Stop de persen! Columnist heeft leven!

Geplaatst op januari 7, 2013 | Gearchiveerd onder NRC HANDELSBLAD, The Semidaily Kuitenbrouwser | 1 Reactie

Voor wij ons definitief overgeven aan 2013 nog één los eindje van 2012. In mijn NRC-Handelsblad-column van 20 december jl. schreef ik dat Coen Verbraak’s claim dat hij ‘volledige toegang’ had tot de SP-campagne (voor zijn documentaire Emile Roemer, tussen pieken en peilen) niet juist kon zijn. Een verkiezingscampagne is veel meer dan een serie radio- en televisieoptredens van de lijsttrekker, en van al die andere elementen ontbreekt in de film elk spoor. Ik kon dat zo categorisch stellen omdat ik, via mijn adviesbureau Taalkliniek, zijdelings betrokken was bij die campagne. Ik had dat nog even expliciet kunnen vermelden, maar er is niets geheims aan. Dat de SP een van onze opdrachtgevers is, staat vermeld op onze website (www.taalkliniek.nl). Als ik een column schrijf, ben ik columnist en als ik voor een klant werk ben ik adviseur. De adviseur is te huur, de columnist niet.

In zijn begrijpelijke behoefte om terug te slaan doet Verbraak iets doms: in een ingezonden brief van 31 december jl. in NRC-Handelsblad ‘onthult’ hij mijn betrokkenheid, en stelt dat er al die maanden één bijeenkomst was, een brainstorm, waarbij hij geen toegang had, en wel op mijn verzoek. Allereerst: de keuze om al dan niet ruchtbaarheid te geven aan onze samenwerking ligt primair bij de opdrachtgever, en verder woonden wij in die periode echt wel wat meer dan één bijeenkomst bij. Als dat al geldt voor een marginale adviseur, wat zou zich dan nog meer buiten Verbraaks gezichtsveld hebben afgespeeld? Zijn bewering is dus, inderdaad, onwaar.

Reacties

Eén reacties to “Stop de persen! Columnist heeft leven!”

  1. Kuitenbrouwer: Roemer-regisseur heeft nog veel meer gemist | ThePostOnline on januari 7th, 2013 17:37

    […] over de kwestie op het weblog van Kuitenbrouwer. “Als ik een column schrijf, ben ik columnist en als ik voor een klant werk […]

Laat een bericht achter