Knabbel en babbel op het Binnenhof.

Geplaatst op november 29, 2014 | Gearchiveerd onder The Semidaily Kuitenbrouwser | 2 Reacties

Het ministerie van Financiën maakte onlangs bekend dat vijf tot zes miljoen Nederlanders volgend jaar een naheffing van 300 tot 750 euro krijgen als gevolg van een ‘rekenfout’. ‘Ophef in politiek Den Haag’, aldus het NOS Journaal. ‘Ja, dat is onaangenaam voor belastingbetalers’, sprak staatssecretaris Wiebes, alsof het een maatschappelijke minderheid was waar hij niet toe behoorde maar waarin hij zich voor de gelegenheid had ingeleefd.

Nadat de ‘belastingbetaler op straat’ aan het woord was geweest, schakelde het NOS Journaal over naar Haagse correspondent Ron Fresen. ‘Ron, hoe heeft dit kunnen gebeuren?’ wilde Rob Trip weten. Let eens op hoe makkelijk op radio en tv wordt gesproken van ‘hoe’, terwijl de opgejaagde journalistiek aan het ‘wat’ vaak al nauwelijks meer toekomt, laat staan het ‘hoe’.

Een uur nadat het nieuws bekend werd had Ron Fresen natuurlijk geen benul hoe het gebeurd was, dan had hij moeten achterhalen wie wat gedaan had, en dit soort correspondenten bericht altijd alleen maar over wat er gezegd wordt. Zo ook nu.  ‘Iemand uit kabinetskringen vertelde mij vanmiddag dat het allemaal erg ongelukkig uitpakt,’ sprak Fresen. ‘En, werd erbij gezegd, shit happens.’ De correspondent was echt in zijn nopjes met deze quote, dat zag je aan hem, hij lachte, en Rob Trip lachte met hem mee. ‘Shit happens’, dat is leuk, dat is lekker informeel, dat is de taal van de straat, precies zoals de NOS het tegenwoordig graag wil. Dat ‘spreekt de mensen aan’.

Ja, maar wie sprak hier? Was het een officiële reactie van het kabinet? Het commentaar van een omstander? Fresen’s eigen mening? Nee, dit was gezegd door ‘iemand uit kabinetskringen.’ Dat kunnen letterlijk honderden mensen zijn. Chauffeurs, bodes en portiers, behoren die ook nog tot ‘kabinetskringen’?

Dus: In Den Haag wordt een kapitale fout gemaakt die miljoenen belastingbetalers dupeert, je schakelt de publieke omroep in om te horen wat er gebeurd is, en het antwoord, bij monde van een anonymus, luidt: shit happens. Een stupide dooddoener van onbekende herkomst, door de correspondent van dienst grijzend uitgeserveerd. Tot zover onze man in Den Haag. Toen Lucky-TV deze Fresen een tijdje geleden als clown opvoerde, compleet met rode neus en verbaasde Bassie-ogen, maakte hij een profetische grap. De journalistiek als totale parodie van zichzelf.

Een andere Binnenhofwatcher die in deze, wat zullen we zeggen, losse stijl opereert, is Kees Boonman, van AVROTROS. Onlangs vertelde hij op Radio 1 over de problemen van de PvdA. Die partij staat al geruime tijd op 17 zetels in de peilingen. Altijd nog beter dan verder wegzakken, zou je zeggen, maar dat zag deze insider toch anders. ‘Kijk, ze stijgen niet in de peilingen, maar ze dálen ook niet, en dat is het ergste wat een politieke partij kan overkomen. Er zit geen leven meer in!’ De politieke partij als intensive care-patient. Alles beter dan die rechte vlakke lijn, want zoals we weten, bij flatlining is het einde nabij.

‘Is er paniek?’ wilde de presentator weten.

‘O ja, er is paniek.’

‘Hoe weet je dat?’

‘In dit soort situaties is er altijd paniek. Dat hoef je niet te checken, dat weet je gewoon.’

Het dóet er ook helemaal niet toe of er wel of geen paniek is bij de PvdA, want wij zijn hier niet met journalistiek bezig.

De Boonmannen en de Fresens lopen niet rond op het Binnenhof om erachter te komen wat er gebeurt, maar om inspiratie op te doen voor hun geinige babbeltje. De politiek maakt er een potje van, dus wat zullen zíj zich uitsloven?

Reacties

2 Reacties to “Knabbel en babbel op het Binnenhof.”

  1. M. Lemmens on november 29th, 2014 11:10

    “Ron, OMG, WTF? ” “Zeg dat wel, Rob, maar ja, zo gaan die dingen nu eenmaal, of om een insider te quoten……..”

    Wiebes: “Welke motherfucker heeft dat gelekt?!”

  2. Edwin on november 29th, 2014 20:11

    sander Dekker bedoelde vast ook het NOS-journaal: kan wel weg, draagt niets (van niveau) bij. Laat de commerciëlen dat maar uitzenden. Onderbroken door reclame, dan houdt het de journalisten van de straat.
    Bespaar jezelf het tijdverlies door naar het NOS-journaal te kijken.

Laat een bericht achter