Donderdag 27 augustus 17.45

Geplaatst op augustus 27, 2009 | Gearchiveerd onder The Semidaily Kuitenbrouwser | 5 Reacties

notevignet2.jpg

DICK DEKKER’S DROOM

Laura Dekkers’s vader heet Dick Dekker. Toen de eerste berichten over Laura’s onderneming verschenen, was mijn eerste gedachte: die zijn rijk. Een wereldreis per zeilschip, gevolgd door zo’n amibtieuze recorpoging, daar is veel geld voor nodig.  Ik googlede Dick Dekker.

wijskecourant1.jpg(thumbnail)

Behalve verwijzingen naar recente nieuwsberichten over Laura’s plan vond ik 2 documenten. Het eerste was een oud exemplaar van de Wijkse Courant, 8 feb. 2006, over een actie bij het gemeentehuis van Wijk Bij Duurstede, waar schoolkinderen protesteerden tegen de uitzetting van hun leeftijdsgenootje Laura Dekker en haar vader, die illegaal woonden op een boot in de jachthaven van Wijk bij Duurstede. De gemeente wilde daar een eind aan maken. Hier zien we de kleine Laura tijdens die actie, in gesprek met de burgemeester.

wijskecourant2.jpg

Blijkbaar was die actie succesvol, want volgens recente berichten wonen  Laura en haar vader nog steeds op een boot, al wordt niet helemaal duidelijk waar.

Het tweede document dat ik vond was een pagina op de website van Proteus Producties, een communicatiebureau in de transportsector dat journalistieke producties verzorgt voor onder andere maandblad Truckstar. Dit is een soort making-of van zo’n productie. Het begint zo:

Echt bijzondere mensen kom je in het leven niet zo vaak tegen en als je ze tegenkomt dan blijken ze vaak in het transport of in de scheepvaart werkzaam te zijn. Dick Dekker is zo’n bijzonder mens en ik kwam hem kortgeleden tijdens een transport/hijsproject tegen op de Lunenburg jachthaven, annex scheepswerf in Wijk bij Duurstede. Een 20 meter lang en 7 (!) meter breed schip werd van het achterterrein op een dieplader van DDM naar de waterkant gereden en vervolgens met een 700 tons telescoopkraan van Michielsens in het water gezet.

Dat uitroepteken achter die 7 staat er niet voor niets: 20 bij 7 is een bizarre maat voor een schip. Op de foto’s bij het stuk is dat ook goed te zien. Het is net alsof er een gestroomlijnd privézwembad in de takels hangt, maar het is het schip waar Dick Dekker nu al ongeveer tien jaar aan bouwt. schipdekker1.jpg

Dit stuk is uit 2005, en op dat moment is Dekker al 5 jaar bezig.

Het ontwerp van zijn schip is geïnspireerd op een oud type Noorse viskotter, waarvan Dekker een moderne versie bouwt, met materialen en technieken van nu. Die Noorse kotters waren ook zo breed en hadden een kiel gevuld met basaltblokken. Bij het schip van Dekker is die kiel een gigantische klomp gewapend beton. Dat gewicht, gecombineerd met die breedte zou het een zeer stabiel schip maken. Eigenlijk is het een kruising tussen een zeiljacht en een woonboot. Het biedt meer leefruimte dan een gemiddeld rijtjeshuis, stelt het artikel, ongeveer twee keer zoveel als een normaal jacht. Dekker zegt in het artikel dat het over vijf jaar klaar moet zijn, en dat hij er dan de wereld mee rond wil zeilen. Dat is dus ongeveer nu.

Een jaar later dreigden Laura en haar vader dus van dat schip af te worden gezet. Jachthavens willen niet dat mensen permanent een boot bewonen en buiten een jachthaven is het zelfs illegaal, althans zonder de vereiste vergunningen. Maar Dick Dekker is van huis uit binnenschipper, voor hem is wonen op een vaarbare boot vermoedelijk iets heel gewoons. Het bouwen van schepen heeft Dekker zichzelf geleerd, zonder opleiding of iets dergelijks. Hij bouwde reeds negen schepen, zonder tekening, uit het hoofd, noteert de Proteus-medewerker geïmponeerd. Ook was hij een tijdje keukeninstallateur.

Zou dat schip er nog liggen, vroeg ik me af. Alvorens naar Wijk Bij Duurstede te reizen keek ik even op Google Earth. Een schip van 20 bij 7 zou je moeten kunnen zien liggen. Hier een overzicht van die haven.

lunenburg5.jpg (thumbnail)

Twee grote parallelsteigers, waaraan tal van jachten afgemeerd liggen. Boven de meest oostelijke steiger, aan de wal, ligt een schip met een duidelijk afwijkend profiel. Langer, maar vooral aanzienlijk breder dan de anderen. Met Google Earth kun je objecten meten, en dit object is 20 bij 7 meter, precies zoals in het Proteus-artikel beschreven. Dit is Dekkers schip. Nog steeds onvoltooid. Geen opbouw of tuigage, wel een flink gat waar de mast moet komen.

lunenburg3.jpg

Dick Dekker heeft zelf dus ook een Grote Droom. De wereld rond met zijn unieke Noorse Neokotter. Een Droom die ook eigenlijk al gerealiseerd had moeten zijn, maar stilligt, vermoedelijk wegens geldgebrek. NRC Handelsblad bericht vanavond dat Dekkers enige tijd als botenbouwer en reparateur in dienst was van jachtwerf De Lunenburg, maar dat hier een eind aan kwam omdat Dekkers zo eigenzinnig is. Volgens NRC-H zou het schip nu trouwens in de jachthaven van Maurik liggen, daar schuin tegenover. (Dit satellietbeeld is gedateerd 2009, maar kan natuurlijk verouderd zijn.)

En nu lanceert zijn Dekkers dochter Laura, door hem gesteund, het plan om solo rond de wereld te gaan zeilen, als jongste zeiler ooit. Als zoiets lukt en je pakt het zakelijk slim aan, valt er erg veel geld mee te verdienen. Een boekdeal van pakweg een half miljoen dollar. Filmrechten, nog eens zo’n bedrag. De documentaire, opnieuw bingo. En dan is er nog het internationale talkshow- en lezingen-circuit  – kassa. Dan schiet er vast nog wel wat geld over om eindelijk die kotter af te maken, zodat ook vader Dekkers’ droom in vervulling kan gaan. Dat zou een prettige bijkomstigheid zijn. Of is het meer dan dat?

Reacties

5 Reacties to “Donderdag 27 augustus 17.45”

 1. Joop on augustus 29th, 2009 01:10

  Ook wat gegoogled vanwege mijn vermoedens omtrend Laura’s vader en hier terechtgekomen. Mooi speurwerk! Handig, bespaart mij een hoop gezoek 🙂 Vermoedens lijken bevestigd te worden. Triest als ouders hun kinderen indoctrineren met en gebruiken voor hun eigen obcessies. Waarom spreekt de pers eigenlijk van ouders (in meervoud) die haar zouden steunen? Het lijkt erop dat haar moeder niet bij haar en haar vader woont. In ieder geval is Dick stevig op weg om van zijn dochter een nog groter buitenbeentje te maken dan ze al was.

 2. Casper on augustus 31st, 2009 10:43

  Beste Jan,

  Ik heb je nog nooit eeder zo’n smalle en beperkte redenering kunnen betrappen. In je artikelen geef je altijd duidelijk te kennen over een progressief set stel hersenen te beschikken. Waarom heb jij als het Laura Dekkers aangaat het zelfdenken gestopt?

  In dit artikel geef je je redelijk schaamteloos over aan die primaire calvinistische gevoelens, het ‘waar betaalt ie toch zijn huur van’-voyurisme.

  Dick Dekker, iemand die duidelijk niet materialistisch aangelegd is, uitmaken voor een uitbater van zijn eigen dochter? Dat is Privé en Weekend journalistiek!

  Of neem je met je artikel de lezer, zijn voyurisme en de nederlandse pers op de hak? Dat doe je op briljante wijze!

  Ik zie graag uit naar je volgende blogposts, hopelijk gaan die niet over Laura.

  Groeten, Casper

 3. Enno on oktober 2nd, 2009 14:12

  Kuitenbrowser ontmaskert door achterliggende factoren bloot te leggen. Dat is niet “smal en beperkt”, maar juist de betere journalistiek. Casper’s kritiek zit er naast en heeft alle trekken van een op de persoon gerichte aanval. Overigens is de zeventiger jaren-kreet “progressief” nu net zo nietszeggens als toen. Laat dat skelet maar waar het thuishoort: in de kast.
  Enno

 4. FranK Broeksema on december 21st, 2009 18:14

  Hallo Jan, Ik wil even ingaan op het nieuws van Laura Dekker.
  Haar vader ken ik want dat was vroeger een kameraad van mij
  op de scheepvaartschool. Ik weet dan ook dat hij al zijn 12de
  al zijn eerste zijlschip heeft gebouwd en daar later zelfs nog
  op gewoont heeft. Graag wil ik weer eens met hem in kontact
  komen. Misschien hebt u wat meer informatie.

  met vr groet, Frank

 5. Cas on december 24th, 2009 15:11

  Een tikkeltje tendentieus stukje als je het mij vraagt. Je insinueert en suggereert dat haar pa hier puur uit eigenbelang achter zit. Misschien is dat zo, misschien ook niet. Ik kan me heel goed voorstellen, als je een goede band met je vader hebt en die heeft zo’n droom, dat je daar als tienerdochter door ‘besmet’ raakt. Pa zal ongetwijfeld een eigenzinnig figuur zijn, dochter ook, maar dat neemt niet weg dat haar droom net zo authentiek kan zijn als welke andere tienerdroom ook.

Laat een bericht achter