Meisje Loos

Geplaatst op augustus 25, 2009 | Gearchiveerd onder The Semidaily Kuitenbrouwser | 3 Reacties

tjerktanja.jpg-Hallo lieve luisteraars, daar zijn we dan weer met Eén Op Twee Van Drie Tot Vier Op Radio Vijf, sinds kort dus van zes tot zeven op Radio Acht. Mijn naam is Tanja Boljé en naast mij zit zoals altijd Tjerk van den Nachgtkaerschemaeckers. Tjerk, wat gaan we doen?

– Behalve de Gemeenteraadsverkiezingen en de Tweede Kamerverkiezingen heeft Geert Wilders nu ook besloten de komende Europese verkiezingen laten schieten omdat hij zich volledig wil concentreren op de Wereldverkiezingen. Straks een gesprek met onze Haagse correspondent Dop Knijs.’

‘Maar nu eerst De Zaak Laura Dekker. Sinds september 2009 was Laura Dekker onderweg in een poging het jongste meisje ooit te worden dat solo de wereld rondzeilde. Vorige week was zij dan terug in Nederland, maar helaas arriveerde zij niet in haar trouwe Hurley 700 genaamd Guppie, maar per vliegtuig, in een kist.

-Bij ons in de studio Laura’s vader, Dick Dekker. Welkom.’

– Dank u. Wijk Bij Duurstede-Hilversum, wat denkt u?

– Sorry?

– Hoe lang ik erover gedaan heb?

– …?

– 23 minuten. Routeplanner zegt 38.

– Meneer Dekker, spreken wij met een gebroken man?

– Kom kom, ‘t is maar veertig kilometer.

– Ik had het over Laura, en wat er met haar gebeurd is.

– Tja, ‘t is jammer dat ze ‘t niet gehaald heeft.

– Heeft u spijt?

– Waarvan?

– Dat u haar heeft laten gaan?

– Ik begrijp de vraag niet.

– U had haar toch tegen kunnen houden?

– Natuurlijk, maar dan kun je dat record vergeten.

– Weet u precies wat er gebeurd is?

– Nee, niet precies. Die laatste dagen hadden we weinig contact.

– O, waarom was dat?

– Ik was toen zelf net op m’n rug het IJsselmeer aan het overzwemmen. Maar goed, als je de laatste entries van haar blog leest, dan begrijp je dat ze het moeilijk had…

– Moeilijk? Ze hallucineerde! Ze zag smurfen!

– Ik heb daar mijn twijfels over. Misschien was het een grap, misschien wáren er smurfen. Het is makkelijk te oordelen op afstand.

– Maar ze schreef ‘t zelf: ze had een extreem slaaptekort opgebouwd.

– Inderdaad ja. Dat is overigens een van de records waarover we nu met Guinness in gesprek zijn.

– Hoe bedoelt u?

– Laura is dus niet het jongste meisje geworden dat solo de wereld rondzeilde, maar ze heeft waarschijnlijk wel diverse andere records gebroken. Zoals dat slaaptekort, dat loopt in de duizenden uren. Verder is ze dus de eerste zeilster die bij een zware stormwaarschuwing solo de Golf van Biskaye is overgestoken.

– Waarbij ze dus ook bijna vergaan is.

– Dat klopt.

– En een dag lang gewond aan haar lifeline in het water heeft gehangen.

– Correct. En toch was ze na twee dagen weer uit het ziekenhuis van Bilbao. Trouwens, daar zegt u iets, die vierenzeventig hechtingen, dat zou ook een record kunnen zijn.

– Maar goed, na die lange windstilte op de Indische Oceaan, is ze dus, daas van het slaaptekort, de Golf van Aden ingevaren…

– Klopt.

– Is dat geen gekkenwerk?

– Ze heeft altijd gezegd: Als er piraten komen vaar ik wel een eindje om.

– Maar dat slaat toch nergens op?

– Hoe bedoelt u?

– In de Golf van Aden kún je helemaal geen eindje omvaren! De Golf van Aden is een trechter. Een zeiljacht zit daar als een rat in de val.

– Ja, maar weet u, als je van tevoren te veel op één element gaat focussen doe je zoiets niet meer. Het kan ook meevallen.

– ‘T was een gokje, bedoelt u?

– Dat niet, maar zoals met alles in het leven moet je ook een beetje geluk hebben.

– En dat had ze dus niet.

– Ja nee, het is inderdaad anders gelopen.

– Klopt het dat haar laatste SMS, vanaf de satelliettelefoon, luidt: ‘Ik ben nu 122 keer in m’n gezicht geslagen en 37 keer verkracht’?

– Dat klopt ja. Wat natuurlijk ook vrij uniek is.

– Hoe bedoelt u?

– Nou, ik denk dat we daar zeker mee in het Guinness Book of Records komen.

– Nou, gefeliciteerd.

– En dank u voor dit gesprek.

– Graag gedaan.

– Wij spraken met Dick Dekker, vader van Laura Dekker, die als eerste 13-jarige om de wereld, eh, had willen zeilen. Tjerk?

– Zo meteen naar Den Haag met Dop Knijs, maar nu eerst muziek. Luistert u naar Leadbelly met Sail on little girl, sail on!

 

 

Reacties

3 Reacties to “Meisje Loos”

 1. Chai on augustus 27th, 2009 09:15

  Leuk stukje!

 2. Wally Kaal on augustus 27th, 2009 09:57

  Bijna briljant …

  Wally Kaal

 3. Enno on oktober 1st, 2009 23:38

  Laat dat “bijna” maar weg, en “leuk” doet deze rake typering van de tegenwoordig nogal in de mode zijnde neiging (“trend’) om desnoods de meest krankzinnige dingen te doen om maar in de media-schijnwerpers te komen en eigen zelfzuchtige belangen na te streven danwel excentriciteit schaamteloos te etaleren, eveneens tekort.
  Schrijven is een vak waarin je je kunt bekwamen, zoals de leerling van destijds die gezel werd en het vervolgens tot meester schopte. Maar zelfs met die status getooid ben je er nog lang niet. Ook wanneer je bepaalde vaardigheden eenmaal hebt vergaard, komt het aan op het hogere. Degene die neerkijkt op “voldoende” of “goed” en alleen genoegen neemt met ultieme kwaliteit en daartoe alles van zichzelf vergt, krijgt het duivels moeilijk. Maakt niet uit. Alleen het resultaat telt. Àls je iets doet, doe het dan goed of laat het na. Dat streven naar de hoogst bereikbare kwaliteit is een vrijwel in onbruik geraakte mentaliteit, ingehaald door de “snelle” (oppervlakkige) tijd waarin we nu leven.
  Jan Kuitenbrouwer bereikt dat hoge niveau regelmatig, en blijft daarbij met beide benen op de grond en zonder zichzelf op de voorgrond te plaatsen. Dat doen weinigen hem na. Talent, nogmaals, is niet aangeboren maar moet men, zoals Jacques Brel al opmerkte, met bloed, zweet en tranen zien te ontwikkelen. Ik noem dat Kunst.
  Op muzikaal gebied wordt dat hoogste niveau aangeduid met de term virtuositeit. Ik zie daarin verwantschap met de kunst van het schrijven.
  Ik wens Jan toe dat-ie ons nog heel lang mag verblijden met zijn Kunstjes. Dat Trouw ervoor heeft gekozen om “broodschrijver” JK eruit te gooien heeft mij geschokt. Kwaliteit telde kennelijk niet en achtte men “te duur”. Adembenemend kortzichtig.
  Word ik nog eens verlicht Despoot van dit Land zonder Hoop, dan krijgt Jan van mij een aanstelling als Eerste Schrijver des Lands. En mag in die ere-functie als enige tegen Mij aanschoppen.

Laat een bericht achter