Het mes snijdt aan zes kanten!

Geplaatst op juli 25, 2007 | Gearchiveerd onder Geen categorie | Reageer

Nieuwsmaker van de week:
Foppe Scheringa, voorzitter van Stop Scheerinovatie Nu (SSN), kijkt terug op een geslaagde demonstratie, vorige week op het Binnenhof.

En, tevreden?
Ja ik denk dat we tevreden mogen zijn. Het is natuurlijk altijd afwachten wat er verder mee gebeurt, maar ik denk dat we de kwestie wel op de kaart hebben gezet.

Zeg maar gerust de wereldkaart. Zelfs CNN kwam erop af!
Het is natuurlijk ook wel een bijzonder gezicht, vijfduizend mannen bij elkaar met een ingezeept gezicht.

Heeft u dat bedacht?
Eh, nou ja, kijk, zoiets is natuurlijk altijd een team-inspanning.

Maar het idee kwam van u?
Eh, ik denk dat het initiële idee inderdaad wel van mij is gekomen ja, maar zoals ik zei: we hebben het als SSN natuurlijk sámen gedaan.

Er waren ook mensen die zeiden: wat een gezeur.
Het is een kleine, maar naar onze menig nuttige bijdrage aan het innovatiedebat, en de reacties die wij krijgen bevestigen dat ook wel. Er zijn inmiddels contacten met Duitsland, met België,met Engeland, waar soortgelijke initiatieven zijn genomen de afgelopen tijd. Dus het lééft. Maar als u ook nagaat: na het onlangs geïntroduceerde Fusion Power-systeem van Gilette, met zés mesjes per mesje, zeg maar, schijnt er bij Wilkinson nu een systeem met ácht mesjes te zijn ontwikkeld!Vijf gewone onder elkaar, twee schuin aan de zijkant, speciaal voor de haren op de rand van de oorschelp plus nog ééntje aan de achterkant voor het haar op je neus. Wilkinson Octomax, heet het geloof ik. En één zo’n mesje kost vijf euro! En het schijnt dat je eigenlijk een speciale workshop moet volgen om er veilig mee te kunnen scheren! We zijn in amper dertig jaar tijd van één naar zés mesjes geëvolueerd, de grote scheerconcerns zijn verwikkeld in een krankzinnige innovatiewedloop die miljarden dollars per jaar kost, waar duizenden talentvolle, hooggekwalificeerde onderzoekers al hun energie in steken, terwijl er nog zoveel échte problemen in de wereld zijn. En dat was ook de boodschap die we aan het Innovatieplatform wilden meegeven: innovatie, prima, maar innoveer niet óm het innoveren. Kijk ook eens naar het maatschappelijk nut.

Balkenende reageerde vrij positief, viel me op.
Ja, als sociaal-christelijk denker is de premier gevoelig voor dit soort ideeën, dat hebben wij gemerkt, ook tijdens het gesprek dat wij met hem hadden. Begrippen als rentmeesterschap, maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel, die dingen spelen hier natuurlijk allemaal mee. Plus dat hij dus ook áltijd het verkeerde mesje koopt, vertelde hij, omdat hij maar niet kan onthouden welk systeem hij ook alweer gebruikt.

Dat je met Mach 3 mesjes thuiskomt terwijl je Turbo 4 bent, of andersom.
Precies. En die passen dan niet op het krabbertje. Hoewel de premier dus Wilkinson Quattro Plus is, heb ik begrepen, maar enfin, het gaat om het idee. Hij vroeg trouwens nog of wij misschien een Venus- krabbertje voor hem hadden, omdat Bianca laatst per ongeluk een hele partij lady-mesjes voor hem heeft meegenomen van de Makro, terwijl ze zelf altijd alleen maar waxt. Want het damesscheermesje wordt in deze maalstroom dus evengoed meegesleept he? Dus dan zie je verwarring en het ongemak die dit allemaal geeft. En dan heb ik het nog niet over de verspilling.

Al die badkamerlaatjes vol mesjes waar het krabbertje van zoek is en krabbertjes waar geen mesjes meer voor gemaakt worden.
Precies. Het wordt echt tijd dat hier een einde aan komt. Vandaar dus die demonstratie. Wij zeggen, als gewone, Nederlandse mannen: het is genoeg geweest. Ik bedoel, hóe glad kun je een kin maken?

U zegt: glad is glad?
Precies, glad is glad.

Reacties

Laat een bericht achter