Warm Ijs

Geplaatst op december 2, 2008 | Gearchiveerd onder Geen categorie | Reageer

rechtse-omroep.jpgHet inititaief voor de Populistische Omroep Nederland, berust op twee denkfouten: Dat een omroep ‘links’ is, wil nog niet zeggen dat ze geen ‘rechtse’ geluiden uitzenden, en dat mensen ‘rechts’ zijn, wil nog niet zeggen dat ze Ronald SØrensen vaker op televisie willen zien.-Oké, dan wou ik nu graag beginnen. Minister Plasterk heeft vorige week onze aanvraag  voor de Aspirant-status toegekend, en met ingang van het komende seizoen kunnen wij dus 65 uur televisie en 300 uur radio per jaar gaan maken.- Hoera!!!- Leve de PON!- Wij zullen die rooie Hilversumse kliek eens een poepie laten ruiken!- Voorzitter, een vraagje: wat voor soort programma’s gaan wij eigenlijk maken?- Populistische programma’s natuurlijk!- Ja, oké, maar wat zíjn dat eigenlijk, vroeg ik me af.- Daarvoor zitten wij hier dus bijeen, om daarover te praten, en daarom wil ik allereerst het woord geven aan doctorandus Evert Buijs, die verbonden is aan het Instituut voor Media-onderzoek, en die wij gevraagd hebben eens in kaart te brengen wat ons programmatische profiel ongeveer zou moeten zijn. Meneer Buijs.- Dank u, meneer Sorensen. Tja, eh, ik ben bang dat ik hier vanavond een ontnuchterende boodschap moet brengen, namelijk dat uw initiatief gebaseerd is op een eh, misverstand.- Een misverstand?- Tja, hoe leg ik dit uit…- Iedereen weet toch dat de publieke omroep drie keer de Volkskrant is!?- Jawel, dat is ook zo, maar het ziet ernaar uit dat dat ook is wat Het Volk wíl.- Gelul!- Kijk, wij hebben in Nederland in totaal een stuk of twaalf tv-zenders, drie publieke en negen commerciële. Die commerciële zenders doen precies wat de markt wil. De publieke omroep let daarnaast ook nog op zijn publieke taak, dus laten we zeggen dat die voor vijftig procent doet wat het publiek wil. Eens?- Ja, en de rest is linkse propaganda.- Nou goed. Maar dan nog, dan hebben we dus eenmarkt die voor, even omgerekend, zeven-achtste wordt bepaald door vraag en aanbod. Goed. En laten we zeggen dat één-derde van de bevolking rechts is.- Kom op, veel meer!- Nou ja, wie weet, maar het gaat nu even om het idee. Dus 33% van het publiek is rechts. Zeven achtste van 33 is, afgerond, 28 procent. Als dat échte vraag was, als er echt een gat van 28% in de markt zat, zou één van die twaalf aanbieders daar dan niet al lang in gesprongen zijn?- Ja, maar alle journalisten zijn links!- Rechtse programmamakers worden geboycot!- Dat wordt altijd gezegd. Maar neem nou SBS, nota bene een zusterbedrijf van de Telegraaf. Denk je dat als die brood zagen in een rechts-populistische zender, dat ze die dan niet gewoon zouden beginnen? En als ze de rechtse journalisten niet kant-en-klaar kunnen vinden, dan leiden ze ze zelf wel op. Doet de Telegraaf al jaren. Toch doen ze dat niet.- Dus…?- Of neem de TROS. De omroep voor het volk! Minstens de helft van de TROS-leden stemt rechts, Wilders, Verdonk, VVD. Maar willen ze rechtse programma’s? Nee. De TROS had toch ooit die rechts-conservatieve column van Wim Bosboom, weet je nog? Dat Willen Wij Even Kwijt? Dat was Fortuyn voordat Fortuyn bestónd. Wie keek ernaar? Geen hond.- Juist, dus jij beweert…- Ik beweer dat Het Volk dan misschien wel rechts is, maar niet ‘s avonds voor de buis!- Ja, maar je moet natuurlijk wel zorgen dat je hele leuke programma’s maakt. Die iedereen wil zíen!- Ja, we vragen Hans Teeuwen!- Interessant dat u die naam noemt. Een van jullie zei ook in de krant dat jullie rechts cabaret wilden gaan uitzenden. Nou, Hans Teeuwen was de beste vriend van Theo van Gogh, die heeft de Meiden van Halal helemaal gek gemaakt, die is zo anti-islam als ‘t maar kan. Als er één cabaretier in jullie profiel past, dan is hij het. En wie zendt hem uit? Wie zendt alles van Hans Teeuwen uit? Blind, ongeacht wat?- De VARA!- Die rooie honden!- Kijk, dat bedoel ik. Dus zo ‘links’ zijn die nu ook weer niet! Dat mensen ‘rechts zijn, wil nog niet zeggen dat ze elke avond naar Mat Herben of Rita Verdonk willen luisteren. Of naar Meneer Sorensen, met alle respect.Rechtse omroep, dat is net zoiets als… als warm ijs. Dat is geen ijs meer!- Juist. Doctorandus Buijs heeft ons de nodige stof tot nadenken gegeven, waarvoor dank. Ik zou toch nog wel even een paar ideeën voor programma’s willen horen. Bob?- Eh, wij dachten aan een phone-in-programma voor mensen die níet aan het woord komen in Standpunt NL.- Goed idee!- Maar wacht even, dat zijn mensen die niet bellen.- Ja, dat is inderdaad lastig.- Daar komen we nog op terug.- Nog andere ideeën? 

Reacties

Laat een bericht achter