Hemel Boven Holland

Geplaatst op april 1, 2008 | Gearchiveerd onder Geen categorie | 2 Reacties

hemel-boven-holland3.gif

Aan: Theo van Gogh,
Pa: Het Grote Projectiehok Daarboven

Beste Theo,

Hoe is het daar? Ben je al klaar met die 47 maagden die voor Mohammed B. klaarstonden?

Ja, die is hij mooi misgelopen, tenzij hij nu via de BZT-regeling (dat is gevangenistaal voor bezoek zonder toezicht) alsnog ter beschikking heeft gekregen natuurlijk, maar goed, dat haalt het natuurlijk niet bij een beetje rollebollen op een hiernamaalse wolk.

Er is trouwens onlangs een film over B. gemaakt, wist je dat, Hemel Boven Holland, door een jonge filmmaker genaamd Rolf van Eijk. Vanaf het moment van de aanslag ga je in 22 scènes terug in zijn leven (denk aan Time’s Arrow van Martin Amis) tot het moment dat hij nog een vrolijke Slotervaartse mokro is, balletje trappend op het plein. Je weet, ik heb jouw moord altijd gezien als de botsing tussen twee in de steek gelaten mensen. Toen de Mohammeds tussen wal en schip raakten, keken we weg, en toen jij ze begon te beledigen, keken we weer weg. Twee ambitieuze mensen, de een mocht niets en de ander mocht alles.

[youtube]http://nl.youtube.com/watch?v=HAsH4SMJad8[/youtube]

Intussen heb je er als cineast overigens een nieuwe collega bij, zijn naam is Geert Wilders. Toen jij vermoord werd was hij net en paar weken eerder uit de VVD-fractie gestapt, om verder te gaan als de Groep Wilders, die inmiddels als Partij Voor Vrijheid (PVV) 9 zetels heeft in de Tweede Kamer, voornamelijk dankzij Wilders’ rabiate anti-moslim agitatie.

Vorige week verscheen Fitna, zijn aanklacht tegen de islam in film-vorm. Vanaf het moment dat Wilders zijn film aankondigde, was Nederland in rep en roer. Stel je voor dat hij eenzelfde impact zou hebben als Submission? Of erger nog, we hebben tenslotte ook nog bloedige onlusten gehad naar aanleiding van islam-kritische cartoon in een Deense krant. De politiek heeft op alle mogelijke manieren geprobeerd de gevreesde ramp af te wenden. Op gemeentelijk, provinciaal, nationaal en internationaal niveau zijn noodscenario’s opgesteld en hulpdiensten in staat van paraatheid gebracht, er is onderzocht of de film verboden kon worden, Wilders is opgeroepen ervan af te zien, uit angst haalden Nederlandse ambassades nota bene de vlag binnen, premier Balkenende (ja, nog steeds) heeft geen mogelijkheid onbenut gelaten om duidelijk te maken dat hij met niets anders bezig was, van een verzoek om ‘hulp’ op een EG-top in Brussel, tot een gerichte waarschuwing aan de would-be cineast dat vrijheid van meningsuiting haar grenzen heeft. Ja, zelfs hare majesteit de koningin werd in stelling gebracht en richtte in haar Kersttoespraak vermanende woorden tot Wilders. Ik denk dat er sinds de watersnood van 1953 in Nederland niet meer zo eendrachtig is samengewerkt om het land voor rampspoed te behoeden, als de afgelopen maanden vanwege Fitna. Zoals je waarschijnlijk weet betekent dat woord ‘beproeving’, en by god, een beproeving was het.

Vergelijk dat eens met Submission! Hoe een land in drie jaar zijn onschuld kan verliezen! De argeloosheid waarmee er toen tegen die film werd aangekeken! Door Ayaan, door jou, door de vpro, door iedereen! Een film die voor vrome moslims heel wat grievender is dan deze weinig opzienbarende compilatie van overbekende videoclips (inclusief griezelbeelden die niets met de koran te maken hebben), halfware Telegraaf-koppen en xenofobe retoriek.

Niet dat jullie destijds niet zijn gewaarschuwd, maar dat was vooral door veiligheids- en inlichtingendiensten, van openbare morele en politieke druk, zoals bij Fitna, was geen sprake, laat staan zo massaal en aanhoudend. Maar het maandenlange opkloppen van de dreiging door media en politiek, de niet aflatende morele en politieke druk, ongetwijfeld ook áchter de schermen, de halve knieval voor de moellahs en ayatollahs, het heeft gewerkt. Op de hemel boven Holland tekende zich geleidelijk aan een gigantisch, vetgedrukt JA, MITS af. Wilders heeft het gezien, begrepen, en net zo lang aan zijn fillempie gevijld tot het fatwa-proof leek.

O, wrange ironie: toen jij en Ayaan met Submission bezig waren keken we lekker de andere kant op (zoals iedereen in jouw omgeving gniffelend wegkeek als je het te bont maakte) en drie jaar later halen we alles uit de kast om een nare volksmenner te socialiseren. En het lukt nog ook! Hoera, Geert Wilders is zindelijk! Goed zo, Geert, keurig in het potje! Ik lees net op internet dat hij zelfs de copyright-schendingen eruit gaat knippen.

Ik wil maar zeggen, beste Theo: ik had gewild dat jij met jouw dood een betere film mogelijk had gemaakt.

Al hebben we nu als troost dan ook Hemel boven Holland. Met die omgekeerde happy ending, als B. onbezorgd balletje trapt op het August Allebéplein, in de tijd toen wij daar nog wel eens naar de film gingen, weet je nog?

Met gemengde gevoelens,

Jan

Reacties

2 Reacties to “Hemel Boven Holland”

 1. Thomas van der Steen on april 10th, 2008 14:52

  Beste Jan, niet alleen Beatrix, Balkenende en Brussel deden er alles aan om ons land te behoeden voor rampspoed. Als eenvoudige benzinepompmedewerker ontving ik, en al mijn collega’s, een oekaze van het hoofdkantoor. Inzake de kwestie Wilders geen commentaar geven en je niet laten verleiden tot discussies met klanten aangaande deze zaak. En dan te bedenken dat wij juist zo graag de wereldproblematiek willen oplossen in 2 of 3 zinnen.
  Ja, de schrik zat er goed in bij het establishment.
  Groeten Thomas

 2. web Konsultan on maart 17th, 2017 01:41

  web Konsultan…

  Hemel Boven Holland : Jan Kuitenbrouwer…

Laat een bericht achter