Hij Kan Het Nog!

Geplaatst op augustus 27, 2010 | Gearchiveerd onder The Semidaily Kuitenbrouwser | Reageer

notevignet2.jpg

27 augustus 2010, 17.58 uur

Veel trammelant over Wilders’ tweet (26 augustus) dat de voorzitter van het CDA een ‘enorme zeurpiet’ is. Een tweet is een boodschap op twitter. Twitter is een vorm van publiek ouwehoeren op internet.

In mei jl. publiceerde ik ‘De Woorden Van Wilders en Hoe Ze werken’, een analyse van het taalgebruik van Wilders en de PVV. Eén van mijn constateringen is dat Wilders een voorliefde heeft voor een belegen idioom, soms tegen de grens van het archaïsche. ‘Het zal mij worst zijn’ zegt hij bijvoorbeeld tegen een reporter die hem confronteert met kritiek. Ook ‘het moet niet gekker worden’, de Wilders-catchphrase bij uitstek, is een beetje oubollig. Het Nederlands van zijn jeugd, toen Nederland Nederland nog was, van vreemde smetten vrij en grootstedelijke nieuwlichterij.
Met deze uithaal naar de CDA-voorzitter gedraagt Wilders zich geheel conform deze analyse, en de auteur dankt de heer Wilders dan ook hartelijk.
‘Zeurpiet’.
In de database van de Leeuwarder Courant, handig voor een snelle datering van woorden, is de oudste vindplaats van het woord 1895.

‘Zeurkous’ had ook nog gekund, maar wellicht was dat nét een fractie te denigrerend. Het CDA ís tenslotte Wilders nieuwe bondgenoot.
Behalve dat dit incidentje dus gelegenheid biedt om mijn boek over Wilders nog eens onder de aandacht te brengen, is het ook om een andere reden verheugend. Op 9 juni, de avond van de verkiezingen, had Wilders het nog over de ’stormram’ waarmee hij met zijn nieuwe, versterkte ploeg naar Den Haag ging oprukken, maar de volgende ochtend, nog geen twaalf uur later, liet hij weten dat verhoging van de pensioenleeftijd voor de PVV bij nader inzien toch bespreekbaar was, ondanks zijn keiharde woorden daarover tijdens de campagne. Sindsdien werd uit Wilders’ mond geen onvertogen woord meer vernomen. Zelfs toen de PVV na een eerste gespreksronde buiten spel werd gezet, bleef Geert beleefd. Ongekend beleefd, voor zijn doen. ‘Niets doen dat de verhoudingen kan verstoren’, was kennelijk het parool, ‘en dus géén scherpe teksten.’ De vraag was hoe lang dit zou duren. Of hadden we wellicht voor altijd afscheid genomen van Wilders’ verbale trapezewerk?
Nee dus. He’s back!
En hoe. Eén woord, en alle drukpersen worden stilgezet. Er is met smart op dit moment gewacht, dat is wel duidelijk.

Reacties

Laat een bericht achter