Melkonomie

Geplaatst op april 15, 2008 | Gearchiveerd onder Geen categorie | 2 Reacties

melkmachine.jpg

De Nederlandse vrouw is een productiekoe waarvan de maximale productiviteit nog lang niet bereikt is.

De Nederlandse vrouw krijgt te weinig kinderen, vindt het kabinet. De Nederlandse vrouw werkt te weinig, vindt het kabinet. De Nederlandse vrouw voedt te weinig borst, vindt het kabinet. Wat is dat voor een blauwdruk, vraag je je af, waar Balkenende en zijn ploeg op vrijdagmiddag in de Treveszaal aan zitten te tekenen?

‘Stop de seksualisering van de samenleving.’

‘Maar verhoog de voortplanting.’

Meer kinderen met minder seks, is dat niet ook waar de Amish naar streven?

Dit kabinet telt meer vrouwelijke bewindslieden dan enig ander kabinet ooit, maar of vrouwen er veel mee op zullen schieten is nog de vraag. Als alles wat de bewindsvrouwen binnenslepen betaald moet worden met met een concessie aan de mannen, wordt het er voor vrouwen niet eenvoudiger op. Meer werken, goed, – denk aan de zojuist geïnstalleerde Taskforce Deeltijd Plus – maar ook meer kinderen graag – zie Rouvoets voortplantings-appél – én meer borstvoeding alstublieft, wil minister Klink. Of hier nu een hartelijk vrouwbeeld uit spreekt – ik weet het niet. De vrouw wordt een soort productiekoe, waarvan de maximale productiviteit nog lang niet bereikt is.

Lang werd gedacht dat de Nederlandse vrouw zo vaak parttime werkt vanwege ontoereikende voorzieningen, zorgverlof, kinderopvang, dat soort dingen, maar uit een rapport van het SCP bleek laatst dat dit niet de ware reden is. Ook als die voorzieningen er wel zijn, werkt de Nederlandse vrouw bij voorkeur parttime, en als ze uit de kinderen is blijft dat zo. Zou het misschien gewoon zijn omdat vrouwen werken niet zo leuk vinden? Dat is voor mannen natuurlijk even slikken. Vrouwen moesten toch zo nodig toegang tot de arbeidsmarkt? Ja, maar misschien valt het ze gewoon tegen? Als parttimer ben je al gauw een tweederangs werknemer, als vrouw zijn je promotiekansen kleiner, dus dan blijft het salaris al gauw over als enige drijfveer. En van dat salaris blijft vaak niet zoveel over, na aftrek van kinderopvang, traiteur en pizzakoerier.

Als het aan minister Klink ligt gaat het bedrijfsleven nu zo snel mogelijk voorzieningen treffen om betaalde arbeid te combineren met een verhoogde moedermelkproductie. Misschien kan het ministerie van VWS hiervoor te rade gaan bij de Nederlandse zuivelconcerns, waar op dit gebied veel knowhow bestaat. In eerste instantie gaan de gedachten uit naar speciale ‘kolfkamertjes’. Ik zie een wit betegelde ruimte voor me, waar de carrièrevrouwen tussen de vergaderingen door met ontblote borst in een speciale stoel plaatsnemen en op efficiënte wijze worden afgetapt. Misschien moet hier ontspannende muziek bij klinken, uit de veehouderij weten we immers dat stress de opbrengst verlaagt. Fijnstofneutrale fietskoeriers leveren het product onverwijld af, liefst natuurlijk bij het juiste kind. Bij nieuw te bouwen kantoorpanden kan gedacht worden aan een centraal systeem, met in elk vertrek een aansluitpunt, zodat de continuïteit van het arbeidsproces tijdens de melkwinning zoveel mogelijk gewaarborgd blijft.

merkel-cleavage1.gif

Volgens staatssecretaris Aboutaleb is een grotere arbeidsdeelname van vrouwen harde economische noodzaak. Onze beroepsbevolking van 73%, (Europees gezien een heel behoorlijk percentage), moet in 2016 80% zijn, sprak hij bij de installatie van Taskforce Deeltijd Plus. Anders komen, ik citeer, ‘onze kustbeveiliging en de scholen’ in gevaar. Vooral die kustbeveiliging is een vondst. Als Nederland straks wegzinkt in de oceaan is het de schuld van die luie vrouwen van ons, die maar wat op de bank liggen met een Libelle. Aboutaleb spreekt mooi Nederlands, maar de morele gevoeligheden van het leven onder de zeespiegel voelt hij toch niet helemaal aan, vrees ik.

Ook de toekomstige kwaliteit van het onderwijs ligt in handen van de Nederlandse vrouw. De onderwijsvernieuwers van de PvdA hebben nu wel lang genoeg in de beklaagdenbank gezeten, het wordt tijd dat we de ware boosdoeners identificeren: moeders achter de kinderwagen.

Bij de cartoon:

Pixbuster heeft gebruik gemaakt van een foto die afgelopen week in diverse kranten verscheen van Angela Merkel tijdens een staatsbezoek aan Noorwegen, dat tevens de primeur van haar openbaar optreden met decolleté bracht. Naast haar de Noorse premier Stoltenberg. De Duitse boulevard-pers heeft de hele week schik gehad met deze foto, en Pixbuster dus ook.

Reacties

2 Reacties to “Melkonomie”

 1. bART Coppens on april 16th, 2008 16:10

  Jan
  Leuk zo wat te horen van het rauwvoet appel op de voortplanting en de zuivelige consequenties ervan.

  gaat het verder goed met jou? , wat zijn de plannen van jou in Griekenland, ik zit er half Juli 2 weken.

  hartcore zeilersgroet van Bart

 2. Petra on april 20th, 2008 23:47

  Laat u niet onder de Rouvoet lopen! 🙂

Laat een bericht achter