Dennis Pocketty, econoom, superstar

Geplaatst op november 29, 2014 | Gearchiveerd onder The Semidaily Kuitenbrouwser | Reageer

– Hallo, u luistert nog steeds naar  Eén Op Twee Van Drie Tot Vier op Radio 5, tot voor kort van zes tot zeven op Radio 8 en binnenkort misschien van negen tot tien op Radio 11, maar misschien worden we ook wel geheel wegbezuinigd.

– Het TIPP, moet daar nu wel een ISDS-clausule in? Daarover gaat het vandaag op de Eurotop in Brussel en wij praten erover met  Cherso Barbie en Roy Donders.

-Maar nu eerst: de Franse econoom Thomas Piketty is door zijn bestseller Kapitaal in de 21e eeuw uitgegroeid tot de messias van progressieve politici, maar inmiddels beklimt een nieuw economieboek de internationale hitlijsten, een boek dat juist door politiek rechts wordt omarmd, geschreven door de Schotse econoom Dennis Pocketty. En hij is bij ons in de studio.

– Meneer Pocketty, hartelijk welkom, u heeft een drukke agenda, vorige week logeerde u bij David Cameron en deed u een signeersessie in de O2 Arena, u heeft de nieuwe begroting van Rusland opgesteld, Steven Spielberg gaat uw boek verfilmen met in de hoofdrol George Clooney, gisteravond sprak u voor een afgeladen Ziggodome, en zodirect moet u alweer door naar Den Haag voor een bijeenkomt met Europese liberale leiders, waaronder Mark Rutte, die naar eigen zeggen een foto van u boven zijn bed heeft hangen, dus wij zijn vereerd dat u even tijd voor ons heeft.

– Uw boek, getiteld ‘Antigeld’, kunt in een paar zinnen uitleggen waar het om gaat?

– Wat nieuw is aan mijn analyse, denk ik, is dat er eigenlijk twee soorten geld zijn, wat ik noem pro-geld en anti-geld.

– Hoe heeft u dat ontdekt?

– Nou kijk. Politici beloven ons een beter leven.

– Ja, daar zijn ze voor.

– Precies. Maar: ooit beloofden zij ons een beter leven door heel veel geld te investeren in de verzorgingsstaat, en nu beloven zij ons juist een beter leven door op de verzorgingsstaat te bezuinigen en die voorzieningen weer áf te breken. Dus: als je het leven beter kunt maken door geld uit te geven en door geld juist níet uit te geven, dan zijn er dus blijkbaar twee soorten geld! Pro-geld en anti-geld!

– Maar het leven wórdt toch niet beter van al die bezuinigingen?

– De politiek beweert van wel! Uw eigen VVD, bijvoorbeeld, die zegt: wij gaan streekbuslijnen schrappen en daardoor wordt het streekvervoer béter. Of zij gaan minder uitgeven aan de bijstand, maar de kwaliteit ervan verbeteren. Hè? Wij moeten naar een betere zorg, met meer maatwerk, zeggen ze dan, maar voor minder geld. Begrijpt u? Ik bedoel, als je een pak koopt bij Suit Supply ben je echt heel wat minder geld kwijt dan wanneer je er een laat maken op Saville Row. Wij gaan voor veel minder geld een veel béter product leveren – dat kan niet! ja, tenzij er dus twee soorten geld bestaan, en dat is wat ik in dit boek uiteenzet. Of een ander voorbeeld. In welke sectoren van de Nederlandse overheid zijn de problemen volgens u het grootst?

– Eh, de zorg? Het onderwijs?

– Precies. Dat zijn de sectoren waar het mééste geld naartoe gaat. Ergo: hoe meer geld, hoe meer problemen. Geld is dus niet meer de oplossing voor problemen, maar het probleem zelf. Geld dat pas productief wordt als je het wéghaalt! Dat is anti-geld.

– En progeld is dus…

– Geld dat wij níet aan publieke taken besteden! Geld dat wij gewoon lekker in de pocket houden! Dat is ook waar mijn gewaardeerde collega Pikkety naar mijn idee de plank misslaat: hij denkt dat er maar één soort geld is. Morgen praat ik met president Xi Jinping van China. Die had eigenlijk een afspraak met Piketty…

– En toen zij hij doe mij toch maar Pocketty?

– Inderdaad ja.

– Het klinkt mij toch wat onlogisch in de oren, allemaal.

– Precies. Dat is een goed teken. Alle grote ideeën in de geschiedenis klonken ons aanvankelijk vreemd in de oren.

– Maar zegt u dan: nog meer bezuinigen, nog meer austerity?

– Ja, maar die woorden zij dus fout. Austerity, bezuinigen, dat zijn desinvesteringen van antigeld, oftewel: investeringen van geld! Zo moet u dat zien!

– Goh, fascinerend.

– Wij spraken met de Schotse econoom Dennis Pocketty over zijn geruchtmakende boek ‘Antigeld’. Zo meteen Cherso Barbie en Roy Donders over het TTIP-verdrag, maar nu eerst: muziek!

– Luistert u naar Simply Red met Money In My Pocket.

Reacties

Laat een bericht achter