In de kliko

Geplaatst op september 14, 2012 | Gearchiveerd onder The Semidaily Kuitenbrouwser | Reageer

Daar zitten we dan. Winnaars, verliezers, gelijkspelers. Tussen de gebroken glazen, geknapte ballonnen, volle asbakken en in het tapijt getrapte wokkels. Het feest van de democratie is voorbij. De uitslag is bekend, we kunnen verder met ons leven. Toch zit ik nog met een paar vragen.Bijvoorbeeld aan Alexander Pechtold. Meneer Pechtold, u zei tijdens de campagne voortdurend ‘geen avonturen en geen experimenten’. Tegelijk hamert u onvermoeibaar op ‘hervormingen.’ Is dat geen lastige combinatie? Een hervorming ís toch meestal een experiment? En een avontuur? Neem de gekozen burgemeester, waar D66 veertig jaar voor geknokt heeft. Ingevoerd en vervolgens mislukt. Dat heet een experiment.

En meneer Rutte: u wilde niet met Freek de Jonge aan tafel, omdat hij ‘van gisteren’ was. Een intrigerende woordkeus. ‘Van gisteren’, wat is dat eigenlijk? Tolstoy? Mozart? W.F Hermans? Bolkestein, die gisteren bij u op het podium stond? ‘Van gisteren’, is dat voor een historicus niet eigenlijk een dubieuze uitdrukking? Stel, u wordt ondanks de uitslag toch geen premier, bent u dan een ‘man van gisteren’?

Meneer Buma, aan het begin van de campagne sprak u voortdurend van ‘samen’ en een ‘nieuwe moraal.’ In het Carré-debat legde u ineens de nadruk op ‘eerlijk delen’, maar later keerde u toch weer terug bij dat ‘samen’ en die moraal. Wilde u  de steven wenden? En waarom zette u niet door?

Aan Geert Wilders: Meneer Wilders, kunt u ons vertellen welke zelfbruiner u gebruikt?

Of aan VVD campagneleider Stef Blok: u koos voor When I ruled the world van Coldplay als overwinningsmuziek voor bij de entree van Mark Rutte, gisteravond, in uw feestent in Scheveingen. Het refrein van dat nummer luidt: Never an honest word, but that was when I ruled the world. Heeft iemand van het campagneteam die lyrics van te voren nog nagelezen?

Of aan de campagneleider van het CDA, min of meer dezelfde vraag: in het entreenummer dat voor Sybrand Buma gespeeld werd, bevat de zinsnede  I get knocked down, but I get up again, heel toepasselijk voor de situatie, dat wel, maar kent u de rest van dit nummer, Tubthumping van Chumbawumba? En weet u dat het in Engeland een hooligan-anthem is?

Of aan de VARA: meneer de  VARA-voorzitter, om een egonazi als Peter R. De Vries in Gestapo-stijl lijsttrekkers te laten verhoren, is dat nou wat de VARA bedoelt met ‘verschilligheid’?

En meneer Roemer, na die eerste tegenslag wentelde u zich in zelfbeklag, een fout die Wouter Bos in 2006 ook maakte, toen hij als koploper in de peilingen het mikpunt werd. De uitwerking daarvan was zoals bekend desastreus. Had de SP daar niet van moeten leren?

Of Meneer Mingele: is dat geen raar gevoel, om met een misplaatst lolligheidje, over de ruines op de vakantiefoto’s van Jolande Sap, de campagne van Groen Links een valse start te hebben gegeven? Of vindt u dat juist wel geinig, om als scheidsrechter een balletje mee te trappen? Hekel aan Groen Links?

O ja, meneer Samsom, voor ik het vergeet, ook aan u nog een vraag: tijdens de campagne, ook in uw speech gisteravond nog, beweerde u telkens dat u een ‘ander kompas heeft’. Is het hele idee van het kompas niet juist dat er maar één van is? En, als uw kompas inderdaad anders is, kunt u ons dan vertellen op hoeveel graden uw noorden zit, zodat wij met óns kompas kunnen berekenen waar u heen wilt?

Tot slot nog een vraag aan de Kiesraad. Geachte Kiesraad, zou het voor het vertrouwen in de politiek niet beter zijn als de stembus geen kliko was?

Reacties

Laat een bericht achter