‘Zelfregulering is een oxymoron’ (topeconoom Joseph Stiglitz)

Geplaatst op februari 25, 2010 | Gearchiveerd onder Dossier Kijkwijzer, The Semidaily Kuitenbrouwser | Reageer

Woensdag 24 februari, kwart voor negen ‘svonds, op Net5, de volgende scene:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=l9PKyfkHZgU[/youtube]
.
Deze film, ‘Closer’, is door de ‘Kijkwijzer’, ons ‘zelfregulerende’ systeem voor leeftijdsclassificatie van films, geschikt bevonden voor 12 jaar en ouder. En dus mag hij vanaf acht uur ‘s avonds worden uitgezonden. Hieronder, van IMDB.com, de ratings van elders in de wereld. Zoals vrijwel altijd zit Nederland duidelijk onder het gemiddelde. Want ‘zelfregulering’ is een oxymoron* – vergelijkbaar met ‘zelfopvoeding’ – en komt in de praktijk neer op deregulering.

USA:R (certificate #40116) | Taiwan:R-12 | Iceland:14 (original rating) | Iceland:16 (video rating) | Switzerland:16(canton of Zurich) | Malaysia:18SX | Ireland:18 | New Zealand:R16 | Philippines:R-13 | Sweden:11 | Argentina:16 | Australia:MA | Brazil:14 | Canada:14A | Chile:14 | Czech Republic:15 | Finland:K-15 | Germany:12 | Hong Kong:IIB Japan:R-15 | Netherlands:12 | Norway:15 | Portugal:M/16 | Singapore:M18 | South Korea:18 | Switzerland:16(canton of Geneva) | Switzerland:16 (canton of Vaud) | UK:15 | Indonesia:Dewasa |
 
 *Eenheid van twee tegenstrijdigheden: oorverdovende stilte, gezellig bloedbad. (Oxys=slim en moron=dom. Het woord is zelf dus ook een oxymoron.)

Reacties

Laat een bericht achter