De Buil Of Het Ei

Geplaatst op maart 30, 2009 | Gearchiveerd onder Geen categorie | Reageer

ruttemop.jpg(Van onze politieke redactie.)
DEN HAAG Fractievoorzitter van de VVD Mark Rutte heeft het anti-crisis-pakket van het Kabinet Balkenende een ‘waterig windei’ genoemd. Volgens Stichting Hakketak, jongerenplatform ter versterking van de debatcultuur, gooit Rutte gooit hiermee hoge ogen bij de verkiezing van de Beste Oneliner Van Het Anticrisisdebat. Ook in het debat over de miljoenennota, in september 2008, scoorde Rutte hoog, zodat hij nu in de ranking van Stichting Hakketak de eerste plaats inneemt, zij het ex aequo met Geert Wilders. Rutte vergeleek de Troonrede toen met ‘een boodschappenlijstje voor de Gamma’, noemde de minister van financiën ‘Dagobert Bos’ en typeerde de Nederlandse overheid als ‘een babywalvis.’ Wat de VVD precies van het kabinetsbeleid vónd bleef onduidelijk, maar het spervuur van snedige oneliners loog er niet om, en hoewel de andere fractieleiders ook de ene kwinkslag na de andere lanceerden, was Rutte veruit het productiefst. Rutte is blij met de nominatie.  ‘Altijd prettig om te merken dat je in staat bent ook jonge kiezers aan te spreken,’ zegt hij.
Een waterig windei, hoe kwám u erop?
‘Ik zat zelf aanvankelijk op een heel ander spoor. Ik wilde iets doen met het constipatie-thema. Dat het zo lang geduurd heeft en wat komt er dan, een nat scheetje – zoiets. Een keuteltje van niks, iets in die sfeer. Maar ja, er zijn de laatste tijd wat klachten over het intellectuele peil van de VVD, u heeft dat misschien gevolgd, dus dat wilde men toch eigenlijk liever niet. Uiteindelijk hebben we toen voor het paas-thema gekozen. Het is een goede middenstandstraditie om in te spelen op naderende feestdagen. Dus we zaten een beetje te stoeien met een dood kuikentje, een half ei, een lege dop, windeieren, enzovoorts. En toen op een gegeven moment rolde deze eruit.’
Het Nationaal Bureau voor Pluimvee en Eieren (NBPE) noemt Rutte’s beeldspraak ‘ongelukkig en misleidend.’ ‘Rutte zaait hiermee onnodige verwarring,’ stelt NBPE-woordvoerder Benedict van Eggen. Een waterei, legt hij uit, is een ei dat wel een volgroeide schaal heeft maar geen inhoud, op misschien wat vocht na, een windei daarentegen is op zich een prima ei, dat echter geen schaal heeft.
En de combinatie, een waterig windei?
‘Eh, die komt bij ons weten niet voor in de vogelwereld.’
Een beetje dom dus van Rutte?
‘Ik denk dat Rutte of zijn tekstschrijvers, ik weet niet precies hoe dat gaat in Den Haag, maar dat ze op een gegeven moment de betekenis van ‘windei’ hebben opgezocht, toen  constateerden dat het bij een windei dus niet aan de ínhoud schort maar vooral aan de vórm, en dat ze er toen maar een ‘waterig windei’ van gemaakt hebben.
De Stichting Hakketak is niet onder de indruk van de kritiek van het NBPE. ‘De vraag is: wat moet je zeggen zodat een journaalredacteur die óók niet weet waar het over gaat denkt: dat is leuk, dat nemen we mee. En daar is Rutte heel bedreven in,’ zegt woordvoerder Dirk-Jan Drogsma. ‘En hoe dat verder zit met die eieren, dat zijn leuke trivia voor bionerds, maar dat heeft met debating niets te maken.’
Benedict van Eggen van het NBPE is het hier niet mee eens. ‘Er circuleren al genoeg vooroordelen en misverstanden omtrent pluimvee en gevogelte,’ zegt hij. ‘Dat één ei géén ei is, bijvoorbeeld, dat is echt een fabeltje.’

Reacties

Laat een bericht achter