Ruifgedrag

Geplaatst op oktober 13, 2009 | Gearchiveerd onder Geen categorie | 6 Reacties

Een uitkeringstrekker met een importbruid, dat is onze kroonprins eigenlijk. En als zodanig gedraagt hij zich heel normaal.
cwiaa.bmp

‘Sergeant, ontwapen die man!’
‘Dat kan niet, commandant.’
‘Waarom niet?’
‘Hij heeft een pistool.’

Aan die oude grap moet ik altijd denken als er weer eens trammelant rond ons koningshuis is. Waarom nemen wij het Huis van Oranje zijn ‘macht’ niet af? Omdat het macht heeft. Waarom zou je met ingang van Beatrix’ verlate uittreding het Nederlandse koningschap niet omzetten in een ceremoniële functie, zoals de Zweden lang geleden al deden? Mensen die hiertegen zijn zeggen nooit dat ze het een slecht idee vinden, meestal steken ze afwerend de handen in de lucht, slaken een diepe zucht, gevolgd door een prevelement dat meer weg heeft van een schietgebedje dan van een heldere argumentatie. Alsof je in de supermarkt aanstalten maakt om het onderste blik tomatensoep uit een kunstig opgestapelde piramide te trekken. Nééééééé! Alsof de monarchie zo diep verankerd is in de orde der dingen dat het fatale hovaardij zou zijn om er aan te morrelen, zoals mensen ook bang zijn voor kernenergie en genetisch gemanipuleerde gewassen.

Al die verontwaardiging over het gedrag van het Koninklijk Huis bevestigt eigenlijk alleen maar dat veel Nederlanders, of ze nu Republikein of Orangist zijn, de Van Oranjes tot een andere diersoort rekenen dan zichzelf. De media wakkeren dat graag aan. De investeerders waarmee Willem Alexander en Maxima dat resort aan de kust van Mozambique willen bouwen worden in de Volkskrant bijvoorbeeld getypeerd als leden van de ‘überklasse’, mensen met een vermogen van 50 of 100 miljoen. Onzin – de überklasse, dat is de Forbes 500, waarop Joop van den Ende de 457e plaats inneemt met een vermogen van 1.3 miljard dollar. Van krabbelaars met 50 tot 100 miljoen zijn er in Europa alleen al tienduizenden. Ze zijn wel rijk en benijdenswaardig, maar tot de überklasse behoren ze niet.

De genoemde inlegbedragen, meldt de Volkskrant, variëren van 2 tot 2.5 ton. Als je voor je studerende kinderen een flatje in de Jordaan kunt kopen kun je dus ook een strandhuis op een Afrikaans eiland bouwen. Kortom: dat beeld van Project Machangulo als het nec plus ultra van rijkdom en privilege slaat nergens op. Ook de genoemde metrages kunnen niet juist zijn. Die strandhuizen zouden tot 3600 m2 groot worden, met slaapkamers tot wel 300! Juist: op het strand van een schiereilandje van Texel-formaat bouwt de Europese ‘überklasse’ vakantiehuizen zo groot als fullsize vliegtuighangars, met slaapkamers waar drie eengezinswoningen in kunnen. Tot zover de royalty-desk van de Volkskrant. (Ik denk dat ze kubieke meters verward hebben met vierkante, als je het zo omrekent komen er plausibele vakantiehuizen te voorschijn met slaapkamers van 60, 70 vierkante meter – heel wat aannemelijker)

Dat bedoel ik: we maken die mensen veel groter dan ze in werkelijkheid zijn. Om vervolgens boos te worden dat ze niet aan onze verwachtingen voldoen!

Rommelen met je financiën om netto wat meer over te houden, in het buitenland gaan zitten terwijl je op papier in Nederland woont, voor elke uitgave die zich ertoe leent een vergoeding claimen, zeuren over je rechten en je schouders ophalen over je plichten, is dat nu zo schandalig? Dat doet toch bijna iedereen met een uitkering? Want laten we niet vergeten dat de Oranjes dat óók zijn: uitkeringstrekkers. Heeft een WW-er of Bijstandsmoeder ooit zelf voorgesteld om iets in te leveren? Als we het erover eens zijn dat langdurig zonder economische prikkels langs de zijlijn staan niet goed is voor mensen, waarom zou dat voor een werkloze pijpfitter wel gelden en voor een Oranje niet? En een bruid uit het buitenland halen omdat een lokale te veel gedoe geeft, komt in Nederland óók vaker voor. Een uitkeringstrekker met een importbruid, dat is onze kroonprins eigenlijk. En als zodanig gedraagt hij zich in feite heel normaal.

Troelstra zei het al: de Oranjes vertonen ruifgedrag, en zo groot als de verontwaardiging destijds was om die woorden, zo evident was zijn constatering. Voed een zoogdier uit een ruif en ruifgedrag is het resultaat, dat is geen mening, dat is een feit.

Een van de argumenten om niet over te gaan op een ceremonieel koningschap is dat Willem Alexander ‘zo ambitieus’ zou zijn. Echt waar? Die man is nu 42, zou al die ambitie dan zo langzamerhand niet ergens toe hebben moeten leiden? Enfin, tot méér dan een uitgereden Elfstedentocht en een beetje meevergaderen bij het IOC? Willem Alexander is zó ‘ambitieus’ dat hij nu al 22 jaar zit te wachten tot hij ons eindelijk eens wat mag laten zien. Gelooft u het?

Willem Alexander wil geen ceremoniële rol omdat de ‘inhoud zijn  werk juist interessant maakt’, las ik ergens anders. Dat zeggen werkloze academici die geen zin hebben om als ober aan de slag te gaan ook. ‘Ik wil inhoud. Werk waar ik voor ben opgeleid.’ In de spreekkamer van de Sociale Dienst horen ze het elke dag. Maar ja, het geldt voor de werkloze academicus en het geldt voor onze kroonprins: dan moet die werkgelegenheid er natuurlijk wel zíjn. En anders toch maar oberen.

Reacties

6 Reacties to “Ruifgedrag”

 1. Jeroen on oktober 18th, 2009 19:34

  van de firma Amsberg mogen we verwachten dat zij zich voorbeeldig gedragen en niet met duistere zaken inlaten. Zonder in te gaan op alle details over hun vakantie plannen kunnen we zonder enige twijfel vaststellen dat zij niet uitblinken in risico inzicht. Zaken doen in landen als Mozambique betekend werken met smeergeld en de kans met nog minder frisse praktijken in aanraking te komen. Je hoeft geen Jomanda zijn om dit te kunnen voorspellen. Voldoende kennis van Afrika is hiervoor genoeg. En als is Argentinië op dit vlak een stuk verder op de ladder der beschaving ook Argentinië is een door en door corrupt land landen waar een monarchie die het moet hebben van haar populariteit en een wel is waar blinde achterban, maar niet zonder moraal. Een lastig verhaal om zowel de moraal van christenen, socialisten en liberalen te moeten bedienen. Lang verkeerde ik in de veronderstelling dat mevr van Amsberg de touwtjes van de clans populartiteit stevig in handen had. Ik begin hierover na alle stommiteiten van de afgelopen tijd over te twijfelen. Ze geven meer de indruk van “volk moet niet zeuren wij zijn de baas en staan boven de wet” Een houding die ik eerder van een dictator verwacht of de onbetwiste leider van een criminele organisatie dan van een monarch die door haar achterban gedragen wordt op voorwaarde van moreel/ethisch voorbeeldig gedrag.

 2. Edmond V.O. Katusz on november 3rd, 2009 16:46

  Maken we het koningschap alleen ceremonieel, dan komen we nooit meer van ze af. Dat is het laatse wat ik wil. Dus… helemaal weg met dat koningschap!
  Gegroet, Edmond V.O. Katusz

 3. Leo on november 3rd, 2009 21:55

  Spijtig voor prins pils, maar de elfstedentocht heeft hij niet uitgereden. Hij heeft delen ervan gereden, zwaar ondersteund door militaire hulptroepen. maar ja, je bent ‘generaal’ of je bent het niet.
  Ik zou zeggen: van Amsbergjes, ontruiven die hap.

 4. Wim Jansma on november 3rd, 2009 23:37

  De Oranjes zijn allang de weg kwijt. Ook hun naam is slechts flut. Na Willem III was de Nederlandse tak van de Oranje-Nassaus uitgestorven.
  Wat er nu op de TROON zit is een stelletje allochtonen van duistere Nazi-afkomst: zie de foto’s met Bernhard en Claus allebei in SS-uniform. Dan nog de huwelijken van de dochters van Trix met enerzijds een exponent van het facisme in Argentinie en anderzijds de nederlandse onderwereld.
  Wat is dit toch ? Dit bewust frusteren van de Nederlandse burgers ?
  Weg met deze dynastie. Leve de democratie. Vive la REPUBLIQUE !!!!

 5. Anne in t Veld on november 4th, 2009 16:12

  Deze familie van Oranje tot Amsberg heeft al generaties lang onbeschaamd geroofd en het jetsetbeest uitgehangen. Het ergst van alles is, dat Nederland dit niet alleen heeft aangezien en toegelaten..Nederland hanteert zelfs een wet waarin de heersend vorst(in) niet eens aangesproken kan worden op spilzuchtig, machts- of ander wellustig gedrag en zelfs niet op nog erger.. De koning(in) is onschendbaar.
  Hoe gek kan een land wezen.. Nu is het matriarch Beatrix die vrij handig problemen wist te omzeilen (denk aan haar voorgangers, waar het optreden niet bepaald vlekkeloos verliep) Straks is het haar eerstgeboren zoon Willem Alexander, die levenslang al bewezen heeft geen knip voor welke neus dan ook waard te zijn. Onnu en onnozel. Maar wel lastig. Irritant lastig zelfs. Zoals het altijd gaat, wanneer domheid gepaard gaat met ( door en door verwende..) eigengereidheid.

 6. De monarchie; de ruif en de uitkeringen – Renzo Verwer, blogger/auteur on oktober 2nd, 2018 15:40

  […] Lees verder op de site van Jan Kuitenbrouwer […]

Laat een bericht achter