Valse Eenheid

Geplaatst op november 15, 2008 | Gearchiveerd onder Geen categorie | 1 Reactie

ss-vogelaar2.jpgBij ons thuis, vroeger, was vaak onenigheid.  Veel bekvechten, en soms kon je dat bek- wel weglaten. Zo communiceerden we nu eenmaal met elkaar. Mijn moeder droomde van harmonie, maar ik kende een paar van die harmonieuze modelgezinnen. Daar woedden onder de oppervlakte de hevigste haatgevoelens.Geveinsde eendracht, ik zal er wel altijd allergisch voor blijven.Afgelopen donderdagavond: Ella Vogelaar trad af en stelde dat de PvdA op het gebied van integratie en minderheden nog steeds geen heldere koers heeft. Wouter Bos verschijnt in beeld en zegt: ‘De lijn van de PvdA is altijd helder geweest op integratie: streng maar ook rechtvaardig, grenzen stellen en perspectief bieden.’ Dat de PvdA over de aanpak van de integratie al jarenlang tegenstrijdige signalen afgeeft is geen kwestie van opvatting, dat is vrij een simpel te bewijzen feit. Hetgeen Bos’ opmerking tot een doodordinaire leugen maakt. Een leugen die eenheid moet suggereren waar geen eenheid is. Ik heb zo’n vermoeden dat in het gezin Bos nooit openlijk ruzie was. Zo leer je liegen.Het hoort bij Nederland: we zijn een klein land, er is geen ruimte voor bonje. Stel dat de dijken doorbreken, net als je ruzie met de buren hebt? Door die eenheidsdwang schieten we ook telkens van het ene uiterste in het andere. Het makt eigenlijk niet zo veel uit wát je zegt, als iederéén het maar zegt.Neem het gebruik van de term ‘Marokkaan.’ Ineens worden lastige jongeren van Marokkaanse afkomst aangeduid als ‘Marokkaan.’  Iemand als Job Cohen, die eerst jarenlang niets wil weten van een harde integratielijn, die op kousevoeten belet aanvraagt bij gevaarlijke imams, die begrip heeft voor straathoekwerkers die vrouwen discrimineren, die de straatterreur in de Diamantbuurt eindeloos op z’n beloop laat, die de boel ‘bij elkaar wil houden’, en die laatst bij Pauw & Witteman met een soort ontremde gretigheid een paar keer hard achter elkaar ‘Marokkaan’ zei. ‘ Want het zíjn Marokkanen, en wat een Marokkaan ís moet dus ook een Marokkaan héten, dus we hebben het, voor alle duidelijkheid, over Marokkánen.’  Het was alsof hij in therapie was geweest en even wilde proberen of hij ook op televisie durfde. ‘Zeg het maar Job. Je kúnt het! Marr-rrok-káááán! Goed zo!’Een tweede of derde generatie immigrant bij zijn landsaard noemen, dat moet je in de VS eens proberen! Is Barack Obama een Afrikaan? Nee, hij is een African-American, zoals je daar ook Irish Americans, Italian Americans, Native Americans, Asian Americans en Mexican Americans hebt. Ooit wilden mensen als Cohen het niet eens over etnische afkomst hébben, nu bedienen ze zich achteloos van taalgebruik dat ze zelf nog niet zo lang geleden racistisch zouden hebben genoemd.Het ene moment zijn we roomser dan de paus, even later staan we te vloeken in de kerk.Juist om discussies waarbij afkomst en achtergrond een rol spelen zuiver te houden, hebben de Amerikanen voor die constructie gekozen, dat is geen schijnheiligheid, dat is geen politieke correctheid, dat is het principiële pragmatisme waarmee Amerikanen dit soort problemen oplossen, en waar wij iets van zouden kunnen leren.Als intellectueel, jood en man van de wereld weet Job Cohen waarschijnlijk óók wel dat dat ge-Marokkaan niet OK is, maar ja, op het PvdA-hoofdkwartier roepen ze het tegenwoordig allemaal, en hij wil niet achterblijven. Want hoe zei Wouter Bos het ook alweer? ‘De lijn van de PvdA is altijd helder geweest op integratie.’ Ja, en lantaarnpalen zijn van drop.Op zich juich ik die nieuwe strengheid van de PvdA toe, dat bange wegkijken van links heeft lang genoeg geduurd, maar als ik moet kiezen heb ik toch liever oprechte onenigheid dan valse  eenheid.  

Reacties

Eén reacties to “Valse Eenheid”

  1. benno on december 14th, 2008 23:27

    Krijg je nou helemaal geen reacties of plaats je ze niet onder je stukken?
    Ben al onregelmatig fan sinds Turbotaal

Laat een bericht achter