Het Debat – De Battle

Geplaatst op september 1, 2012 | Gearchiveerd onder The Semidaily Kuitenbrouwser | 1 Reactie

-Goedenavond dames en heren en welkom bij dit zevenendertigste lijsttrekkersdebat alweer, Het Debat: De Battle, in samenwerking met Ik Hou van Holland, De Slimste en Wipe Out. Mijn naam is Fetsy Westy en dit hier is mijn collega Flimsy Mingly. Dertien lijsttrekkers nemen het hier vanavond tegen elkaar op, wij stellen ze niet aan u voor, want zelf zijn wij véél belangrijker!– Wat gaan we doen? Wel, ook wíj hebben Hilversum vergeefs afgezocht naar iemand die weet wat debatteren eigenlijk is, en dus maken we er maar gewoon een malle kermis  van met als enige criterium de kijkcijfers.

– Want dát is democratie!

– Dus we gaan weer véél door elkaar heen praten…

– Over stellingen die geen stellingen zijn…

– Waarbij wij soms zelf ook gewoon meedoen. Want wij zijn dan misschien slechts scheidsrechters…

– Wij trappen zelf ook graag een balletje mee!

– Want ook dát is democratie!

– Ik heb daarbij een sterke voorkeur voor Haagse veteranen van het mannelijke geslacht…

– Terwijl ík dan weer een duidelijk waarneembare partijvoorkeur heb.

– En samen hebben wij een nauw verholen dedain voor politici in het algemeen. Want wij zien elke dag in de keuken hoe de worst gemaakt wordt en geloof ons, dan hoef je niet meer.

– Maar voor we gaan beginnen kijken we nog even naar de partijprogramma’s. Het CPB heeft de verschillende plannen en voorstellen nagerekend, maar zij gaan daarbij slechts tot het jaar 2050. Met het huidige gemiddelde is dat slechts een kleine twintig  kabinetten vooruit, en dat vonden wij toch eigenlijk wel een beetje kort. Dus hebben wij prognoses laten maken tot het jaar 2100!

– Ja, ja, dat is wel een applausje waard!

– En omdat over een dergelijke termijn echt helemáál niets zinnigs meer te voorspellen valt,  hebben wij die analyse laten maken door niemand minder dan, geef haar een hartelijk applaus, Britt Dekker!

– Hallo Britt! Welkom.

– Kaigaaf! Fakking vet!

– Vertel, hoe was dat om al die programma’s te lezen?

– Fakking gaaf! Kaivet! Gelukkig heeft Ymke me gehollepe, je weet wel, Ymke Wieringa, me friendin, want die kan lese, dat scheelt. Maar als je nou kaikt, baifoorbeeld de FéFéDé, met hún belaid, dan mag je in het jaar 2100 dus op de snelweg 250 raiden! Kaifakking! Dus! Ja! O ja, hak al verteld dak me aigen kledinglain kraig? En folg mai op Twitter!

– Juist. Straks meer over Britt en Ymke’s analyse.

– We hebben uiteraard een tweede scherm, maar we hebben ook een primeur, namelijk een nulde scherm. Op het tweede scherm kunt u terecht voor achtergrondinformatie en op het nulde scherm vindt u dus vóórgrondinformatie. Dan moet u denken aan antimaterie, zwarte gaten, de oersoep en dat soort dingen.

– Er is deze campagne veel te doen geweest over de juistheid van gehanteerde feiten en dus hebben wij vanavond ook een speciaal team van factcheckers. Zij checken zoveel mogelijk van de genoemde feiten en leggen hun bevindingen vervolgens voor aan Maarten van Rossum, die dan bepaalt of het klopt.

– En ik vertel u ook vast wat we ná het debat doen. Dan bepalen we wie er gewonnen heeft en dat doen wij met twee gasten. Allereerst met premier Rutte. Maar Rutte was zelf deelnemer, hoor ik u denken. Ja, maar dat is Mark Rutte de lijsttrekker, straks zit hij hier als Mark Rutte de premier. En de premier staat boven de partijen, toch, meneer Rutte?

(knipoogt) Zo is het, Fetsy.

– Maar we hebben ook een onpartijdige deskundige, en wel polidebaticoloog Joop de Vries! Wat zegt u?

– (studiopubliek) Dat is Balkenende!

– Nee hoor!

– (studiopubliek) Dat ziet toch iedereen!

– O, da’s jammer. Wij dachten dat het wel werkte met die pruik en die wattenbaard, maar inderdaad, dit is dus inderdaad Jan Peter Balkenende. Maar ook hij zal het debat echt volkomen onpartijdig jureren.

– Oké! Wij gaan er éven uit voor de reclame…

– En dan beginnen we met een algemene kennisronde, of was het de zeephelling? In iedere geval: tot zo!

Reacties

Eén reacties to “Het Debat – De Battle”

  1. Mirjam Brandenburg on september 6th, 2012 12:17

    Beste Jan,
    Uit het leven gegrepen, deze column. Ik volg je met veel plezier op twitter, of maak ik mezelf daarmee verdacht als neigend naar oppervlakkerigheid, hijgerigheid en hyperigheid, nee toch? Ik lees ook weleens een krant. En ik schrijf weleens een verhaal. Graag maak ik je attent op mijn bundel “Vondelingen” die onlangs verscheen bij Atlascontact. Met daarin een verkiezingsfabel, “Finale”, waarin een lijstrekker zich naar de ondergang hakkelt in een slotdebat dat op dezelfde avond plaats vindt als het WK voetbal, waarin, jawel, Nederland eindelijk weer een keer meedoet. De dialoog in jouw column had niet misstaan in mijn fabel.
    Vriendelijke groet van Mirjam

Laat een bericht achter