Apple is de weg kwijt

Geplaatst op augustus 6, 2014 | Gearchiveerd onder The Semidaily Kuitenbrouwser | 2 Reacties

Beste Steve,

Het is nu ongeveer duizend dagen geleden dat je overleed, en ik vraag mij af: wat Apple vandaag doet, in hoeverre is dat nog jouw werk? De laatste editie van iTunes bijvoorbeeld, nummer 11, 10 maanden na jouw dood geïntroduceerd, heb je daar nog bemoeienis mee gehad? Of is mijn vertwijfeling over dat programma de vertwijfeling die jouw dood bracht in Cupertino?

Zoek eens op de combinatie ‘iTunes’ en ‘complicated’ of ‘confusing’, en lees eens een paar van die berichten. Wanhoop, ontgoocheling, verbijstering, razernij. Weinig berusting, maar misschien komt dat ooit nog, zoals destijds bij Microsoft. In plaats van ‘iTunes’ kun je ook ‘iCloud’ invoeren: ongeveer hetzelfde resultaat. Jouw sterkste oneliner was altijd ‘It just works’. Mooi, een elementaire belofte als genadeloos demasqué van de concurrent. Het is pijnlijk, maar iTunes /just doesn’t work./ Las je wat Farhad Manjoo, technologie-columnist van de New York Times, erover schreef? De kop zei genoeg: /Won’t Someone Take iTunes Out Back and Shoot It/? Ja, zo erg is het.

Om de status van een iTunes-track aan te geven zijn er nu /dertien/ verschillende pictogrammen! Het uitroepteken, het gearceerde wolkje, het lege wolkje, het massieve wolkje, een wolkje met doorhaling, nog een wolkje met doorhaling maar dan anders, een wolkje met een kruisje, een wolkje met een uitroepteken en een open wolkje met een pijtje naar beneden, het grijsgestippelde cirkeltje, het zwartwitte taartdiagrammetje, een dunne zwarte cirkel, diezelfde cirkel met een vierkantje erin, diezelfde cirkel maar dan dik. Misschien vergeet ik er nog een of twee, maar je begrijpt mijn punt.

Het sleutelwoord van de Apple-filosofie was altijd ‘intuïtief’. Geloof mij Steve, iTunes bedienen met intuïtie is net zo kansrijk als de Fifa besturen met balgevoel. Ik maak die vergelijking niet voor niets, want het grimmige stoïcisme waarmee Apple op dit soort kritiek reageert, doet denken aan Sep Blatter en de Fifa.

Tot zover de gebruiksvriendelijkheid. Vaak is al geklaagd – ook door mij – over de /vendor lockin/-strategie van Apple: wat je nodig hebt om Apple-apparaten te gebruiken is uitsluitend bij Apple te koop. Apple staat hier niet alleen in, Nespresso, Gilette en tal van andere bedrijven doen hetzelfde, maar het wordt onsympathiek als je die strategie combineert met planned obsolescence, het opzettelijk beperken van levensduur. Planned obsolescence is hét struikelblok voor een duurzame economie, en wie blinkt erin uit? Apple.

Zelf was ik zo dom van de iPhone 4 over te stappen naar de 5. Die heeft een nieuwe plug, voorzien van een chip, alleen maar om het onmogelijk te maken hem te kopiëren! De vijf of zes iPhone-snoertjes die ik had, kan ik weggooien, wil ik ze vervangen dan ben ik 100 of 120 euro kwijt, want zo’n origineel nieuw snoertje kost bij jullie twintig euro! Kom op Steve! En dan die schroefjes. Heb jij die nog bedacht? Om zelfwerkzame klanten en externe reparateurs te frustreren zijn Apple-apparaten voorzien van een uniek vijfpuntig schroefje. Niks repareren, een nieuwe kopen! Steve, geef toe, dat is ziek.

Soms gaat Apple nóg een stap verder, en wordt planned obsolescence gecombineerd met planned failure. Zie de iPod met een geïntegreerde, niet door derden vervangbare accu die na 18 maanden expireert. Iets dat bij Apple bekend was, zoals een handige journalist wist te achterhalen. Als het zover is kun je hem bij Apple kunt laten vervangen voor de prijs van een nieuwe iPod! Ik hou het beschaafd, maar er komen nu diverse krachttermen in me op, Steve.

Toen jij overleed betoogde ik dat Apple steeds meer is gaan lijken op zijn oude, gehate rivaal Microsoft, terwijl Microsoft intussen juist opener en klantvriendelijker werd. O wat was je fanklöp boos over dat stuk. Maar in de duizend dagen sinds jouw dood is het beeld alleen maar bevestigd: overcomplexe, ondoorgrondelijke producten, vendor lockin en planned failure. De macht in Cupertino is in handen van ingenieurs en accountants. Hallo Steve, wat ís Apple tegenwoordig, een bank?

Reacties

2 Reacties to “Apple is de weg kwijt”

  1. M. Lemmens on augustus 13th, 2014 09:19

    Steve Jobs: Ziener of Zakenman? Your votes please!

  2. Jack Nouws on maart 11th, 2015 09:50

    Hallo Jan,

    Kan ik wat nader met je ingaan op deze materie voor een artikel in MacFan?

Laat een bericht achter