Willkommen Zurück

Geplaatst op november 14, 2007 | Gearchiveerd onder Geen categorie | Reageer

 

parkplatz-ani.gif

Voor ons uitstapje naar Marrakesj vlogen we met Ryanair, vanaf vliegveld Weeze, iets over de Duitse grens, bij Venray. Een oude luchtmachtbasis, voorzien van een nieuwe passagiersterminal. We zetten de auto op het terrein voor langparkeren, checkten in en vlogen weg. Vijf dagen later waren we terug, ‘s nachts om twaalf uur. Het was 25 graden kouder dan in Marrakesj (5*C)… en het regende. Met een vol bagagekarretje – ikhad me laten verleiden tot de aanschaf van een Touareg-tafel – gingen we op zoek naar de auto. Die er niet meer was. Eerst twijfelden we nog, maar uiteindelijk stelden we met grotezekerheid de plek vast waar hij stond – en daar stond hij niet. Daar bevond zich slechts een Renault Megane-vormige leegte.

‘Uw auto is weggesleept,’ wist de mevrouw van de informatiebalie na een blik op haar beeldscherm. Bij de politiepost, vlak bij waar de auto had moeten staan, kon men ons meer vertellen. Wij weer terug, met bagagekar inclusief tafel, door de regen, in het donker. Een wachtmeester haalde een dossiermapje tevoorschijn. ‘Uw auto is weggesleept omdat een van de ramen een stukje open stond,’sprak hij. ‘Anders zou hij natgeregend zijn van binnen.’

‘Nátgeregend!?’

Kennelijk dacht de wachtmeester dat deze benadering, met de nadruk op het zorgaspect, de beste manier was om weggesleepten met hun lot te verzoenen, maar in dit geval zat hij ernaast, want het interieur van de auto van mijn reisgenoot zou van een stevige regenbui alleen maar zijn opgeknapt (al was dit niet de reden dat hij het raam had opengelaten, het ging om het passagiersraam, dus de vermoedelijke dader was ik) en los daarvan, als echte Nederlanders maken wij zoiets natuurlijk graag zelf uit. Ausserdem, vervolgde de wachtmeester, vormde onze Wagen zo een veiligheidsrisico. Iemand zou door dat open raam bijvoorbeeld een brandbom in de auto kunnen gooien met wie-weet-wat-voor vreselijke gevolgen. Dit is uiteraard waar, maar ook waar is dat iemand die zonder zulke plannen over het parkeerterrein van een regionaal vliegveld loopt door een openstaand raampje niet gauw op zo’n idee zal worden gebracht en iemand die wél zoiets in de zin heeft zich niet zal laten weerhouden doordat er nergens een raampje open staat.

‘Achmed, waarom heb jij Osama’s opdracht om Vliegveld Weeze te vernietigen niet uitgevoerd?’

‘Ikke soek en soek! – niet één raampje open!’

Geen erg waarschijnlijk scenario, hielden wij de wachtmeester vol. Dat kan zo zijn, sprak hij, maar de Duitse staat is grondwettelijk verplicht eigendommen van burgers te beschermen, anders is ze aansprakelijk. Er staat mij inderdaad iets bij dat de Duitse grondwet in dit opzicht verschilt van de onze – Duitse burgers kunnen de staat meen ik voor de rechter dagen wegens wanprestatie, iets dat bij ons onmogelijk is. Als dit zo is valt daar weinig tegenin te brengen, al was het sluiten van het raampje, of het afplakken met tape of iets dergelijks, wel zo klantvriendelijk geweest. ‘Ja nein,’ zei de wachtmeester, ‘das sind alles Gesätze und Regulationen ja?

Onze auto bevond zich inmiddels in de gemeente Goch, liet de wachtmeester weten, 20 kilometer verderop! Waar alleen nog per taxi te komen was, uiteraard tegen vol nachttarief. Bij een tankstation moesten we wachten op de Sichersteller der Region, een autosleper die ons naar zijn bedrijfsterrein bracht, waar we onze auto eindelijk terugzagen. Het raam stond nog steeds een stukje open, het was inderdaad flink ingeregend. Totale kosten: 285 euro.

Meer dan de beide vliegretourtjes tesamen!

U bent gewaarschuwd. Vliegveld Weeze: alles raampjes dicht.

Reacties

Laat een bericht achter