De OBP: Duckstad zal een droomstad zijn

Geplaatst op april 27, 2012 | Gearchiveerd onder NRC HANDELSBLAD, NRC Next, The Semidaily Kuitenbrouwser | 1 Reactie

OBP. En nieuw ontdekte stoornis, vergelijkbaar met PDDNOS. Nee, zo heet het pensioenfonds in een docudrama dat eigenlijk over het ABP gaat. Nee, het is die Brabantse  woningcorporatie die langs de A27 bij Breda een hoofdkantoor van 5 miljard bouwt.

Nee, het is een onzichtbaar gevechtsvliegtuig volledig van carbonfiber. Nee, het is een vrouwelijk hygiëneproduct voor tijdens de zwangerschap. Nee, zo gaat de partij van Hero Brinkman heten. Hero Brinkman’s Onafhankelijke Burger Partij. Er zat al een frisdrank in zijn naam, en nu een hartige snack.  ‘Hero de Burger King’, grapte Jeroen Pauw.

Boeren en buitenlui behoren blijkbaar niet tot Hero’s doelgroep. Of moeten we ‘burger’ hier opvatten als niet-geüniformeerd? Wil Hero een partij voor niet-agenten en –militairen? Waarom sluit hij die uit? Weet hij uit ervaring dat je met politiemensen in de politiek ruzie krijgt?

Of moeten we ‘burger’ hier meer staatkundig interpreteren? Niet dat dat het raadsel verkleint. In tegendeel. Wat is een burger? Een drager van burgerrechten en burgerplichten. Iemand met kiesrecht, kort gezegd. Zijn er ook politieke partijen voor mensen die niet mogen kiezen? Een partij is per definitie voor burgers. Een ‘burgerpartij’, dat is eenhouten boomstam.  Een godsdienstkerk. Een gratis cadeau. Een vierkante hectare. Een herenerectie of een damesmenstruatie.

OBP…. Je ziet de posters voor je.

Kwik, Kwek en Kwak zitten op de HDS, de middelbare school van Duckstad. Op een dag hebben zij maatschappijleer. De meester vertelt over staatsinrichting, democratie en politiek. Kwik, Kwek en Kwak raken begeesterd. Politiek! Democratie! Het landsbestuur! Geweldig!

Kwik: ‘Weet je wat?’

Kwek: ‘Wij beginnen…’

Kwak: ‘…een politieke partij!’

Zodra de neefjes die middag uit school komen, vertellen ze hun plan aan Oom Donald.

‘Zozo,’ zegt Donald, ‘en hoe gaat die partij wel niet heten?’

Kwik: ‘De Onafhankelijke…’

Kwek: ‘Burger…’

Kwak: ‘Partij!’

‘Hmmm, de Onafhankelijke Burger Partij….’ Met een blik schuin omhoog proeft oom Donald de naam.  ‘Dat klinkt goed! Weet je wat, ik bel meteen met oom Dagobert. Die wil jullie vast wel financieren!’

Een paar plaatjes later zijn Kwik, Kwek en Kwak op campagne. De stad hangt vol posters. ‘Stemt OBP! Voor een beter en mooier Duckstad!’

Donald en oom Dagobert kijken toe, trots en vertederd. ‘Ach ja….’ grijnst Dagobert. ‘Het heeft geen enkele zin natuurlijk. Want hoe Duckstad bestuurd wordt, dat bepaal ík. Maar goed, ze vermaken zich.’

‘Laat ze maar,’ glimlacht Donald, ‘de schijn van democratie is ook wat waard.’

Wilders leeft in een soort Suske & Wiske-realiteit (‘Balkenende de Bange Brekebeen’, ‘Alexander de Teflon Buikspreekpop’, ‘Het Kalifaat Van De Multikul’),  en Hero Brinkman heeft voor Duckstad gekozen. Waar je kunt stemmen op de Onafhankelijke Burger Partij. Een partij van onafhankelijke burgers. Of een onafhankelijke partij van burgers? Zijn er ook ‘afhankelijke’ partijen? Waar zijn die afhankelijk van? O ja, van ideeën. En kiezers. Een ‘achterban’, zoals het ouderwets heet. De OBP niet. Die heeft dat allemaal niet nodig! Een pleonasme en een non-sequitur, knap om die samen in één partijnaam te krijgen.

Ach, het doet er niet toe. Het is een stripverhaal! De bankier zwemt in de munten, de boeven hebben maskertjes voor en uit de fonteinen komt limonade. We zijn in Duckstad. En Duckstad zal een droomstad zijn. Daar gaat Hero Brinkman voor zorgen. Sherrif Hero Brinkman, van de Onafhankelijke Burger Partij. Let op mijn woorden: het wordt een landslide.

Reacties

Eén reacties to “De OBP: Duckstad zal een droomstad zijn”

  1. Paul van der Hart on april 27th, 2012 21:56

    Ik ben geen aanhanger van Hero Brinkman, maar dit is een beetje flauw. Haal dit grapje uit met andere partijen, en je ziet dat er geen spaan heel blijft van welke partijnaam dan ook, hooguit de SP.

    Christen Democratisch Appèl. Een appèl op wat? Christenen? Democraten? En een appèl waarop? En waartoe?

    Democraten 66… Aantal stemmers? Aantal leden? Salaris van Alexander per uur?

    Kan nog wel even doorgaan, maar u begrijpt het zo ook wel.

Laat een bericht achter