Oen Links

Geplaatst op augustus 28, 2008 | Gearchiveerd onder Geen categorie | Reageer

femke-hummer3.gif

ANP – Amsterdam. Binnen Groen Links is onrust ontstaan over deze foto, uit het PC Hooft Magazine, waarop Femke Halsema poseert naast haar nieuwe auto, een Hummer H3. ‘Ja sorry,’ reageerde de politiek leidster van Groen Links desgevraagd,’ vroeger zei Wijnand altijd wat ik moest nemen.’ Binnen Groen Links zou ‘dringend’ gezocht worden naar een nieuwe milieudeskundige. Als woordvoerder in de Kamer, maar, zoals een ingewijde zegt, ‘ook om Femke te adviseren.’

Bij mijn weten was het Willem van Kooten die voor het eerste in Nederland de term ‘Groen Rechts’ gebruikte. Het was in 1998, van Kooten was Zomergast, en omdat hij actief was in Leefbaar Nederland, bracht ze zijn politieke gezindheid ter sprake. Die, legde van Kooten uit, in feite ‘Groen Rechts’ was, maar die denominatie was in het Nederlandse politieke bestel nu eenmaal niet vertegenwoordigd. Rond de daarop volgende verkiezingen riep ik Van Kooten  op die Groen Rechtse partij snel op te richten, zodat ik erop kon stemmen. Groen Rechts was namelijk ook míjn ware politieke aard, had ik ontdekt, toend de Kijkwijzer op internet bepaalde dat ik 44% Groen Links was en 44% VVD. Helaas keerde Van Kooten de politiek de rug toe.

Vorige week maakte Mark Rutte bekend dat de VVD zich meer wil gaan profileren als Groen Rechts. Eerst een expositieruimte voor Gregorius Nekschot en andere martelaren van het vrije woord, nu een nadrukkelijke zwenking richting het milieu, de VVD begint meer een meer de partij voor weldenkend rechts te worden, een soort spectrale tegenvoeter van D66. Ziedaar de gespletenheid van de Nederlandse volksgeest: splijtzuchtig en middelpuntzoekend tegelijk. Baas in eigen splinter én vriend van iedereen. Nichespeler in de mainstream.

Fuseer dan met D66, zou je zeggen, en appelleer aan al die mensen die het milieu belangrijk vinden maar geen reden zien om dat te combineren met inkomensnivellering.

Dat Groen Links schamper zou reageren op die aankondiging van Rutte was natuurlijk te verwachten. Als ik een repliek had moeten bedenken zou ik volstaan met een lijst van besluiten van de afgelopen jaren die door de VVD gesteund werden en die bepaald niet milieuvriendelijk genoemd kunnen worden. Want dat is de cruciale vraag: big business heeft een hekel aan milieubeleid, en de enige partij waar ze wat dat betreft vanouds op kan rekenen, is de VVD. Nu het bedrijfsleven zo enthousiast met de groenkwast zwaait, denkt Rutte misschien dat het traditionele conflict tussen economie en ecologie uit de wereld is, maar dat zou kortzichtig zijn, want dat gebeurt sinds het eind van de jaren zestig om de zoveel jaar, en op zo’n periode van ‘in’ volgt onvermijdelijk een periode van ‘uit’ en zijn de tegenstellingen weer als vanouds. Schiphol is alweer aan het lobbyen om de vliegtaks per 2012 af te schaffen, dus Rutte kan elk moment de klop op de deur van Gerlach Cerfontaine verwachten. Wat zegt hij dan?

Maar goed, hoe reageerde Groen Links op Rutte’s voornemen? ‘Echte groene politiek,’ zei Femke Halsema, ‘vereist een flinke herverdeling van welvaart tussen hoge en lage inkomens. Grote bedrijven die veel energie nodig hebben en mensen met een hoog inkomen zijn veruit de grootste vervuilers.’ Aha, koopkracht, dát is de oorzaak van alle milieuproblemen in de wereld! Kijk bijvoorbeeld naar, ik noem maar iets, het armste land van Afrika, Sierra Leone. Geen economie, geen geld, geen consumptie, geen vervuiling! Wist u dat er in Sierra Leone vrijwel geen slaapkamer-tv’s op de standby staan? Als het de taak van Wijnand Duyvendak bij Groen Links was om Halsema voor dit soort domme uitspraken te behoeden, hadden ze hem misschien beter aan boord kunnen houden. Of neem de landen waar ze de laatste vijftig jaar echt werk gemaakt hebben met inkomensnivellering: Rusland en China. Zoals bekend zijn dit ecologische heilstaten, waar wij in het westen een voorbeeld aan zouden moeten nemen. Als er één manier is om het milieuprobleem niet op te lossen dan is het om de innovatie kapot te maken en als je innovatie kapot wil maken moet je mensen met geld en brains wegjagen met extra lasten en inkomensnivellering.

Misschien moet Halsema eens wat lezen over The Solaire, de eerste ‘groene’ woontoren van Manhattan. Dankzij de laatste eco-technologie gebruikt dat gebouw 67% minder energie dan een normale flat. Financiers waren aanvankelijk sceptisch, het zou 3% per vierkante meter duurder worden dan vergelijkbare woonruimte, dus viel er wel winst op te maken? Kopers bleken echter bereid minstens 5% meer voor zo’n appartement neer te tellen, waarmee het per saldo dus extra winst opleverde. De know-how die werd verworven is niet in geld uit te drukken, en zal stap voor stap zijn weg vinden naar andere bouwprojecten, tot en met de sociale woningbouw voor de laagst betaalden.

Dat Groen Links de enige politieke partij van Nederland is die niet lijkt te profiteren van de Groene Golf waar ook de VVD nu opduikt, lijkt op het eerste gezicht vreemd, maar met een leider die op dat niveau over milieu en ecologie nadenkt, is het wel weer begrijpelijk. Dáár moet Rutte overheen kunnen.

Reacties

Laat een bericht achter