Prins Potemkin

Geplaatst op november 28, 2007 | Gearchiveerd onder Geen categorie | 1 Reactie

propagandavillage.gif

Graaf Grigori Alexandrovich Potemkin was minnaar en minister van Catherine de Grote, voor wie hij onder andere de Krim veroverde en koloniseerde, het huidige Zuid-Ukraine. Maar hij gooide ook geld van haar over de balk en toen ze in 1887 de Krim bezocht om zijn vorderingen in ogenschouw te nemen, liet hij langs de rivier waarover zij arriveerde facade-dorpen bouwen, verlicht door grote vuren, zodat het leek alsof hij al veel groots tot stand had gebracht. Catherina bevorderde hem tot prins. Zo ontstond de term Potemkin-dorp, een vals front dat een tekort maskeert, een vorm van politieke camouflage.

Een eigentijds voorbeeld van een Potemkin-dorp is de 1040-uren norm van het middelbaar onderwijs, waar de scholieren nu tegen in verzet komen.

Die norm, door staatssecretaris Van Bijsterveld inmiddels afgerond naar 1000, is niets anders dan een bewijs voor het falen van het Nederlandse onderwijsbeleid. Het Ministerie van Onderwijs wordt sinds eind jaren zestig bevolkt door een onafzienbaar leger van beleidsmakers, pedagogen met heilstaatfantasieën, sociaal-technocraten en onderwijskundige grensverleggers, die in al hun ijver om via het onderwijs een Ideale Samenleving te creëren, de elementairste beginselen van goed bestuur uit het oog verloren, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat het aanbod van leerkrachten gelijke tred hield met de vraag. Een bescheiden, maar vitale taak voor een onderwijsbureaucraat, ook niet zo’n vreselijk ingewikkelde, zou je zeggen, schoolkinderen komen tenslotte niet uit de hemel vallen, die worden geboren en daarna heb je in elk geval nog vijf jaar om maatregelen te nemen. En in het geval van middelbare scholieren, waar het hier om gaat, een jaar of twaalf. Daarin kun je twee a drie lichtingen docenten opleiden.

Geen nood, dacht het ministerie naar voorbeeld van Prins Potemkin, toen ontdekking van deze nalatigheid dreigde, wij voeren gewoon een kunstmatige productienorm in. Niet om te voorkomen dat kinderen te weinig leren, want in die vul-uren wórdt niets geleerd, (en leren is toch al niet de eerste prioriteit van de Haagse onderwijsbeleidsmakers) nee, eigenlijk alleen om te voorkomen dat deze wanprestatie aan het licht treedt.

Want reken maar dat al die onderwijsvernieuwlingen waar de commissie Dijsselbloem nu in Den Haag een onderzoek naar instelt een veelvoud gekost hebben van dat miljard dat Ronald Plasterk de afgelopen maanden zo moeizaam bij elkaar moest schrapen om de lerareninkomens weer iets aantrekkelijker te maken. Zo sneed het mes van de vernieuwlingsgekte in het onderwijs aan twee kanten: het kostte bakken geld dat niet naar de leerkrachten ging én het creëerde centralistische beleidsterreur waar docenten nóg ongelukkiger van werden.

Dat de politiek nu ‘geïrriteerd’ is vanwege de scholierenprotesten, zoals Trouw gisteren meldde, is een gotspe. ‘Potemkin geïrriteerd wegens lastige vragen Keizerin’- staat daar eigenlijk. Iedereen heeft het recht tot staken en een politicus die dat niet respecteert hoort niet thuis in een parlement. De manier waarop de onderwijswoordvoerder van het CDA (wiens naam ik hier voor straf niet noem) de ongeregeldheden die bij sommige demonstraties optreden als argument gebruikt, is helemaal schandalig. Hoe kwezelachtig kun je zijn? Alsof oprecht actievoerende scholieren er iets aan kunnen doen dat allerlei gespuis zo’n gelegenheid aangrijpt om rotzooi te trappen.

De enige reactie die de politiek hier past is er een van schaamte en berouw. En dan, na een hele tijd, dankbaarheid. Dat de verdwazing van het Nederlandse onderwijs tenminste nog niet geleid heeft tot kinderen die zich lijdzaam medeplichtig laten maken aan deze malle maskerade. Dat Nederlandse scholieren een Potemkin-dorp herkennen als ze er een zien, en weigeren er als figurant quasi-bezig in rond te lopen. Ze willen leren – niet lummelen. Herstel – ze willen best lummelen, maar dan graag op hun eigen manier. En dat is niet in een klaslokaal, onder toezicht van een suppoost.

Reacties

Eén reacties to “Prins Potemkin”

 1. guus blankenburgh on november 30th, 2007 18:35

  Beste Jan,
  Toevallig heb ik vandaag een berichtje gestuurd aan de redactie van HP/De Tijd
  Het handelt over het Potemkin-Scheldekwartier, en de absolute crisis in Vlissingen, wat een groot schandaal is en waar niets over bekend is in de pers buiten Zeeland
  Het stuk wat je schrijft over de 1040 uren is terecht maar 40 jaar te laat Van Kemenade en Cals hebben er al een rotzooi van gemaakt toen ze begonnen met de Mammoetwet (Cals was tyrouwens een KVP-er)

  Het is nog net niet te laat om je licht te laten schijnen over de gigantische bende die ambtenaren, bestuurders en raaadsleden achterlaten in onze Gemeente, waar het College en Burgemeester zijn weggestuurd, een forensisch onderzoek plaats vindt onder ambtenaren en waarbij het rapport over dit onderzoek waarschijnlijk zal worden weggemoffeld, wanneer de pers ( de burgers)niet optre(e)d(t) en
  Het betreffende Integis-rapport is klaar, maar moet nog aangevuld met de antwoorden die aan de betreffende personen zijn gesteld.
  Ik zou het jammer vinden wanneer dit onderwerp niet wordt opgepikt

  Groeten
  Guus

Laat een bericht achter