De Lezer Schrijft, De Redactie Antwoordt

Geplaatst op juli 7, 2009 | Gearchiveerd onder Geen categorie | Reageer

lezersreacties.jpg

Het viel mij laatst op dat uw redactie voor een groot deel bestaat uit academici. Bent u niet een beetje elitair? Heeft u wel oog voor wat er  werkelijk speelt in de samenleving?
Drs. Wim Bosboom jr. Amsterdam

U heeft gelijk. Enerzijds is een hoog opleidingsniveau bevorderlijk voor de kwaliteit van een krant, anderzijds kan het blikvernauwing en eenzijdigheid met zich meebrengen. Zeggen ze. Vandaar deze rubriek. Waarin wij braaf naar u luisteren, al heeft u meestal ongelijk, want wij zijn tenslotte professionele bladenmakers en niet u.
De Hoofdredactie

De plotselinge dood van Gerard Joling is voor zijn naasten natuurlijk een reuze schok, maar dat een serieuze krant als deze daar zowat zijn hele voorpagina voor inruimt, is dat niet wat overdreven? Het overlijden van Sangiovese Lambrusco, een van de grootste tenoren van het prerafaelitische belcanto, werd weggestopt op pagina 17!
Mr. J.W. Schobberdebonk, Aerdenhout.

U heeft gelijk, de dood van Sangiovese Lambrusco had misschien iets prominenter gebracht kunnen worden en de aandacht voor de dood van Gerard Joling was wellicht aan de royale kant; anderzijds is de keuze zoals gemaakt ook heel goed te verdedigen. Het doet er ook niet toe, want wij weten dat als wij deze klacht afdrukken, we bij u voorlopig geen kwaad meer kunnen, zonder iets aan ons beleid te veranderen. Zoals straks zal blijken bij het onverwachte overlijden van Gordon.
De Hoofdredactie.

Ik ben slechtziend, slechthorend en zit heel veel langs de weg. Het AD heeft sinds kort een mobiele online braille-reader, wanneer komt mijn lijfblad met zo’n apparaat?
Ir. Ina Donkers-Van der Tast, Holendrecht

Dat treft, onze mobiele online-braille-reader komt volgende week op de markt. (zie www.molbr.nl) Uw brief is dan ook niet echt, maar door onszelf geschreven, zodat ik dit nieuwtje kan melden.
De Hoofdredactie.

Het valt mij op dat u in uw Haagse berichtgeving vooral schrijft over serieuze wetsvoorstellen en moties van de traditionele partijen en van de PVV slechts de onzinnige initiatieven belicht, zoals hun voorstel om Marokkaanse probleemjongeren met hulp van het leger door de knieën te schieten, een moslim-immigratiestop in te voeren, de Koran te verbieden, ronde goudviskommen te verbieden, de Antillen op Marktplaats te zetten en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Dat kan ik geen objectieve berichtgeving noemen!
Drs. Maaike Tahamata-Wilders, Venlo.

U heeft gelijk, het zou goed zijn om ook aandacht te besteden aan de doordachte, serieuze plannen van de PVV en onze Haagse redactie streeft hier ook naar. Maar dan moet die partij wel zulke serieuze voorstellen doen, en dat is helaas niet al te vaak het geval. Onze Haagse redactie is nu in overleg met de fractie van de PVV om te kijken of zij hen daar op een of andere manier behulpzaam bij kunnen zijn. Het voorstel om ronde goudviskommen te verbieden was overigens afkomstig van de Partij voor de Dieren, waaruit wel blijkt dat wij, als het om onzinnige plannen gaat, geen onderscheid maken.
De Hoofdredactie.

Deze krant is gewoon een propachandablaadje voor de graaiers en zakkevullers en de hoge heren die elkaar in de agterkamertjes de bal toespelen en de baantjes op het pluuch verdelen en in hun keurige witte vyllawijken gewoon hun reed afvegen met de gewonen man in de straat, die zijn eige huis niet meer in ken vanwege de krinimele allochtonen drugsverslaafden hangjongeren die ze gewoon met een enkeltje op de eerste trijn naar Suriname zouden moeten zetten!
Ben Kwaad, Nieuwegein.

U heeft gelijk. Van dit soort brieven ontvangen wij er wekelijks tientallen, en eens in de zoveel tijd drukken wij er eentje af, maar met tegenzin, want met dit soort tirades kunnen wij als redactie niet zoveel, al beseffen wij wel dat ze een signaal zijn van een dieper liggende maatschappelijke onvrede, waar wij als krant oog voor zouden moeten hebben, maar waarvan wij de oorzaken nog niet hebben weten te achterhalen. Wel valt ons op dat schrijvers van dit soort brieven doorgaans geen academische graad bezitten. In onze onderwijsbijlage van volgende week gaan wij hier dieper op in.
De Hoofdredactie

Ook deze krant heeft sinds kort een rubriekje waarin lezers kritiek kunnen geven op het redactionele beleid en de hoofdredactie op die kritiek reageert. Het valt mij op dat de daarin opgevoerde critici zelden volledig gelijk of ongelijk krijgen. Ook de verantwoordelijke auteur of redactie wordt zelden afgevallen. U heeft per week natuurlijk de keuze uit tientallen brieven, zodat u kunt kiezen, en per saldo dus reageert op zelfgestelde vragen.
Kunt u uw energie niet beter steken in de kwaliteit van de krant, in plaats van in dit soort windowdressing?
Prof. mr. Scherpenzeel, Hardinxveld Giessendam.

U heeft gelijk. Deze rubriek was een goed idee, maar toch eigenlijk ook weer niet. We hebben dan ook besloten hem voortaan om de andere week op te nemen.
De Hoofdredactie.

Reacties

Laat een bericht achter