Ecoliebol

Geplaatst op december 29, 2008 | Gearchiveerd onder Geen categorie | Reageer

ecoliebollen.jpgBron: De Milieukrant Stel dat de kredietcrisis niet gebeurd was, waarvan was 2008 dan het jaar geworden? De voedselcrisis? De energiecrisis wellicht? En dan is er nog de klimaatcrisis, al had die zijn jaar natuurlijk al gehad in 2007, toen Al Gore de Nobelprijs kreeg. Wij zitten feitelijk met vier wereldcrises, en om ook die andere drie nog even onder de aandacht te brengen hier een recept dat ik tegenkwam in de Milieukrant, voor een duurzame, energiezuinige, klimaatneutrale en financieel verantwoorde oliebol, oftewel: Ecoliebol©!Ga naar de biologische winkel, liefst lopend natuurlijk, en koop een kilo onbespoten Ethiopisch speltmeel. Een pond speltmeel en een pond gemalen kadukibonen of tofugruis kan ook, dan worden de oliebollen wat steviger. Verder hebben wij nodig: een liter sojamelk, uiteraard niet genetisch gemodificeerd, een ons biologische, windgedroogde krenten en een ons fijngesneden sukade. Koop alleen sukade met het ISCTWIPX-keurmerk. In Zuid-Kaplarzië worden politieke gevangenen tewerkgesteld op sukadeplantages, waarvan de opbrengst rechtstreeks in de zakken van dictator Pil Jok II verdwijnt, en je wilt natuurlijk geen bloedsukade in je Ecoliebol©. Sommige mensen voegen naast sukade ook gekonfijte sinaasappelschil toe, dat is een kwestie van smaak, maar zorg dat ook dit ingrediënt niet afkomstig is van bloedsinaasappelen.De vraag naar spijsolie is een van de grootste oorzaken van de wereldvoedselcrisis, terwijl afgewerkte, niet gerecyclede frituurolie juist een enorme belasting voor het milieu vormt. Ga dus naar de plaatselijke snackbar en vraag om een paar liter gebruikte frituurolie. Neem een jerrycan, hang hier een oude geitenwollen sok in en giet de olie erdoorheen. Herhaal dit proces zo nodig meerdere keren, net zo lang tot de olie weer mooi helder is. (Gooi de gebruikte sok overigens niet weg – ideaal om de allesbrander mee aan te maken!).Gist en bakpoeder zijn producten van de chemische industrie, dus die gebruiken we niet. Neem in plaats daarvan een beetje van het speltmeel, spuug erin en zet het afgedekt een dag of wat in de koelkast. Zo ontstaat een desem, waarmee we straks het deeg gaan laten rijzen. Meng het meel, de niet gemodificeerde sojamelk, de windgedroogde krenten en de ISCTWIP-goedgekeurde sukade of sinaasappelschil door elkaar en voeg de desem toe, plus 100 a 200 gram zeezout. Als je bang bent dat de bollen misschien toch te los worden kun je als natuurlijk bindmiddel nog vijftig gram Arabische gom toevoegen, de meeste biowinkels verkopen het, en anders natuurlijk de kantoorboekhandel. Zet het mengsel weg in de schuur of op het balkon, overdekt met een lap. Liever niet in de keuken, in verband met explosiegevaar.Normaal frituren is een uiterst energieonzuinige bereidingswijze, vandaar dat wij onze Ecoliebollen© gaan slow-frituren. Leg de bollen in de gerecyclede snackbarolie en zet de pan op de allesbrander of anders op een radiator van de verwarming. Als alle bollen op de bodem van de pan liggen, wat een dag kan duren, zijn ze gaar. Laat ze uitlekken op uw waxjas, die is dan meteen weer waterdicht.We hebben energie bespaard, bijna geen Co2 uitgestoten, biologische en fairtrade producten gebruikt, maar in hoeverre helpt deze oliebol nu ook tegen de kredietcrisis, zult u zich wellicht afvragen. Welnu, u zult merken dat de Ecoliebol© niet te eten is. Een tennisbal krijg je makkelijker weg. Wel zijn ze daarentegen zeer houdbaar. Stop ze dus op 1 of 2 januari in een kerstballendoos, breng ze naar zolder en zet ze volgend jaar gewoon weer op tafel. Zo sparen wij dus energie, grondstoffen, CO2 én geld. Oftewel: de wereld.Allemaal dankzij de Ecoliebol©!

Reacties

Laat een bericht achter