waarmee de Ed van Thijns en Hedy d’Ancona’s het dertig jaar geleden tot norm verhieven. Zulke dingen gaan in Nederland nu eenmaal altijd per exces. Waarschijnlijk is dit landje te klein voor een gulden middenweg.

Natuurlijk is het goed om iets te doen aan het schrikbarende alcoholgebruik onder jongeren. Als je zo lang de andere kant opkijkt omdat je niet te boek wil staan als zeurpiet of ouwe lul, dan creëer je serieuze problemen, die op een gegeven moment om serieuze maatregelen vragen. Waar we dan ook weer in doorschieten. Hogere keuringsleeftijden voor films? Nadat Lolita van Stanley Kubrick hier jarenlang voor Alle Leeftijden in de videotheek heeft gelegen is dat misschien nog niet zo’n gek idee. Dat kun je ‘betutteling’ noemen, maar het welbewust uitleveren van consumenten aan een spijkerharde industrie, wat is daarvoor eigenlijk de juiste term?

Maar ik heb een goed idee. Laten we de zomer van 2007 benutten om ons nog eens flink te buiten te gaan aan al die fijne bandeloosheden die Balkenende IV aan banden gaat leggen.
Het was kicken, het was gaaf, maar, eerlijk is eerlijk, aan alles komt een eind.
Nog één zomer de beest uithangen. Denk aan alles waar Balkenende, Rouvoet en Bos een einde aan willen maken, en maak er deze vakantie nog eens goed werk van.
Om het af te leren.
Laat de betuttelaars dan maar komen.
We zijn d’r klaar voor.

Reacties

Laat een bericht achter