Vista

Geplaatst op oktober 3, 2007 | Gearchiveerd onder Geen categorie | Reageer

Ik had het natuurlijk moeten weten. ‘Jij bent ook zo impulsief in die dingen,’ zei mijn vrouw. Dat is niet helemaal waar, ik oriënteer mij bijvoorbeeld al een jaar of vijf, zes op een nieuwe schuur, dat kan ik bewijzen met een kilo of tien drukwerk van talrijke binnen- én buitenlandse fabrikanten, en als het over die schuur gaat klinkt uit dezelfde mond al gauw de verzuchting dat ik de research een beetje overdrijf, maar wellicht bedoelt zij dat ik mij het ene geval meer oriënteer dan nodig is en in het andere juist te weinig, hetgeen mij, dat zult u met me eens zijn, tot een tragische figuur maakt, althans in dit opzicht.

Het gaat om mijn nieuwe laptop. Een jaar of twee geleden kochten wij voor kleine J. een Acer Aspire laptop. Zij gebruikt hem dagelijks en is er erg tevreden over. Toen ik onlangs een nieuwe laptop moest hebben en geen zin had er veel tijd in te steken (en geld, overigens, want hoe meer je weet hoe hoger de eisen die je stelt – qua prefab schuren ben ik inmiddels aangeland in de handgemaakte, massief-mahoniehouten, lawinebestendige bergchalets uit Gstaad ) kocht ik dus gewoon dezelfde als kleine J. ‘Nu met Vista,’ sprak de verkoper op de toon die zegt: jij boft toch maar. Vista is de opvolger van Windos, het Microsoft-besturingssysteem voor pc’s. Ik had al veel indrukwekkends over dit nieuwe systeem gehoord en gezien, dus mij inderdaad een bofkont voelend liep ik de winkel uit. Hoe naief! Of internet-fora over compuers en dergelijke is het in elk geval communis opinio dat je zo’n systeem niet aanschaft als het net uitkomt. Een beetje kenner weet dat het dan nog wemelt van de kinderziekten en dat de argeloze consument die meteen toehapt in feite gewoon gebruikt wordt als proefkonijn om die kinderziekten op te sporen. Die rol speel ik nu dus noodgedwongen, van Vista-proefkonijn, en ik kan u verzekeren, die hebben geen leuk leven.

Het ergst is nog de manier waarop het veronderstelt dat je een randdebiel bent. Ook bij de meest onbenullige commando’s verschijnt de vraag ‘weet u zeker dat u dit wilt doen?’ Je denkt: ik ga dit venster sluiten, en je druk op het knopje voor het sluiten van het venster. ´Weet u zeker dat u dit venster wilt sluiten?’ Hoezó? Is het een slecht idee om dit venster te sluiten? Beveelt Microsoft aan om het nog even open te houden? Is vensters sluiten op zich een riskante bezigheid die ontmoedigd dient te worden? Bij normaal dagelijks gebruik springt er ik schat elke drie minuten een knipperend kasteelmuurtje, een rood beveiligingsschildje of een gele gevarendriehoek in beeld om je te attenderen op de mogelijke gevaren van wat je aan het doen bent. Vista is de afgelopen vijf, zes jaar ontwikkeld, door Microsoft, een Amerikaans bedrijf. Het is net alsof de 11-september-paranoia van de Amerikanen ook tot in het ontwerp van dit computerprogramma is doorgedrongen. Ook cyberspace is vol dreiging, risico’s en gevaren.De culture of fear in desktop-formaat.

Heeft u ervaringen met Vista? jan@kuitenbrouwer.org)

Reacties

Laat een bericht achter