Mark Ruttelband

Geplaatst op april 24, 2013 | Gearchiveerd onder NRC HANDELSBLAD, The Semidaily Kuitenbrouwser | 1 Reactie

Sybrand Buma heeft Mark Rutte de ‘Tsjakka-premier’ genoemd. De kreet Tsjakka! werd bekend gemaakt door Emile Ratelband. Wie Emile Ratelband is, of wat, is moeilijk uit te leggen. Mij staat iets bij over een snackbar in een ver buitenland, gevolgd door een loopbaan als motivatie-coach, ontaardend in een carrière als BN-er. Zijn attractie als tv-persoonlijkheid was vooral dat hij zo grappig heel plotseling, heel hard ‘Tsjakka!’ kon roepen, vaak gecombineerd met een soort karatebeweging. Als je dat voor een zaaltje managers doet, ben je een motivator. De managers gaan dan opgepept terug naar kantoor (of juist niet, als ze afgevloeid zijn), maar in beide gevallen zien zij de toekomst weer vol vertrouwen tegemoet. Ratelband zou tot motivatiecoach zijn opgeleid door de legendarische Tony Robbins, die ook Prinses Diana en Michael Gorbatschov tot zijn clientèle mocht rekenen. Robbins beoefent NLP, neurolinguistisch programmeren, een methode tot zelfrealisatie. Simpel gezegd komt NLP erop neer dat je de competenties van succesvolle mensen ‘modelleert’ en aanleert. Dat succes komt namelijk niet voort uit bijzondere karaktereigenschappen, zoals vaak ten onrechte verondersteld wordt, het zijn slechts gedragingen en cognitieve schema’s, die je kunt kopiëren. Succesvolle mensen denken bijvoorbeeld vaak:  JA!!! WE GAAN HET DOEN!!! EN JA!!! HET GAAT LUKKEN!!! DE BEUK ERIN!!! Enfin – het is niet zozeer een geverbaliseerde gedachte als wel een gevoel, en bij Emile Ratelband heet dat gevoel dus ‘Tsjakka!’

Een andere psychologische eigenschap die bij succesvolle mensen vaak zou worden aangetroffen, en die je via NLP moet aanleren, is ‘reframing’: een situatie of ervaring anders omschrijven, zodat hij ook anders /voelt/. Het huis ligt naast een kerkhof, maar de makelaar schrijft: ‘blijvend vrij uitzicht gegarandeerd’. Hier komt het bekendste NLP-cliché vandaan: ‘Dit is geen catastrofe, dit is een kans!’

Sybrand Buma heeft gelijk: Rutte’s modus operandi lijkt hier op. Hij doet het al sinds hij voor ’t eerste premier werd, en zijn liberale ploeggenoten doen mee. Wij gaan niet één op de drie streekbussen schrappen, wij gaan de ‘kwaliteit van de streekvervoer verbeteren’. Door veel mensen uit de bijstand te zetten, gaan wij de ‘kwaliteit van de bijstand vergroten’. Wij gaan niet bezuinigen, wij gaan de overheid ‘beter’ maken. Toen Rutte het steunpakket aan Griekenland vijftig miljard te klein had voorgesteld, zei hij: ‘Het bedrag was misschien niet helemaal juist, maar de som klopte.’

Dat Rutte inderdaad bij een NLP-instituut in training is (geweest), zoals KRO’s Reporter enige tijd geleden ontdekte, kwam voor de oplettende waarnemer dus niet als een verrassing. Daar leert hij dat: de feiten zijn wat je gelooft, wat je gelooft zijn de feiten. DE werkelijkheid is geen gegeven, die maak je zelf, met je verbeelding.

Hé, waar hebben wij dit eerder gezien? Eigenlijk opereert Rutte gewoon volgens het aloude motto van Provo: de verbeelding aan de macht.

Rutte is een NLP-Provo.

Zoals de Provo’s gratis krenten uitdeelden en politieagenten een bloem op de pet staken, zo doet ook Rutte zijn best om de macht te verleiden. Als de media een en ander nu maar ‘positief verslaan’, zei hij tijdens de persconferentie voor het Sociaal Akkoord, dan kwam het allemaal goed. Hier, steek een bloem in je haar, doe mee! Neem een krent.

De mantra’s van de NLP-beweging doen ook hippie-achtig aan.

‘Er is geen falen, alleen feedback. (Voel je ‘m?)’

‘De kaart is niet het gebied. (Weetje?)’

We zijn een halve eeuw verder, de teksten zijn onveranderd, alleen komen ze nu uit de mond van de ‘regenten’, zoals ze toen heetten.

‘Kom op! Niet somberen! Allemaal ijskasten en flatscreens kopen! Tsjakka!’

Het gaat niet iedereen even makkelijk af. Vooral de manier waarop Bernhard Wientjes zijn scepsis liet doorschemeren, was kostelijk. ‘Wij hebben besloten dat de crisis over is per 1 januari 2016,’ sprak hij droogjes tijdens diezelfde persconferentie. Zijn toon was er een van opgeschort ongeloof: ‘Hoewel hij in strijd is met alles wat ik ooit op school geleerd heb, en het mij bovendien iets te veel aan die malle meneer Ratelband doet denken, geef ik deze gedachte nu even het voordeel van de twijfel. Ik wil tenslotte geen spelbreker zijn.’ Het is de toon van de directeur die tijdens de bosdag vraagt waarom je eigenlijk niet met je schoenen áán over die kooltjes mag lopen.

‘Nee, schoenen uit, Bernhard!’ roept de personeelschef. ‘Kom op! Tsjakkaaaa!’

Reacties

Eén reacties to “Mark Ruttelband”

  1. Laurens van Voorst on april 26th, 2013 16:31

    Ik mag mezelf gediplomeerd NLP Practitioner noemen. Ik volgde mijn opleiding bij een bedrijfje waarvan de trainers helemaal leip zijn van Tony Robbins. En ik kan u melden: columnist Kuitenbrouwer houdt zich nog in. Het is me nogal een sektarisch, griezelig gedoetje – die NLP.

Laat een bericht achter