Vista (reageert nie

Geplaatst op oktober 3, 2007 | Gearchiveerd onder Geen categorie | Reageer

Is Windows Vista inderdaad het Dafje van de besturingssystemen, zoals ik vorige week opperde, nadat een lezer op leeftijd had geschreven dat hij die traagheid en dat eindeloze herbevestigen van commando’s eigenlijk wel prettig vond? Zou Microsoft Vista misschien moeten herlanceren als My Last Operating System?

Hoewel, een andere vergelijking is misschien beter. Weet u nog dat Coca Cola in 1985 na 99 jaar zijn smaak aanpaste? En hoe dat bij de coladrinkers van de wereld in geheel verkeerde aarde viel? Waarop Coca Cola schielijk het oude recept terugbracht onder de naam Coca Cola Classic? Zoiets heeft Microsoft nu ook gedaan. Uw columnist is namelijk niet de enige consument die spijt heeft van Vista. Over de hele wereld, op kantoren, kinderkamers en hobbyzolders, overal waar pc’s staan, klinkt gekreun en gejammer.

Zes weken geleden opende de Nederlandse Consumentenbond het ‘Meldpunt Vista-klachten’, waar intussen 5200 reacties binnenkwamen van mensen die iets te vaak (reageert nie op hun computerscherm zien staan, want zelfs de laatste letter en het haakje-sluiten is voor Vista vaak al te veel gevraagd. Op wereldschaal hebben we het dan over vele honderdduizenden ontevreden klanten. (does not respon.

Microsoft houdt natuurlijk stug vol dat er niets aan Vista mankeert, maar op de diverse Windows supportsites wordt tussen de regels door wel duidelijk dat het ze niet lekker zit.
FAQ: ‘Sinds ik Vista heb is mijn computer traag geworden.’
Microsoft: ‘Heeft u wel allemaal gecertificeerde software?’
Tja, daarvan kan ík nog ruiken dat het BS is.
Intussen heeft ‘Redmond’ (noem de vier belangrijkste steden van de wereld: Washington, Moskou, Peking, Redmond) besloten de verkoop van XP met nog eens vijf maanden te verlengen en zakelijke klanten die computers met Vista aanschaffen daarnaast gratis XP te leveren. Vista Classic dus, als het ware.
Of, als je het vergelijkt met de muziekmarkt: de Stones brengen een nieuwe cd uit maar de vorige krijg je er gratis bij want die is eigenlijk veel beter.

De Consumentenbond eist nu, nou ja eist, zou het redelijk vinden als Microsoft dat gebaar ook naar ook particuliere Vista-klanten maakt. Een goed idee, maar Microsoft weigert, uit angst waarschijnlijk voor een kostbaar precedent.
Ook op mijn vorige stukje werd weer veel gereageerd op de Trouw-site, hoofdzakelijk van lezers met Vista-ellende. Johan Sterk uit Amsterdam kocht ook een veel te trage Vista-laptop en herinstalleerde gewoon zijn oude XP. Johan werkt dertig jaar met computers en legt uit dat XP eigenlijk het enige stabiele OS is dat Microsoft ooit gemaakt heeft, omdat het niet gebaseerd is op DOS, maar op het OS van de Digital VAX/VMS-computers, ontworpen door de legendarische progammeur Dave Cutler die later naar Microsoft ging.

Op een van Windows supportsites las ik intussen dat Vista over een functie beschikt genaamd Windows Ready Boost, waardoor je het werkgeheugen kunt uitbreiden naar naar een extern kaartgeheugen, een flashkaart of een memorystick. Ik had toevallig een 4 Gigabyte flashkaart bij de hand, waarvan je dan ongeveer de helft zou moeten kunnen toevoegen aan je werkgeheugen, in mijn geval een serieuze opwaardering. Ik had hier nog willen vermelden of en hoe dit werkt, maar dat wordt vrees ik volgende week, want ik zit nu alweer een paar uur te wachten tot die stick herkend wordt. Want Vista (reageert weer eens nie.

Reacties

Laat een bericht achter