Cheen Steil, Wel Supsydy

Geplaatst op januari 21, 2009 | Gearchiveerd onder Geen categorie | Reageer

vogelaar_geenstijl.jpg

Dus Cheen Steil wil nu ook  Publiek Omroep worden. 50000 handtekeningen en ze kunnen beginnen met Publieke Omroep Weldenkend Nederland En Dergelijke (Powned). Het schijnt dat ze de eerste 65 uur televisie en 300 uur radio die een aspirant-omroep krijgt willen besteden aan een cursus hoe die naam nu precies dient te worden uitgesproken.
Powned is afgeleid van ‘owned’, internet-grootspraak voor iemand de baas zijn, zoals wanneer je wint bij een online game of iemands computer hackt.

Zo ziet Cheen Steil dit plan blijkbaar ook, als een soort systeemhack van het omroepbestel. ‘Waarom Powned? Omdat wij ook wel eens een greep willen doen in de 500 miljoen die jaarlijks over de slagboom van het Mediapark wordt gekieperd,’ schrijven de initiatiefnemers. Bij Pow en Whyttemahn lieten ze zich in soortgelijke bewoordingen uit. ‘Een nog grotere ster worden,’ sprak die Rödcher van de filmpjes op de vraag wat hem dreef. Zijn baas, ene Deaumynieq Way-C, had nog een plichtmatig prevelement over ‘groepen die in Hilversum niet aan bod komen’, En Dergelijke, plus een rommelige opmerking over rechtse en linkse programma’s, of zoiets, En Dergelijke, maar erg overtuigdend klonk het niet. Dus ze hebben bij Cheen Steil wel een hekel aan zakkenvullers, maar vooral als ze het zelf niet zijn.
Als een VPRO-medewerker in De Leugen Regeert een kritische opmerking over Cheen Steil maakt is hij volgens Cheen Steil iemand ‘die met zijn reedt omhoog ligt voor de man met de subsidielul’, maar zelf zijn de heren blijkbaar ook wel in de markt voor zo’n periodieke rectale injectie. It takes one to know one, zullen we maar zeggen.
Kortom: zijn ze daar bij ChS nu heel slim of gewoon toch vrij dom?
Die Rödcher, van de filmpjes, achtervolgt LA Veaugelart met lastige vragen over haar spindoctor en gaat als ze geen antwoord geeft achter haar rug een beetje gekke bekken staan trekken. Ongein, slechte journalistiek, matige satire, maar de reguliere media pikken het op en Rödchers filmpje wordt één van de nagels in Vogelaars politieke doodskist. Waarop Rödcher en zijn baas bij P&W als een stel betrapte padvinders opbiechten dat ze die gekke bekken misschien achterwege had moeten laten. Pardon!? Zijn we nou een rebellenclub of hoe zit het? Of zijn we gewoon boze jongens met een te grote bek die diep in hun hart niets liever willen dan Yeroun Pow II worden?
Maar het kan dus ook heel slim zijn, zoals ze het aanpakken.
Want als het Cheen Steil-sentiment inderdaad niets anders is dan ressentiment, waarom zou je dan pretenderen dat het anders zit? Als je publiek hoofdzakelijk bestaat uit mensen die alleen maar overal teugen zijn, die zich boos en miskend voelen en geen enkele illusie koesteren omtrent de goedheid van de mens of het nut van ideeën en idealen, welk belang zou er dan voor Cheen Steil mee gediend zijn om te doen alsof zij wel door dat soort motieven worden gedreven? Geen. Sterker: het zou ze alleen maar verdacht maken. Nee, want er ís ook maar 1 goede reden om een publieke omroep te beginnen: die miljoenen!
En om de toelating tot het subsidiewalhalla zo soepel mogelijk te laten verlopen profileren wij ons voorlopig even als brave goedzakken die achteraf ook een beetje spijt hadden van dat geintje met Veaugelart. Zo doe je dat.
En als het  eenmaal zover is programmeren we gewoon softe erotiek (een van de Powned-plannen). Dan hoeft de ChS-man voor het slapen gaan niet terug naar het internet en kan het hele avondprogramma voortaan voor de buis  worden afgewikkeld. Verricht je toch nog een soort publieke dienst.
Je kunt veel zeggen over Bard de Chraaph, en dat heb ik ook altijd met
plezier gedaan, maar uitspraken die erop wezen dat het hem eigenlijk helemaal niet om de BNN-boodschap ging, maar om de vleespotten van Hilversum, zijn mij van dat gedreven ettertje niet bekend.
Een zuiver nihilistisch geluid kende het omroepbestel nog niet, dat is waar, dus in die zin zou Powned wel een aanvulling zijn.

Reacties

Laat een bericht achter