‘Kwetsbaar’

Geplaatst op februari 15, 2011 | Gearchiveerd onder The Semidaily Kuitenbrouwser | 2 Reacties


Mooi voorbeeld van het nieuwe gebruik van het begrip ‘kwetsbaar’ in het hoofdredactioneel commentaar van Trouw hedenochtend. De katholieke kerk is ‘kwetsbaar’ voor seksueel misbruik. Laat ik nou altijd gedacht hebben dat kinderen kwetsbaar zijn voor seksueel misbruik door de Rooms Katholieke kerk? Ach nee, het zijn die arme priesters!

Hij is al een tijdje in omloop, deze nieuwe mutatie van ‘kwetsbaar.’

Arie Duyvestein tijdens de parlementaire enquête naar de bouwfraude in 2003: ‘Als er dan contacten zijn tussen die verschillende bedrijven, en vervolgens gaan ze aan een en dezelfde bieding meedoen, ja, dan vind ik dat toch eh, kwetsbaar.’

Dan zit daar een luchtje aan, bedoelde hij, of: dat stinkt. Men maakt zich niet schuldig aan duistere praktijken, men maakt zich ‘kwestbaar’. Waarvoor eigenlijk? Een veroordeling? Celstraf?

Het Algemeen Dagblad van 30 september 2004: ‘Profsector gevoelig voor misdaad.’
Eerste zin: ‘De bedrijfstak betaald voetbal is kwetsbaar voor inmenging van de georganiseerde misdaad.’ Die kwestbaarheid, waaruit bestaat die precies? De bereidheid van voetbalprofessionals om zich in te laten met criminele praktijken?

Het doet denken aan het modewoord ‘criminogeen’. De belwinkel-sektor,bijvoorbeeld, is ‘criminogeen’, melde Job Cohen enige tijd geleden. De mensen die belwinkels runnen en bemannen zijn niet crimineel, nee, het zit ‘m in hun branche, die is misdaadopwekkend. Die lui gingen daar met de beste bedoelingen aan de slag, maar shit, blijkt hun branche criminogeen te zijn. Sta je ineens in wapens te handelen! Dubieus gedrag is geen keuze, het treft je, als je in een criminogene branche terecht komt, bijvoorbeeld. En als je er dan ‘kwetsbaar’ voor bent, tja, dan gaat het mis.

Reacties

2 Reacties to “‘Kwetsbaar’”

 1. Hilbert Meijer Nederlands Dagblad on mei 27th, 2011 15:33

  Geachte heer Kuitenbrouwer,

  Op 5 juni is het 25 jaar geleden dat de Raad van Sate de vloekverboden in gemeenten vernietigde. Dit is voor het Nederlands Dagblad aanleiding een verhaal te maken over de vraag: verruwt (ongemerkt) onze taal? Is dat iets van alle tijden, of gaat het in deze tijd sneller onder invloed van media? En wat moeten we daarvan vinden?

  Ik ben ook benieuwd naar uw mening daarover. Is het mogelijk u komende maandag telefonisch te spreken? Zo ja, op welk nummer kan ik u bereiken en wat is een handig moment?
  Ik hoor het graag!

  met vriendelijke groet,
  Hilbert Meijer, Nederlands Dagblad

 2. admin on juli 12th, 2011 08:52

  Zie uw mailtje nu pas (las van commentspam). U kunt mij malen op jan.kuitenbrouwer@upcmail.nl
  M vr gr
  JK

Laat een bericht achter